Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 19:48

  Βέττας: Στο τέλος Σεπτεμβρίου το τελικό πόρισμα Πισσαρίδη

  Βέττας: Στο τέλος Σεπτεμβρίου το τελικό πόρισμα Πισσαρίδη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Προς το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη, όπως ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ο Νίκος Βέττας πρόεδρος του ΙΟΒΕ και μέλος της αρμόδιας επιτροπής. Η ενδιάμεση έκθεση περιλάμβανε πέραν της αποτύπωσης κατάστασης της οικονομίας και μία πρώτη αποτύπωση οριζόντιων πολιτικών, ενώ πλέον, όπως εξήγησε, θα υπάρχει ανάλυση ανά τομέα της οικονομίας και το πώς αυτοί θα μπορούν να συνδεθούν με τη χρηματοδότηση που υπάρχει.

  Μίλησε για μία ανεξάρτητη έκθεση στην οποία έχει ενσωματωθεί πληροφόρηση και παρατηρήσεις που θα τροποποιήσουν σε κάποια πεδία και το πρώτο κείμενο. Πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν υπερβαίνουν τον κύκλο μιας κυβερνητικής θητείας, είπε και έφερε ως παράδειγμα τη στροφή προς περισσότερη τεχνολογία, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, τη διασύνδεση της επένδυσης με την αγορά εργασίας.

  Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι ως χώρα κατά το οποίο ερχόμαστε από τρία μνημόνια με υψηλό χρέος, υπάρχει στροφή προς νέες τεχνολογίες που μειώνουν παλαιού τύπου θέσεις εργασίας, αλλά και υπάρχουν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ανέφερε.

  Όσον αφορά στη βασική κατεύθυνση ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται πολύ περισσότερο στην τεχνολογία, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και σε σταδιακή ενίσχυση των εξαγωγών της, είπε ότι υπάρχει ομοφωνία. Το ίδιο ισχύει και με το μείγμα πολιτικών που σταδιακά θα μας πάει προς αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε ο κ. Βέττας, ερωτηθείς για το αν θα υπάρχει στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις.

  Ανέφερε πως η σωστή κατεύθυνση στη φορολογική πολιτική είναι στη μείωση της επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας η οποία σωρευτικά από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές είναι εξαιρετικά υψηλή και σπρώχνει τους πολίτες σε διαφορετικές κατευθύνσεις: στην αυτοαπασχόληση και στην μαύρη οικονομία. Αλλά και στην έξοδο στο εξωτερικό. 

  Επισήμανε πώς το ζήτημα είναι να υπάρχει μία σαφήνεια σε βάθος ετών. Αλλά και στο ασφαλιστικό επισήμανε πως χρειάζεται "πραγματική τόλμη και όχι μισό βήμα".

  Στο Δημόσιο μίλησε για στροφή της έμφασης στις νέες προσλήψεις στην προσχολική και στην 2βάθμια εκπαίδευση, αλλά και στην κατάρτιση.

  Για το χρέος ο κ Βέττας επισήμανε πως ανησυχεί. "Οφείλει να ανησυχεί καθένας που έζησε εδώ την προηγούμενη δεκαετία, πρέπει να ανησυχεί γιατί βλέπει τα νούμερα" είπε. Αλλά εξήγησε πως δεν φοβάται πρώτον γιατί η Ευρώπη δήλωσε έμπρακτα πως θα σταθεί δίπλα σε όλα τα μέλη της ευρωζώνης και θα τα στηρίξει και δεύτερον το ελληνικό χρέος έχει κυρίως πρόβλημα παρονομαστή, δηλαδή υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ΑΕΠ. "Αυτή είναι η μάχη των μαχών" κατέληξε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ