Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Οκτ-2020 16:00

  Ποιοι και γιατί βγάζουν τα μαχαίρια στο ΔΣ της ΕΚΤ

  Τράπεζες: Κατά 30 δισ. ευρώ αύξησαν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Το υπό αντικατάσταση, στην συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Υβ Μερς, σε πρόσφατη παρέμβασή του λίγα 24ωρα πριν από την αποχώρησή του, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της αυξανόμενης έντασης στο εσωτερικό του ΔΣ της ΕΚΤ.

  Σημείο αναφοράς της έντασης αυτής είναι το κομβικής σημασίας για την επιβίωση της Ευρωζώνης έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους που δρομολογήθηκε με αφορμή τον Covid 19 τον Μάρτιο, το "PEPP”.

  Το πρόγραμμα αυτό με τον έκτακτο χρακτήρα του χαρακτηρίζεται από "ελαστικότητες” οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια των νομικά κατοχυρωμένων ορίων της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, έτσι όπως αυτά εφαρμόζονται και από το "τακτικό” QE που δρομολόγησε λίγο πριν από την αποχώρησή του ο Μάριο Ντράγκι στις 12/9/2019. Συγκεκριμένα επιτρέπει λόγω της συγκυρίας υπέρβαση του ορίου των αγορών τίτλων τόσο σε ποσότητα (πέραν της κλείδα κάθε χώρας) όσο και σε ποιότητα (πέραν των ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης).

  Το έκτακτο QE, το αποκαλούμενο PEPP που τέθηκε εν ισχύ τον Μάρτιο, με τους έκτακτους όρους λειτουργίας του προβλέπεται να ισχύσει μέχρι και τα μέσα του 2021 και διαθέτει κεφάλαια σχεδόν διπλάσια του "κανονικού QE”. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε της λειτουργίας του PEPP έχουν συμπεριληφθεί στις αγορές της ΕΚΤ και τα ελληνικά ομόλογα με άμεση συνέπεια την κατακόρυφη μείωση των αποδόσεων των κρατικών αλλά και εταιρικών τίτλων που εκδίδονται έκτοτε.

  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με την παρέμβαση του PEPP έγινε δυνατή η συρρίκνωση των αποδόσεων και των spreads των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, αποφεύγοντας την αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους των κρατών αυτών σε περίπτωση που δεν λειτουργούσαν με τους σημερινούς όρους το QE του Ντράγκι και το PEPP της Λαγκάρντ...

  Η διαμάχη που παίρνει πλέον διαστάσεις και εκδηλώνεται πλέον και δημόσια, πέραν των σχετικών τοποθετήσεων που έχουν γίνει από τον κ. Βάιντμαν επικεφαλής της Bundesbank, αφορά την περαιτέρω επέκταση του PEPP, όχι μόνο όσο αφορά τον χρόνο λειτουργίας του και πέραν του Ιουλίου του 2021 και της πιθανής επέκτασης των κεφαλαίων του (πέραν του 1,35 τρισ. ευρώ), αλλά και της επέκτασης της "ελαστικότητας” του PEPP σε όλα τα νομισματικά εργαλεία που έχει θέσει σε ισχύ μέχρι τώρα η ΕΚΤ.

  Σ' αυτό αναφέρθηκε με δήλωσή του ο Υβ Μερς από την θέση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, λίγο πριν από την αποχώρησή του. Όπως είπε "η ΕΚΤ πρέπει να περιορίσει τις έκτακτες παρεμβάσεις της στις συγκυριακές κρίσεις. Διαφορετικά ο κίνδυνος είναι εκείνος του να βρεθεί νομικά "έκθετη”. Και αυτό ισχύει επίσης για την πιθανή επιλογή να επεκτείνει τις προϋποθέσεις του σχήματος αγορών που συνδέεται με την πανδημία (PEPP) σε όλες τις άλλες (σ.σ. πολιτικές της)”.

  Είναι για πρώτη φορά που μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συνδέει με έμμεσο αλλά παράλληλα και τόσο φανερό τρόπο, τις πολιτικές της ΕΚΤ με την απειλή που έχει εκτοξεύσει πριν από μερικούς μήνες το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης για την νομιμότητα των πολιτικών της. Και τις οποίες εντολές έχει αναλάβει την ευθύνη να ελέγχει η Bundesbank της οποίας επικεφαλής είναι ο κ. Βάϊντμαν...

  Το γεγονός ότι η προειδοποίηση εμφανίζεται πλέον δημόσια δημιουργεί ταυτόχρονα μεγάλες δυσκολίες όσο αφορά την επιλογή του διαδόχου του από το Eurogroup την Δευτέρα. Οι σχετικές συζητήσεις είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς οι επόμενες επιλογές της ΕΚΤ στο ΔΣ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου ανάλογα την κατεύθυνση που θα έχουν μπορούν να επηρεάσουν με δραματικό τρόπο τόσο το χρέος της Ιταλίας και της Ισπανίας όσο και τις Ελλάδας, η οποία βέβαια σε διαφορά από τις δύο άλλες χώρες δεν πιέζεται για εκτεταμένες εκδόσεις χρέους τους επόμενους μήνες. Αυτή η θετική διαφορά βέβαια αφορά τους κρατικούς τίτλους και όχι τους ιδιωτικούς/εταιρικούς οι οποίοι αναγκαστικά θα επηρεασθούν από τις τελικές επιλογές στο πλαίσιο της διαμάχης στο εσωτερικό της ΕΚΤ...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ