Συνεχης ενημερωση
Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μέσα σε έναν χρόνο έχουν υπερδιπλασιαστεί οι αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα. Από το 21% των χρηστών διαδικτύου που είχε κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά το τελευταίο δεκαήμερο του 2019 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο 50%, με το ποσοστό να είναι σταθερό σε σχέση και με στις δύο μετρήσεις του Μαΐου (πηγή: έρευνα ΙΕΛΚΑ).
Ωστόσο η πρόσβαση των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο κανάλι, που αναπτύσσεται ραγδαία λόγω της πανδημίας, και κατ’ επέκταση η προσέγγιση των καταναλωτών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Όχι μόνο για τους μικρούς περιφερειακούς παίκτες αλλά ακόμη και για μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους η είσοδος στον e-κόσμο είναι όχι μόνο κοστοβόρα αλλά και ένα άγνωστο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας από το οποίο μπορούν να βγουν στο τέλος χαμένοι, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Βέβαια στη συγκυρία για τους εμπόρους η πρόσβαση στον e-κόσμο αποτελεί μονόδρομο, αφού όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να προμηθευτούν από βασικά, έως διαρκή καταναλωτικά αγαθά ακόμη και είδη πολυτελείας μέσω των e-καταστημάτων. Μια τάση η οποία παγιώνεται από την περίοδο του lockdown και μετά και αποτελεί τη νέα κανονικότητα.
Από την έρευνα που "έτρεξε” το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστήμιο Αθηνών -πραγματοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου σε δείγμα 750 ατόμων- προκύπτει ότι οι αρχικές προβλέψεις ότι ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των αγορών μέσω διαδικτύου λόγω του lockdown θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση, δεν επαληθεύονται. Αντίθετα καταγράφεται σταθεροποίηση της πελατειακής βάσης των αγορών μέσω διαδικτύου περίπου στο μέγεθος του 50% του πληθυσμού.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στην αγορά τροφίμων, η ηλεκτρονική υπηρεσία παράδοσης έτοιμου φαγητού παρουσιάζει νέα αύξηση φτάνοντας στο 38%, με σημαντική αύξηση να καταγράφεται την περίοδο μετά την παύση του Lockdown και την χαλάρωση των μέτρων.
Σε σχέση με τις παραγγελίες τροφίμων από ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ και άλλα μέσα καταγράφεται επίσης παγίωση του σχετικού κοινού με ενίσχυση του ρόλου που παίζουν πλέον οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πολλαπλών καταστημάτων.
Οι τρεις εναλλακτικές – ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ, τηλεφωνική παραγγελία, πλατφόρμα πολλαπλών καταστημάτων – υπολογίζεται να χρησιμοποιούνται από το 25% του κοινού έναντι 29% τον Μάιο, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό.
Οι κατεξοχήν αγοραστές από ηλεκτρονικά σουπερμάρκετ καταγράφονται στο 5%, με αύξηση 500% σε σχέση με το 2019 παρά τη μείωση σε σχέση με τον Μάιο, η τηλεφωνική παραγγελία μειώνεται στο 9% σε σχέση με το 13% τον Μάιο, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει παρουσία της χρήσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας πολλαπλών καταστημάτων με ποσοστό 13%. Παράλληλα φαίνεται ότι αυτή η επιλογή έχει όλο και περισσότερο να κάνει με την αγοραστική εμπειρία των καταναλωτών που αγοράζουν εξ’ αποστάσεως.
Το ποσοστό των καταναλωτών που προτιμάει να αγοράσει εξ αποστάσεως προϊόντα σουπερμάρκετ έχει μειωθεί από 14% τον Απρίλιο σε 7% τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό που φοβάται να επισκεφθεί το κατάστημα έχει μειωθεί από 22% σε 7%, κάτι που δείχνει ότι η επιλογή να αγοράσει το κοινό μέσω διαδικτύου δεν έχει τόσο πολύ να κάνει πλέον με την αποφυγή της επίσκεψης στο κατάστημα, αλλά περισσότερο με την άνεση και την ευκολία που παρέχουν αυτές οι υπηρεσίες.
Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις της παραλαβής από το κατάστημα και της παράδοσης κατ’ οίκον, με μεγάλη διαφορά οι καταναλωτές προτιμούν την δεύτερη με ποσοστό 57% έναντι 17% της πρώτης, ενώ το 26% προτιμάει και τα δύο. Η παράδοση κατ’ οίκον θεωρείται πιο εύκολη από 62%, πιο εξυπηρετική από το 53%, πιο ασφαλής για την υγεία από 49% και συνολικά καλύτερη από το 46%.
Αντίθετα η υπηρεσία παραλαβής από το κατάστημα θεωρείται πιο γρήγορη από το 45% και πιο οικονομική από το 38%. Αν και μόνο μία μειοψηφία προτιμά την παραλαβή από το κατάστημα, το ποσοστό του 17% μαζί με το 26% που προτιμάει και τις δύο – σύνολο 43% – είναι επαρκές για να προβληματίσει τις επιχειρήσεις του κλάδου σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουν.
-
09:58 Απ. Βεσυρόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα οι μειώσεις φόρων
-
09:57 ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη επίσημη πρόταση για "ξήλωμα" lockdown άρχισε από την εστίαση
-
09:50 Έως 6 Μαΐου οι εισφορές Μαρτίου των μη μισθωτών
-
09:48 Προειδοποίηση ΗΠΑ για επικινδυνότητα πτήσεων πάνω από τα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας
-
09:44 Κατατίθεται η τροπολογία για τη επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων
-
09:42 RSF: Η δημοσιογραφία παρακωλύεται σε πάνω από 130 χώρες
-
09:39 Atos SE: Μειώθηκαν τα έσοδα για το α΄ τρίμηνο
-
09:37 Κυρ. Μητσοτάκης για εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: "Η πρόταση για κλειστή λίγκα είναι λάθος"
-
09:29 Γαλλία: Υπέρ χαλάρωσης του lockdown ανά περιφέρεια ο υπουργός Υγείας
-
09:24 Η Αυστρία θα συντονίσει τη διανομή 651.000 εμβολίων της Pfizer στα δυτικά Βαλκάνια
-
Ο Νίκος Δένδιας κατέδειξε στην Άγκυρα την αποτυχία της γερμανικής διαμεσολάβησης
-
Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα...
-
Πώς θα κινηθεί ο εμβολιασμός το επόμενο δίμηνο, οι δόσεις που περιμένουμε
-
Γιατί δεν πρέπει να πετύχει η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Super League
-
Πόσους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανοίξει φέτος η εφορία
-
Δεκανίκια παντού. Πού θα πάει;
-
Υποχρεωτικές προσωρινές συντάξεις για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις
-
Η Σαντορίνη αποκτά ένα ακόμη ζυθοποιείο
-
Autohellas: Αδιαφιλονίκητος ηγέτης στα Rent-Α-Car
-
Μεγάλα ονόματα για την τιτλοποίηση δανείων της Εθνικής Τράπεζας
-
Οι προλετάριοι έχουνε ελπίδα... (60)
-
Ο Νίκος Δένδιας κατέδειξε στην Άγκυρα την αποτυχία της γερμανικής διαμεσολάβησης (10)
-
Δεκανίκια παντού. Πού θα πάει; (7)
-
Πόσους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανοίξει φέτος η εφορία (3)
-
Πώς θα κινηθεί ο εμβολιασμός το επόμενο δίμηνο, οι δόσεις που περιμένουμε (3)
-
e-ΕΦΚΑ: Αμοιβή 700 ευρώ για την εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων (2)
-
Παγώνη: Περίπου το 50% των νοσηλευομένων είναι νέοι και δεν έχουν εμβολιαστεί (2)
-
RSF: Η δημοσιογραφία παρακωλύεται σε πάνω από 130 χώρες (1)
-
Κυρ. Μητσοτάκης για εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: "Η πρόταση για κλειστή λίγκα είναι λάθος" (1)
-
Γαλλία: Υπέρ χαλάρωσης του lockdown ανά περιφέρεια ο υπουργός Υγείας (1)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
