Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 11:13

  Πανέττα (ΕΚΤ): Καίριος ο ρόλος των μέτρων στήριξης αλλά θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες

  Πανέττα (ΕΚΤ): Καίριος ο ρόλος των μέτρων στήριξης αλλά θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην Ελλάδα, οι εθνικές πολιτικές και οι πολιτικές της ΕΕ διαδραμάτισαν μαζί καίριο ρόλο στην απορρόφηση του σοκ, θα χρειαστούν, όμως, περισσότερες προσπάθειες, ανέφερε ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στην 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.

  Επισήμανε πως η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά όσον αφορά τον περιορισμό της πανδημίας, όμως τα σχετικά μέτρα αναπόφευκτα είχαν κόστος για την ελληνική οικονομία.

  Ενώ η κρίση αυτή δεν αφορά συγκεκριμένες χώρες, στην Ελλάδα επέτεινε τις υφιστάμενες αδυναμίες. Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένος με μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να στηρίξει την ανάκαμψη, ανέφερε.

  Οι ελληνικές εθνικές πολιτικές που αποσκοπούν στη διασφάλιση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση περιλαμβάνουν άμεσα δάνεια από το κράτος (Επιστρεπτέα Προκαταβολή) και δύο προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – ένα πρόγραμμα εγγυοδοσίας και ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενης επιδότησης επιτοκίου για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια. Ο συνολικός όγκος των δανείων αυτών αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13 δισεκ. ευρώ, ή 7,7% του ΑΕΠ. Τα δάνεια αυτά συμπληρώνουν την ευρύτερη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν ως απάντηση στην πανδημία, μεταξύ άλλων επιδοτήσεις επιτοκίου για υφιστάμενα εξυπηρετούμενα δάνεια, ομόλογα και τραπεζικές υπεραναλήψεις, μειώσεις και αναβολές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, επισήμανε.

  Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε πως μέχρι στιγμής, τα μέτρα πολιτικής της ΕΚΤ και οι συναφείς ελληνικές πολιτικές έχουν στηρίξει τα τραπεζικά δάνεια προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ τα πιστοδοτικά κριτήρια έχουν διατηρηθεί σταθερά σε γενικές γραμμές. Τον Ιούλιο καταγράφηκε μεγάλη καθαρή ροή δανείων – άνω του 1 δισεκ. ευρώ, στηριζόμενη ιδίως από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

  Ωστόσο, επισήμανε πως οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την αδυναμία πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση. Το κενό χρηματοδότησής τους παραμένει μεγάλο, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων και τη μείωση των επιτοκίων. Για να στηριχθεί η ανάκαμψη, εξακολουθεί να είναι αναγκαία η στήριξη από την πλευρά της πολιτικής ούτως ώστε να διαφυλάσσεται η συνεχής παροχή πιστώσεων.

  Σε ό,τι αφορά το μέλλον, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι οποίες χρειάζονται για να στηριχθεί η διαδικασία μείωσης των ΜΕΔ και να εξασφαλιστεί η επαρκής προσφορά πιστώσεων στη διάρκεια της ανάκαμψης. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αφορούν μεταξύ άλλων τη βελτίωση του πλαισίου ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την αναθεώρηση του πλαισίου αφερεγγυότητας, τη μείωση των υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων και την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων για τραπεζικά δάνεια οι οποίες έχουν καταπέσει.

  Η ανάκαμψη

  Η χρηματοδότηση που παρέχεται μέσω του σχεδίου "Next Generation EU" αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα, ανέφερε. Εξήγησε πως για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδώσει κοινό χρέος για την αντιμετώπιση μιας κοινής διαταραχής. Η δημοσιονομική πολιτική θα μπορέσει έτσι να συντονιστεί περισσότερο με τη νομισματική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: δανειζόμαστε μαζί για να ανακάμψουμε από την κρίση και να επενδύσουμε στο μέλλον μας.

  Όλες οι χώρες της ΕΕ θα ωφεληθούν από αυτήν την κοινή απάντηση. Όμως, προκειμένου τα ευρωπαϊκά μέτρα να είναι αποτελεσματικά απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός και ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε εθνικό επίπεδο.
  Με τον καιρό, η ανάγκη να αντισταθμιστεί ο άμεσος αντίκτυπος της πανδημίας θα αντικατασταθεί από την ανάγκη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη στήριξη βιώσιμης ανάκαμψης. Δεδομένου ότι τα εθνικά μέτρα στήριξης έχουν αρχίσει σταδιακά να αποσύρονται, θα χρειαστεί μια καλά σχεδιασμένη και συντονισμένη προσέγγιση αν θέλουμε να αποφύγουμε δυσανάλογα αρνητικές συνέπειες. Οι πολιτικές θα πρέπει να πετύχουν τη σωστή ισορροπία ώστε να εκπληρώσουν τον διττό στόχο της σταθεροποίησης και του εκσυγχρονισμού.

  Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, οι σημαντικοί πόροι που αναμένεται να αντληθούν μέσω του σχεδίου "Next Generation EU" αποτελούν ευκαιρία να ενισχυθεί το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα που είναι απολύτως αναγκαία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα πρέπει να συνοδεύονται από τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισήμανε.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ