Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Σεπ-2020 09:53

  Ρέγκλινγκ: Θα στηρίξουμε την Έκθεση Πισσαρίδη - "Ναι" υπό προϋποθέσεις στην bad bank

  Ρέγκλινγκ: Θα στηρίξουμε την Έκθεση Πισσαρίδη - "Ναι" υπό προϋποθέσεις στην bad bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πανδημία μπορεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής".

  Ο επικεφαλής του ESM, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης, σημειώνει πως "για τον επόμενο χρόνο το βασικό μας σενάριο προβλέπει μια υποχώρηση στο 5% του ΑΕΠ και δεν μπορεί κανείς να ελπίζει σε γρήγορη επιστροφή σε χαμηλά επίπεδα". Και συμπληρώνει: "Στα επόμενα χρόνια και εφόσον επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, τα ελλείμματα θα πρέπει να μειωθούν, ειδάλλως πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εξυπηρέτησης του χρέους τους". Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, λέει: "Έχουμε υπολογίσει πως με τη βοήθειά μας εξοικονομήθηκαν από τον ελληνικό προϋπλογισμό 14 δισ. ευρώ από πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους μόνο το 2019 και ανάλογη θα είναι η εξοικονόμηση και τα εμπόμενα χρόνια. Έτσι το υψηλό επίπεδο χρέους είναι διαχειρίσιμο".

  Όσον αφορά την Έκθεση Πισσαρίδη, ο Ρέγκλινγκ σημειώνει πως "εστιάζει στα σημαντικά προβλήματα" και επισημαίνει πως "θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και, όπως είπε ο υπουργός ΟΙκονομικών στο συνέδριο του Economist, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα υιοθετήσει πολλά σημεία της έκθεσης. Πιστεύω ότι η Έκθεση Πισσαρίδη αγγίζει πολλά από τα σημαντικά θέματα και αναμένω ότι πολλά από αυτά θα περιληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης".

  Σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης μέρους των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης για αμυντικούς σκοπούς, ξεκαθαρίζει: "Δεν θέλω να εμπλακώ στη συζήτηση για τις αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι θέμα της χώρας. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως καταλαβαίνω εγώ τον ρόλο του, πρέπει να αξιοποιηθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ωστόσο, όταν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάλαμψης αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, απελευθερώνονται πόροι για άλλους σκοπούς".

  Τέλος, για την bad bank, σημειώνει: "Η δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι μια δυνατότητα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος την εισηγείται και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει. Θα πρέπει όμως να διαμορφωθεί κατά τρόπο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ειδικότερα με τους κανόνες που ρυθμίζουν τις κρατικές ενισχύσεις".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ