Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Σεπ-2020 08:00

  Πακέτο ΔΕΘ: Νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μετα-κορονοϊό εποχή

  Πακέτο ΔΕΘ: Νέες θέσεις εργασίας, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μετα-κορονοϊό εποχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Με μία αλλαγή πλεύσης, από μέτρα στήριξης τα οποία είχαν ως κεντρικό στόχο την αποτροπή λουκέτων αλλά και τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, προς παρεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούν επιπλέον και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και νέων επενδύσεων, αποτυπώνεται στο πακέτο 12 αξόνων αξίας 6,8 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

  Η στρατηγική συνοδεύεται από επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε 12 σημαντικά πεδία, κάποια από τα οποία επιπλέον προετοιμάζουν το έδαφος και για το σχέδιο ανάκαμψης των 72 δισ. ευρώ το οποίο - όπως προαναγγέλθηκε τον Πρωθυπουργό  -σύντομα θα δοθεί σε μία πρώτη μορφή σε δημόσια διαβούλευση. Νομοσχέδια για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, για την αναμόρφωση του (δαιδαλώδους σήμερα) πλαισίου Δημοσίων Συμβάσεων, για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης αλλά και για το νέο χωροταξικό συνδέονται με το σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που για να πετύχει πρέπει να υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα.

  Δημοσιονομική ευελιξία


  Στο πεδίο των μέτρων στήριξης, το στίγμα της κυβέρνησης για έμφαση και στην επόμενη μέρα δίνεται μέσα από παρεμβάσεις όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 7,5% (δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το 39,7% στο 36,7%, με την προεκλογική πρόβλεψη της κυβέρνησης για συνολική μείωσή τους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τη θέσπιση υπεραποσβέσεων 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, καθώς και για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις.

  Ειδικά στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης οι εξαγγελίες έχουν ένα χαρακτηριστικό που τις κάνει συμβατές με  την κοινοτική "ντιρεκτίβα", όπως φάνηκε και στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής: έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

  Δηλαδή, προς το παρόν θα ισχύσουν μόνο για το 2021, αφού η κυβέρνηση "εκμεταλλεύεται" τη δημοσιονομική ευελιξία ανά την ΕΕ που δημιουργεί η ρήτρα διαφυγής, ούτως ώστε να τονώσει την οικονομία.   Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές το επόμενο στοίχημα είναι το τι θα γίνει το 2021. Δηλαδή αν θα βρεθεί εντός του επομένου έτους ο δημοσιονομικός χώρος ούτως ώστε να μονιμοποιηθούν τα εν λόγω μέτρα.

  Η εν λόγω ευελιξία πάντως δίνει τη δυνατότητα να γίνουν εμπροσθοβαρώς και άλλες δαπάνες, μη επαναλαμβαανόμενου χαρακτήρα, όπως είναι η πληρωμή των αναδρομικών των 1,4 δισ. ευρώ, μαζί με επιπλέον 460 εκατ που θα δοθούν στους συνταξιούχους λόγω του νέου υπολογισμού των συντάξεων και της ενίσχυσης κατά 1 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (με αυξημένο τρίτο κύκλο 1,5 δισ. ευρώ και 4ο κύκλο αξίας 600 εκατ. ευρώ).

  Στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφές πάντως ότι αν δεν υπάρξει επαρκής στήριξη κάθε μακρόπνοος σχεδιασμός κινδυνεύει να μείνει μετέωρος λόγω της πανδημίας εξηγώντας πως το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν παγίδες αλλά και ευκαιρίες. Εξήγησε επίσης πως "διατηρούμε πάντα και εφεδρείες" αφού το υγειονομικό τοπίο παραμένει ρευστό και "έχουμε ταμειακά διαθέσιμα".

  Παράλληλα με το βραχυπρόθεσμο "σχέδιο αυτοπεποίθησης" των 12 μέτρων, παρουσίασε και ένα δωδεκάμηνο πρόγραμμα 12 "σημαντικών μεταρρυθμίσεων" αλλά και αναφέρθηκε στα 72 δισ. ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης που όπως είπε πρέπει να αξιοποιηθούν "συνετά και παραγωγικά". "Πρόκειται για τα κεφάλαια που ξεκινώντας από το 2021, θα αρχίσουν να μετασχηματίζουν συνολικά την εθνική οικονομία" ανέφερε λέγοντας "θα είναι σύντομα έτοιμο, θα συζητηθεί με την κοινωνία, με τους παραγωγικούς φορείς, με τα κόμματα πριν τεθεί σε εφαρμογή". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ