Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 13:09

  Προϋπολογισμός 2021: Αύξηση εσόδων 3,6 δισ. το 2021 - Οι φοροελαφρύνσεις

  Προϋπολογισμός 2021: Αύξηση εσόδων 3,6 δισ. το 2021 - Οι φοροελαφρύνσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Αύξηση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,6 δισ. ευρώ το 2021 προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο προσχέδιο ενσωματώνονται και οι μειώσεις φόρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

  Ειδικότερα από τους πίνακες του προσχεδίου του προϋπολογισμού προκύπτουν τα εξής:

  -Τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν φέτος στα 50,1 δισ. ευρώ και το 2021 θα αυξηθούν στα 53,7 δισ. 

  - Τα καθαρά φορολογικά έσοδα θα διαμορφωθούν φέτος στα 44,5 δισ. ευρώ και το 2021 θα αυξηθούν στα 49,5 δισ. ευρώ.

  Η αύξηση των φορολογικών εσόδων προκύπτει παρά το γεγονός ότι θεσπίζονται σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Ειδικότερα οι παρεμβάσεις στο σκέλος των κρατικών εσόδων έχουν δημοσιονομικό κόστος 1,469 δισ. ευρώ το 2021. Ειδικότερα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά τρεις μονάδες θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό έσοδα 816 εκατ. ευρώ ενώ η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθούς του ιδιωτικού τομέα, στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και στο εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα κλπ) θα στοιχίσει 767 εκατ. ευρώ. 

  Η παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση και τουρισμό θα στοιχίσει 93 εκατ. ευρώ. 

  Η αύξηση των φορολογικών εσόδων παρά τη θέσπιση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης εξηγείται από το οικονομικό επιτελείο ως εξής: το 2021 θα είναι ένα έτος ανάκαμψης των φορολογικών εσόδων καθώς θα εμφανιστούν έσοδα τα οποία είχαν ανασταλεί το 2020 στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού.

  Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αναμένεται αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι η εκρηκτική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στα κρατικά έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 προβλέπεται να φτάσει το 7,5%, δηλαδή το εθνικό εισόδημα να μεγεθυνθεί πάνω από 10 δισ. ευρώ.

  Ο τρίτος λόγος για τον οποίο αναμένεται ανάκαμψη των κρατικών εσόδων είναι η αναμενόμενη εισροή στην οικονομία των πρώτων 5-6 δισ. ευρώ από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ