Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Σεπ-2020 08:22

  Με λιγότερες απώλειες η βιομηχανία τον Ιούλιο

  Με λιγότερες απώλειες η βιομηχανία τον Ιούλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Απώλειες 20 δισ. ευρώ "έγραψε” το ταμείο των ελληνικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Δηλαδή ο τζίρος το δεύτερο τρίμηνο του έτους περιορίσθηκε στα 58,987 δισ. ευρώ από 78,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-25,1%). Ποσοστιαία μείωση η οποία περιορίσθηκε μεν τον Ιούλιο οπότε η οικονομία είχε επανέλθει σε μια κανονικότητα αλλά όχι αισθητά. 

  Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο υποχώρησε στα 19,832 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 17,5% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019, που είχε ανέλθει σε 24,026 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο κατέγραψε απώλειες 41,1% στα 1,388 δισ. ευρώ, από 2,358 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2019.

  Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς), παρουσίασε τον Ιούλιο μείωση 16,2% και αύξηση 0,4%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020.

  Η μείωση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 16,2%, οφείλεται στη μείωση κατά 16,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης (ποτοποιία, κατασκευή ειδών ένδυσης, παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου) που αντισταθμίσθηκε από την αύξηση κατά 9,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων (εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων).

  Ας δούμε όμως πώς κινήθηκε ο δείκτης κύκλου εργασιών στην εσωτερική αγορά και πώς της εξωτερικής αγοράς. Από την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς μειώθηκε κατά 17,8%  εν αντιθέσει με τον Γενικό Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς ο οποίος μειώθηκε μεν αλλά με σαφώς χαμηλότερο ρυθμό (-13,1%). Υποχώρηση η οποία οφείλεται στη μείωση κατά 5,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης και στη μείωση κατά 16,9% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ