Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 20:30

  "Ψαλιδισμένα" αναμένονται τα έσοδα Σεπτεμβρίου - Οι πιέσεις από τουρισμό, Ιανό, μέτρα στήριξης

  "Ψαλιδισμένα" αναμένονται τα έσοδα Σεπτεμβρίου - Οι πιέσεις από τουρισμό, Ιανό, μέτρα στήριξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης αλλά και τα μέτρα στήριξης της αγοράς, δημιουργούν ένα δύσκολο τοπίο για τα έσοδα Σεπτεμβρίου. Αρμόδια στελέχη προδικάζουν καθίζηση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2020. Και τούτο εν αντιθέσει με την καλή πορεία των εσόδων τον Αύγουστο, η οποία είχε γίνει σαφές από το Υπουργείο Οικονομικών ότι συνδέεται με συγκυριακούς λόγους (εισροή πακέτου από κονδύλια ΕΣΠΑ και παράταση φορολογικών δηλώσεων και πληρωμής φόρου εισοδήματος).

  Η πορεία του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο έχει ειδική σημασία. Θα είναι τα τελευταία στοιχεία που θα έχουν διαθέσιμα τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ κατά την οριστικοποίηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού (σ.σ. θα κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή), αλλά και κατά τη διαπραγμάτευση του ίδιου κειμένου με τους Θεσμούς, η οποία θα ακολουθήσει.

  Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θεσμών, το προσχέδιο Προϋπολογισμού αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, καθώς έως τα μέσα του επόμενου μήνα η Ελλάδα οφείλει να καταθέσει στις Βρυξέλλες το ανάλογο κείμενο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το πακέτο θα περιλαμβάνει τα επόμενα μέτρα του 2020, αλλά και τις προβλέψεις για τον Προϋπολογισμό και για τα μέτρα στήριξης του 2021.

  Οι πιέσεις

  Σημείο πίεσης στα έσοδα Σεπτεμβρίου συνιστά (λόγω της υγειονομικής κρίσης) η καθίζηση στις εισπράξεις από ΦΠΑ, κυρίως του τουριστικού κλάδου. Υστέρηση θα προκαλέσει και το νέο κύμα αναστολής πληρωμών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί από τον Ιανό.

  Επιπλέον, η καταβολή των φετινών υποχρεώσεων με "δόσεις" δημιουργεί δύο μεγάλες αποκλίσεις εν συγκρίσει με τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή του 2020, πριν ξεσπάσει η κρίση. Η καταβολή σε έξι δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να προκαλέσει υστέρηση έως 1-1,3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η παράταση στο περιθώριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για ένα μήνα προκαλεί "τρύπα", αφού θα έφερνε 900 εκατ. ευρώ αλλά πλέον οι εισπράξεις μπορεί να περιοριστούν, σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα, στα 150 εκατ. ευρώ.

  Οι πρόσθετες πηγές εσόδων

  Η κυβέρνηση συγκρατεί τις δαπάνες, με τα νέα μέτρα στήριξης να περιορίζονται από πλευράς δαπανών προς το παρόν μόνο στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο4. Επίσης, δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία πλέον στην ταχύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και τη χρήση τους για μέτρα στήριξης της οικονομίας, με τελευταίο δείγμα τα 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν ως άμεσες επιχορηγήσεις σε πληττόμενες επιχειρήσεις. Το ποσό από την ΕΕ θα υποκαταστήσει εθνική δαπάνη και θα μειωθούν τα ελλείμματα.

  Επιπλέον, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την 8η αξιολόγηση ούτως ώστε να φτάσουν έως το τέλος του έτους τα χρήματα από το επόμενο πακέτο "δόσεων" του δανείου του ESM.

  Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε σήμερα ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού θα καταγράφει ύφεση 8%-9% φέτος, δηλαδή δεν θα λαμβάνει υπόψη ένα δυσμενέστερο σενάριο περιοριστικών μέτρων. Ο λόγος για ύφεση η οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα 6% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό.

  Ωστόσο, η σύσταση για το 2021 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η επιστροφή σε δημοσιονομική ισορροπία. Κάτι που προϋποθέτει ότι θα καταστεί εφικτός ένας ικανοποιητικός ρυθμός ανάκαμψης (με τη βοήθεια των κονδυλίων του σχεδίου ανάκαμψης), ούτως ώστε να γίνουν εφικτά μέτρα στήριξης σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές προθέσεις για μείωση των εισφορών, χωρίς ανάγκη για τη λήψη εξισορροπητικών μέτρων.

  Όσον αφορά το σενάριο δυσμενούς υγειονομικής εξέλιξης (που αν υπάρξει θα καταγραφεί στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού του Νοεμβρίου), το ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί φέτος κατά 10%, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σε αυτό το σενάριο που προσπαθεί να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο, ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν. Αλλά λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης θα οδηγήσει σε αύξηση του ελλείμματος και του χρέους πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ