Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 07:46

  Αντίστροφη μέτρηση πέντε ημερών για τις "ενιαίες" εισφορές 200.000 επαγγελματιών

  Ρύθμιση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  "Σήμα" έδωσε χθες ο e-ΕΦΚΑ για την πληρωμή όλων των ασφαλιστικών εισφορών των 200.000 αυταπασχολούμενων μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.

  Και αυτό γιατί αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τους και πρέπει να εξοφληθούν ταυτόχρονα οι εισφορές Ιουλίου  έως τις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε 5 μέρες από σήμερα.

  Είναι η πρώτη φορά που οι εν λόγω επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν στον ίδιο χρόνο όλες  τις εισφορές τους, δηλαδή όχι μόνο για την κύρια ασφάλιση και την υγεία, αλλά και για το επικουρικό -εφάπαξ.

  Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, άλλαξε άρδην το σύστημα των εισφορών των επαγγελματιών καθώς, βάσει του νόμου Βρούτση, αποσυνδέθηκαν πλήρως οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα.

  Αντί αυτού, διαμορφώθηκαν κατηγορίες για τις εισφορές κύριας ασφάλισης, υγείας αλλά και τις εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και του εφάπαξ.

  Οι εισφορές κύριας ασφάλισης-υγείας καταβάλλονται από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης -εφάπαξ από το καλοκαίρι.

  Σημειώνεται πως σε σχέση με τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης, ισχύουν τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες.

  Η πρώτη προβλέπει 41 ευρώ/μήνα, η δεύτερη 51 ευρώ/μήνα και η τρίτη 61 ευρώ/μήνα. Όσον αφορά στις εισφορές εφάπαξ, οι κατηγορίες είναι και πάλι τρεις : 26 ευρώ/μήνα, 31 ευρώ/μήνα, 37 ευρώ/μήνα.

  Κάθε ασφαλισμένος επιλέγει, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο (αναδρομικά), μία από τις τρεις κατηγορίες, η οποία θα ισχύει έως το Δεκέμβριο του 2020.

  Αναφορικά, για το α΄εξάμηνο του 2020, όλοι οι αυτασφαλισμένοι κατατάχθηκαν στην 1η κατηγορία εισφορών επικουρικού και εφάπαξ.

  Πιο αναλυτικά, ανάλογα με τον επαγγελματικό κλάδο που ανήκει κάθε αυτασφαλισμένος, οι εισφορές που πρέπει να πληρώσει (πέραν των εισφορών κύριας ασφάλισης -υγείας) έχουν ως εξής :

  · Οι μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕ∆Ε (πρ. ΕΤΑΑ), καταβάλλουν εισφορές για  επικουρική και για εφάπαξ.

  · Οι γιατροί – υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρ. ΕΤΑΑ) πληρώνουν εισφορές μόνο για εφάπαξ.

  · Οι δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ πρ. (ΕΤΑΑ) πληρώνουν εισφορές για  επικουρική και για εφάπαξ.

  · Οι δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας (πρ. ΕΤΑΑ), καταβάλλουν εισφορές μόνο για  επικουρική ασφάλιση.

  Από εκεί και πέρα, με εγκύκλιο του ο e-ΕΦΚΑ, έχει ξεκαθαρίσει πως:

  1. Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, καταβάλλεται μια ασφαλιστική εισφορά εκ των 3 ασφαλιστικών κατηγοριών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων, για κάθε κλάδο, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχής.

  2. Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των εισφορών ανά κλάδο ασφάλισης από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο, εφόσον προκύπτει, η διαφορά εισφοράς από την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία κάθε κλάδου. Εάν έχει επιλεγεί ανώτερη της πρώτης κατηγορία, η προκύπτουσα διαφορά βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ασφαλισμένο

  3. Για τους έμμισθους δικηγόρους, εξακολουθεί και ισχύει ο επιμερισμός των ποσών της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κατά 50% για τον εντολέα και κατά 50% για τον ασφαλισμένο. - για τους έμμισθους μηχανικούς και υγειονομικούς μόνο για τον κλάδο Εφάπαξ παροχών. Ως προς τον κλάδο Επικουρικής ασφάλισης διατηρείται το προϋφιστάμενο καθεστώς υπολογισμού εισφορών επί των αποδοχών.

  4. Σε σχέση με τα γραμμάτια προείσπραξης Δικηγόρων, ο συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών με ποσά που καταβάλλονται μέσω γραμματίων προείσπραξης ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση, ισχύει πλέον και για τις εισφορές των κλάδων Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών.

  5. Αναφορικά με την  εισφοροδότηση προσώπων που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών., και για τα οποία προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόληση τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παραμένει σε ισχύ.

  6. Για τους νέους  ελευθέρους επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους (έως πέντε έτη ασφάλισης), έχει καταργηθεί η διάταξη σχετικά με την μειωμένη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών νέων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (έως πέντε έτη ασφάλισης) από 01.01.2020.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ