Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 09:55

  "Εργάνη": Δημιουργήθηκαν 4.342 νέες θέσεις απασχόλησης τον Αύγουστο

  Βρούτσης ΑΤΛΑΣ 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετικό ήταν το ισοζύγιο στην αγορά απασχόλησης τον Αύγουστο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη", δημιουργήθηκαν 4.342 νέες θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα πέρσι, τον ίδιο μήνα, δημιουργήθηκαν 3.111.

  Επίσης κατά τον μήνα Αύγουστο κατά την περίοδο 2015-2018, σημειωνόταν αρνητικό ισοζύγιο.

  Ωστόσο, σε επίπεδο 8μηνου, το 2020, τα στοιχεία του συστήματος "Εργάνη" δείχνουν μείωση των νέων προσλήψεων κατά 169.239 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.  

  Η μείωση αυτή, όπως "συνηγορούν" και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και της ΕΛΣΤΑΤ, ισοδυναμεί με αντίστοιχη αύξηση των ανέργων. Πιο συγκεκριμένα,  φέτος έγιναν  115.647 νέες προσλήψεις, ενώ το 2019  έγιναν 284.886. Σε επίπεδο 8μηνου, φέτος έγιναν οι λιγότερες νέες προσλήψεις από το 2013.


  Mε δήλωση του, ο Υπ. Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης σημειώνει πως "τo θετικό ισοζύγιο του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" για τον μήνα Αύγουστο 2020, επιβεβαιώνει ότι τα έκτακτα μέτρα που λάβαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας έως σήμερα, συγκράτησαν το ισχυρό κύμα των απολύσεων που έπληξε άλλες χώρες και λειτούργησαν ως ένα δίχτυ προστασίας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

  Απέναντι στις  πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά ενισχύοντας την αγορά εργασίας με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και διευκολύνσεις ως προς τον τρόπο παροχής της εργασίας.

  Ειδικότερα, μέτρα όπως οι αναστολές συμβάσεων εργασίας, οι άδειες ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", η κάλυψη μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικών εισφορών) σε πληττόμενους κλάδους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση, η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τους εποχικά εργαζόμενους και τα νέα δυναμικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για ενίσχυση της απασχόλησης λειτούργησαν ως ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ανέργους τη δύσκολη αυτή περίοδο.

  Η παραπάνω δέσμη μέτρων θα ενισχυθεί, διευρυνθεί και συνεχιστεί  για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο.

  Η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 18,3 %, "επιστρέφει" την αγορά εργασίας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019 (18,4%), ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας που είχε ήδη ξεκινήσει, "φρέναρε" λόγω του παρατεταμένου lockdown και της καθυστερημένης έναρξης της τουριστικής περιόδου στην χώρα. Ωστόσο, η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να επανέλθει  το 2021 με την επιστροφή της  οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

  Για τον μήνα Αύγουστο το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +4.342 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη  αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στο 51,23%"

  kats1


   

  kats2

   

  kats3

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ