Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Σεπ-2020 07:49

  Κομισιόν: Δημοσιονομική απειλή οι αποζημιώσεις ΕΤΑΔ για το Grand Resort

  Κομισιόν: Δημοσιονομική απειλή οι αποζημιώσεις ΕΤΑΔ για το Grand Resort
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Κίνδυνο για τα δημόσια οικονομικά αποτελούν, σύμφωνα με την έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν οι αποφάσεις της Διαιτησίας βάσει των οποίων η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίων (ΕΤΑΔ) καλείται να καταβάλει αποζημίωση  άνω των 600 εκατ. ευρώ στον όμιλο Μαντωνανάκη για την υπόθεση του ξενοδοχείου Grand Resort Lagonissi. Η ΕΤΑΔ έχει ασκήσει ενώπιον του Εφετείου Αθηνών αγωγές ακύρωσης - αναγνώρισης της ανυπαρξίας των διαιτητικών αποφάσεων που εκδόθηκαν μέσα στο 2019 έως και το Φεβρουάριο του 2020, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν από την άνοιξη κι έπειτα.

  Οι εν λόγω διαιτητικές αποφάσεις, που έχουν γίνει, εν μέρει, δεκτές, προβλέπουν ότι η ΕΤΑΔ θα πρέπει να καταβάλει σε εταιρείες του ομίλου Μαντωνανάκη τα ποσά των:

  - των 65 εκατ. ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρις εξοφλήσεως, το ποσό των 900 χιλ. ευρώ ως δικαστική δαπάνη και το ποσό των 69,3 χιλ. ευρώ ως αμοιβή του επιδιαιτητή, των διαιτητών και της γραμματέως.  

  - των περίπου 67 εκατ. ευρώ, των 850 χιλ. ευρώ ως δικαστική δαπάνη και των 69,3 χιλ. ευρώ ως αμοιβή του επιδιαιτητή, των διαιτητών και της γραμματέως (του διαιτητικού δικαστηρίου)

  - των 26,5 εκατ. ευρώ, των 700 χιλ. ευρώ ως δικαστική δαπάνη και των 69,3 χιλ. ευρώ ως αμοιβή του επιδιαιτητή, των διαιτητών και της γραμματέως.

  - των 292,7 εκατ. ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής μέχρις εξοφλήσεως, του μέρους της δικαστικής δαπάνης ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και των 69,3 χιλ. ευρώ ως αμοιβή της επιδιαιτητή, των διαιτητών και της γραμματέως.

  - των 44 εκατ. ευρώ, 600 χιλ. ευρώ ως δικαστική δαπάνη και των 69,2 χιλ. ευρώ ως αμοιβή του επιδιαιτητή, των διαιτητών και της γραμματέως.

  - 4 εκατ. ευρώ, του 1 εκατ. ευρώ, των 10 εκατ., καθώς και των 250 χιλ. ευρώ για δικαστική δαπάνη των εταιρειών του ξενοδοχειακού ομίλου και των 69,3 χιλ. ευρώ ως αμοιβή του επιδιαιτητή, των διαιτητών και του γραμματέα.

  Τι έχει προηγηθεί

  Η μισθωτική σύμβαση 10469/22.9.1999, που τροποποιήθηκε το 2003, μεταξύ της ΕΤΑΔ και της Αττικός Ήλιος, είχε ως αντικείμενο την παράδοση της χρήσης και εκμετάλλευσης προς τουριστική αξιοποίηση έκτασης 241 στρεμμάτων, από τα οποία 42,32 στρέμματα είναι αιγιαλός. Στα υπόλοιπα στρέμματα βρίσκεται το Grand Resort Lagonissi.

  Η σύμβαση, που τροποποιήθηκε το 2003, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προβλέπει (παρ.4, τελευταίο εδάφιο) ότι κατά την πορεία εκτέλεσης του επενδυτικού προγράμματος της Αττικός Ήλιος, η ΕΤΑ θα παραχωρήσει τη χρήση παρακείμενης με το ξενοδοχείο έκτασης 40,3 στρεμμάτων, όπως και τη χρήση του έμπροσθεν της συγκεκριμένης έκτασης αιγιαλού εμβαδού 34,3 στρεμμάτων.

  Στο πλαίσιο αυτό, το 2003, το δ.σ. της ΕΤΑ αποφάσισε την απευθείας εκμίσθωση στην Αττικός Ήλιος συνολικής επιφάνειας 85.195 τ.μ. που είναι παρακείμενη και σε επαφή με την έκταση των 241 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε στην Αττικός Ήλιος βάσει της σύμβασης του 1999.

  Στην έκταση των 85,1 στρεμμάτων, η εταιρεία του ομίλου Μαντωνανάκη σχεδίαζε την υλοποίηση νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων, που περιλάμβαναν την ανάπτυξη σημαντικού αριθμού οικίσκων, συνεδριακού κέντρου και νέων ξενοδοχειακών μονάδων.

  Ωστόσο, πολύ γρήγορα προέκυψαν διαφορές μεταξύ της Αττικός Ήλιος και της ΕΤΑΔ ως προς την εκτέλεση των μισθωτικών συμβάσεων, οι οποίες οδήγησαν τις δύο πλευρές στα δικαστήρια.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ