Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 15:09

  Πίεση από το Ευρωκοινοβούλιο για ισχυρότερο Σχέδιο Ανάκαμψης- Στήριξη στα 32 δισ. για την Ελλάδα

  ευρώ ΕΕ Ελλάδα μέτρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Το Eυρωκοινοβούλιο δίνοντας με fast track διαδικασίες τη θετική γνωμοδότησή του για το σύστημα ίδιων πόρων την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαίωσε αυτό που είχε υποσχεθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, που οδήγησε στη συμβιβαστική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης: πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισής του. 

  Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταστήσει επίσης σαφές ότι δεν θα κάνουν πίσω στα αιτήματα τους για έναν ισχυρότερο Πολυετή Προϋπολογισμό, αλλά και για άλλες προϋποθέσεις που στηρίζουν και τα κονδύλια που διεκδικεί η Ελλάδα (έως 32  δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750  δισ. ευρώ ανά την ΕΕ, καθώς και επιπλέον 20  δισ. ευρώ περίπου από το νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 που είναι μέρος του Πολυετούς Προϋπολογισμού της ΕΕ).

  Οι θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου έγιναν σαφείς την προηγούμενη εβδομάδα και μέσα από δύο άλλα γεγονότα. Στο SOTEU debate, δηλαδή στη συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τέθηκαν εκ νέου με σαφήνεια οι θέσεις του ΕΚ.

  Το ίδιο συνέβη και την προηγούμενη Παρασκευή κατά την 4η συνάντηση της τριμερούς επιτροπής με την Κομισιόν και με το Συμβούλιο. Σε αυτή, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου υπογράμμισαν πως παρά την πρόοδο "πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη πριν επιτευχθεί μια αποδεκτή συμφωνία".

  Τα αιτήματα

  Σημειώνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει και αυτό το "πράσινο φως" για να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου του νέο "πακέτο". Η πίεση που ασκεί για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ εκτείνεται σε πολλά πεδία. Αναλυτικά: 

  *Το ΕΚ θεωρεί πως η συμβιβαστική λύση του Ιουλίου οδήγησε - ως αντιστάθμισμα για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης - σε περικοπή των κονδυλίων του Πολυετούς Προϋπολογισμού, ο οποίος ζητείται και να ενισχυθεί κατά 200  δισ. ευρώ ανά την ΕΕ. Και τούτο γιατί εκτιμάται πως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών – μελών, ειδικά τα επόμενα χρόνια προς το 2030 (σ.σ. όταν δηλαδή θα αρχίσουν να φθίνουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης). Τότε εκτιμάται πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ μειώνεται δραστικά και έτσι "κινδυνεύει η μακροπρόθεσμη επιτυχία των προγραμμάτων της ΕΕ και οι μελλοντικές επενδύσεις", ειδικά οι επενδύσεις στην έρευνα, στη νεολαία, καθώς και στον ψηφιακό τομέα.  Οι Ευρωβουλευτές έχουν καταστήσει σαφές ότι η βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη δεν θα πρέπει να είναι εις βάρος των μακροπρόθεσμων επενδύσεων και των πολιτικών προτεραιοτήτων για το μέλλον. 

  * Μία άλλη πτυχή είναι ο σχεδιασμός του νέου Ταμείου Ανάκαμψης που οδηγεί στη καθυστέρηση στην έλευση των κονδυλίων. Μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου δείχνει πως τα πρώτα χρήματα θα έρθουν σε περίπου έναν χρόνο. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ακόμη στην Ελλάδα (και σε όλα τα κράτη) δεν έχουν έρθει τα πρώτα χρήματα από την πρωτοβουλία SURE που αποφασίσθηκε πολιτικά τον Απρίλιο.

  * Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να έχει πιο αποφασιστικό ρόλο στο εν λόγω νέο Ταμείο των 750 δισ. ευρώ. Ζήτα να μπορεί να μετέχει στην επίβλεψη των δαπανών (monitoring), κάτι που δεν προβλέπεται. Θεωρεί πως είναι απαραίτητος ο δημοκρατικός έλεγχος του εν λόγω "μηχανισμού ανάκαμψης" για την υπεύθυνη χρήση των πόρων. Η συμφωνία του Ιουλίου ορίζει πως η Κομισιόν θα εγκρίνει τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και τα αιτήματα εκταμίευσης των κρατών - μελών και αν υπάρξει ζήτημα θα λύνεται σε επίπεδο Συμβουλίου. Μάλιστα το Συμβούλιο μπορεί να απορρίψει κάποιο πρόγραμμα αν κράτος-μέλος διαφωνεί.  

  * Επίσης και την προηγούμενη Παρασκευή στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της 3μερούς παρέμεινε η διαφωνία για τα Εμβληματικά Προγράμματα (με το ΕΚ να ζητά την αύξησή τους),  μετά από άρνηση της Γερμανικής πλευράς. Σημειώνεται πως το ΕΚ έχει περιορίσει το αίτημά του για επιπλέον προγράμματα από 40 σε 15. 
   

  * Το ΕΚ ζητά να αλλάξει η απόφαση του Ιουλίου που δεν περιλαμβάνει στο πλαίσιο του Πολυετούς Προϋπολογισμού (σ.σ. δηλαδή του νέου ΕΣΠΑ) ενδιάμεση αναθεώρηση, εν αντιθέσει με το παρελθόν. Σύμφωνα με αρμόδιες πήγες αυτή η έλλειψη ευελιξίας μπορεί να οδηγήσει σε κατανομή πόρων η οποία να μην λαμβάνει υπόψη τις τότε ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας (κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανεργία κλπ). Η θέση του είναι πως πρέπει να υπάρξει δεσμευτική ενδιάμεση αναθεώρηση το αργότερο έως το τέλος του 2024 που θα αφορά τα ανώτατα όρια για την περίοδο 2025-2027. 

  * Μία σημαντική πίεση που ασκεί το συμβούλιο είναι στο θέμα του κράτους δικαίου. Θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για έναν σαφή μηχανισμό που θα θέσει ως προϋπόθεση το σεβασμό του κράτους δικαίου για την εκταμίευση πόρων. 

  * Επίσης θεωρεί κομβική τη δέσμευση για τη θέσπιση νέων ίδιων πόρων. Μετά τη θετική γνωμοδότηση που δόθηκε η προηγούμενη βδομάδα από το Ευρωκοινοβούλιο, ζητά έναν δεσμευτικό χάρτη για την θέσπιση των εργαλείων που θα διασφαλίζει τους αναγκαίους ίδιους πόρους. Ζητά επίσης με την ίδια ταχύτητα που το ίδιο αποφάσισε να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια σε όλα τα κράτη-μέλη για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Το Κοινοβούλιο επιμένει στην άποψή του ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθούν νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι οποίες να καλύπτουν τουλάχιστον τις δαπάνες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης με βιώσιμο τρόπο, για παράδειγμα, με την επιβολή φόρου σε πολυεθνικές εταιρείες και σε όσους επιδίδονται σε ρυπογόνες διασυνοριακές δραστηριότητες. Η απόφαση αποτελεί, αφού εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια, τη νομική βάση για το δανεισμό της Κομισιόν από τις αγορές.  

  Εκκρεμούν τα νομικά κείμενα

  Σημειώνεται πως η διαδικασία διαπραγματεύσεων ακόμα είναι στο στάδιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινοτικών οργάνων και των κρατών – μελών για το ακριβές περιεχόμενο του νέου Ταμείου Ανάπτυξης: δεν έχουν εκδοθεί από την Κομισιόν τα νομικά κείμενα τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

  Μάλιστα, η ανάγκη να προετοιμαστούν οι κυβερνήσεις στο μεσοδιάστημα (συγγράφοντας τα σχέδια ανάκαμψης), οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών προς τα κράτη-μέλη για το πώς θα πρέπει να συνταχθούν οι προτάσεις τους, οι οποίες αναμένονται μετά τις 15 Οκτωβρίου σε μία ανεπίσημη μορφή και από την 1/1/ 2021 επισήμως. Αν βεβαίως έχουν ολοκληρωθεί έως τότε όλες οι εγκριτικές διαδικασίες.

  To Debate 

  Στη συζήτηση για την κατάσταση της ΕΕ της προηγούμενης εβδομάδας, μεταφέρθηκε από την Ευρωβουλή το μήνυμα ότι πρέπει να απομακρυνθεί η ΕΕ από μία λογική διαφορών μεταξύ κρατών μελών, δηλαδή μεταξύ Βορρά και Νότου ή αλληλέγγυων και μη. Και να επικεντρωθεί στις κοινές αξίες που καθορίζουν την ΕΕ. 

  Στο debate τέθηκε επίσης επί τάπητος η διαπραγμάτευση για το Μακροπρόθεσμο Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, με την επισήμανση πως τα βήματα που απομένουν είναι πολλά.  Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για μία ιστορική συμφωνία αναφερόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης και επισήμανε ότι πρέπει να μην χαθεί η ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της ΕΕ ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανάκαμψη. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προανήγγειλε την άντληση του 30% των δανείων των 750  δισ. ευρώ μέσω πράσινων ομολόγων και περιέγραψε τις βασικές προτεραιότητες των επενδύσεων σε πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη. 

  Οι ευρωβουλευτές επικρότησαν πολλές από τις ανακοινωθείσες πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τομείς στους οποίους η ΕΕ πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ (ΕΛΚ, Γερμανία) ανέδειξε τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης ως απαραίτητη προτεραιότητα "Έχουμε μόνο μια ευκαιρία αξιοποίησης των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και η προτεραιότητά μας είναι το μέλλον της νέας γενιάς της Ευρώπης", ανέφερε. Ο Ντάσιαν Σιόλος (Renew, Ρουμανία) επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που σημείωσε η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες: "Είναι βέβαιο ότι το σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί ιστορικό βήμα προόδου και αντιπροσωπεύει τη δύναμη της Ένωσης και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας". Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου ως βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τη διαχείριση των πόρων της ΕΕ."  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ