Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Σεπ-2020 16:56

  Χρ. Σταϊκούρας: Δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον έως τέλος του ΄21 - Αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα

  Χρ. Σταϊκούρας: Δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον έως τέλος του ΄21 - Αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:55

  Ανοιχτό να παραταθεί η "εξαίρεση" λόγω κορονοϊού στην τήρηση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας και το 2022 άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ότι κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως καταγράφηκαν σε Eurogroup και  Ecofin, είναι η δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον έως το τέλος του 2021. "Η οικονομία της Ευρώπης θα επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα τέλος του 2022", είπε χαρακτηριστικά.  

  Παράλληλα υπογράμμισε ότι "άλλο δημοσιονομική ευελιξία, άλλο δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα". Σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδίασε και υλοποιεί ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο, το οποίο εξελίσσεται ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες που δημιουργεί η κρίση, σε κάθε φάση της. "Και είναι γεγονός ότι αν η κυβέρνηση δεν επεδείκνυε γρήγορα αντανακλαστικά και αξιοσημείωτη μεθοδικότητα, όπως έχει αναγνωριστεί διεθνώς, οι επιπτώσεις αυτής της έκτακτης κατάστασης θα ήταν δυσμενέστερες, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία".

  Στην τοποθέτησή του με αφορμή την τροπολογία "Τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 75 του ν. 4307/2017 (Α΄ 246) 2. Τροποποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου του ν. 4664/2020 3. Τροποποίηση του άρθρου 86 του ν. 4504/2017 4. Τροποποίηση του άρθρου 27Α του ΚΦΕ για την επιβεβαίωση της ικανότητας απορρόφησης ζημιών της αναγνωριζόμενης ως εποπτικό κεφάλαιο αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης 5. Μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και στους κλάδους συναφών υπηρεσιών των αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών μεταφορών", ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ελήφθησαν μέχρι τώρα και στις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

  "Διατηρούμε εφεδρείες για ένα μέλλον αβέβαιο και ρευστό", τόνισε και σημείωσε ότι, μετά από έξι πετυχημένες εξόδους στις αγορές και την είσπραξη υποδόσεων από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών, "μόνο από αυτές τις δύο πηγές" τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν φτάνοντας τα 38,7 δισ. ευρώ (από 37,5 δισ.).

  "Θα τονωθούν ακόμα παραπάνω από το 1 δισ. του ΕΣΠΑ και άλλα 2,7 δισ. που θα εισπράξουμε από το πρόγραμμα SURE", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. "Αποκορύφωμα της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία ήταν η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με επιτόκιο σε ιστορικό χαμηλό", κατέληξε. 

  Ειδικά με την τροπολογία:

  ·Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης μισθώματος σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, κατά 40% για τον μήνα Σεπτέμβριο.

  ·Διαμορφώνεται πλαίσιο προαιρετικής μείωσης μισθώματος, κατά τουλάχιστον 30%, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση συμφωνίας μεταξύ του εκμισθωτή και του μισθωτή.

  ·Επεκτείνεται το μέτρο στήριξης των εκμισθωτών που δεν εισέπραξαν μισθώματα, προκειμένου να περιλαμβάνουν, εκτός από την κατ’ επιταγή νόμου μείωση, και προαιρετική μείωση μισθώματος.

  ·Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια και διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του Μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι στο μέτρο.

  Μ. Ντ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ