Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 13:07

  Κοστέλο: Αισιόδοξος πως θα βρεθεί γρήγορα το σωστό μείγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για να πάρει η Ελλάδα τα κονδύλια

  Κοστέλο: Αισιόδοξος πως θα βρεθεί γρήγορα το σωστό μείγμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για να πάρει η Ελλάδα τα κονδύλια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες ως προς την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα δοθούν από την ΕΕ για την ανάκαμψη των οικονομιών περιέγραψε σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο Declan Costello, Αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τομέα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν.

  Σύμφωνα με τον Costello, αφενός πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις ούτως ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά των κονδυλίων μέσα στο 2021, αφετέρου πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη θα επικεντρωθούν στις σωστές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. "Είναι σημαντικό να φτάσουν γρήγορα τα χρήματα, αλλά παράλληλα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον σωστό τρόπο", είπε ο Costello. 

  Η πολιτική απόφαση για τον μηχανισμό ανάκαμψης ελήφθη από τους ηγέτες τον Ιούλιο, ωστόσο τώρα πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για να ξεκινήσει η μεταφορά των κονδυλίων, με τον Costello να μιλά για μια θετική προοπτική να είναι έτοιμος ο μηχανισμός τον Ιανουάριο. "Είναι σημαντικό να μην ξεπεράσουμε αυτό το όριο", είπε.

  Η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει σχέδιο ανάκαμψης. Έχοντας εμπειρία από τη συνεργασία στο παρελθόν, υπάρχει ευρεία κατανόηση αναφορικά με την ατζέντα των βασικών μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Costello, συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τη στρατηγική που προωθεί η έκθεση Πισσαρίδη, με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις και μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μεταξύ άλλων.

  Ο Costello δήλωσε πεπεισμένος πως θα υπάρξει γρήγορα συμφωνία για το μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων ούτως ώστε η Ελλάδα να λάβει τα τεράστια κονδύλια που αθροιστικά αντιστοιχούν περίπου στο 9% του ΑΕΠ της.

  Αναστασία Κυριανίδη
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ