Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 08:30

  Ανειδίκευτοι προσωρινής πλήρους απασχόλησης σε τουρισμό-εστίαση οι πιο χαμένοι της κρίσης

  Ανειδίκευτοι προσωρινής πλήρους απασχόλησης σε τουρισμό-εστίαση οι πιο χαμένοι της κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Οι ανειδίκευτοι μισθωτοί με συμβάσεις  προσωρινής πλήρους απασχόλησης στον τουρισμό και την εστίαση επλήγησαν πιο πολύ από την κορονο-κρίση.

  Και αυτό γιατί τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης της απασχόλησης σημειώθηκαν στους μισθωτούς, οι οποίοι δεν έχουν κάποια ειδίκευση και εργαζόταν με προσωρινές (δηλ. ορισμένου χρόνου) συμβάσεις πλήρους (σ.σ. 8 ώρες/μέρα) απασχόλησης  στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

  Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της απασχόλησης την περίοδο Απριλίου -Ιουνίου 2020 (β’ τρίμηνο 2020).

  Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των απασχολούμενων σημειώθηκαν στις δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (-20,4%). Στον κλάδο αυτό οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 82.000 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

  Ακολουθεί ο κλάδος της παροχής νερού, της επεξεργασίας λυμάτων, της διαχείρισης αποβλήτων (-17,4%), οι δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (-16%), οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (-8,4%), τα ορυχεία και λατομεία (-7,7%).

  Με κριτήριο τη "θέση στο επάγγελμα", εκείνοι οι οποίοι επλήγησαν πιο πολύ από τη μείωση της απασχόλησης ήταν οι μισθωτοί, καθώς το πλήθος τους μειώθηκε κατά 3,2%.

  Ακολουθούν οι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων (-3,1%), οι απασχολούμενοι με προσωπικό (-2,5%) και, τέλος, οι αυταπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό (-1,8%).

  Αξίζει να σημειωθεί η συνολική μείωση της απασχόλησης μεταξύ β΄τριμήνου 2020 και β΄τριμήνου 2019 ανήλθε στο 2,8%.

  Συνεπώς η μείωση της απασχόλησης για τους μισθωτούς ήταν πάνω από το ποσοστό της συνολικής μείωσης της απασχόλησης (-3,2% έναντι 2,8%).

  Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης, με κριτήριο το "επάγγελμα", σημειώθηκε στους ανειδίκευτους εργάτες, τους χειρονάκτες και τους μικρο-επαγγελματίες (-9,6%).

  Ακολουθούν οι ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (-9,1%), οι ειδικευμένοι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς (-6,8%), οι απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (-3,8%) και οι υπάλληλοι γραφείου (-3,3%).

  Με κριτήριο τον τύπο της σύμβασης, η μεγαλύτερη αναλογικά μείωση της απασχόλησης, σημειώθηκε στους πλήρως απασχολούμενους (-2,9%) και έπειτα στους μερικώς απασχολούμενους (-1,9%).

  Επίσης, γιγάντια η μείωση της απασχόλησης η οποία σημειώθηκε στους εργαζομένους με προσωρινή σύμβαση (-27,6%), την ώρα που το πλήθος των εργαζομένων με μόνιμη σύμβαση εργασίας αυξήθηκε (0,6%).

  Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από το ότι αυξήθηκε κατά 24% το πλήθος εκείνων των ανέργων το οποίο έχασε τη δουλειά του επειδή "η εργασία του ήταν περιορισμένης διάρκειας και τέλειωσε".

  Σημαντικό είναι επίσης, το στοιχείο, σύμφωνα με το οποίο το πλήθος των ανέργων που αναζητά δουλειά ως "μισθωτός" και μάλιστα "μόνο σε εργασία με πλήρη απασχόληση" αυξήθηκε κατά το β’ τρίμηνο του 2020 κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ