Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 15:47

  Σκυλακάκης: Στα 3,5 δισ. ευρώ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή

  Σκυλακάκης: Στα 3,5 δισ. ευρώ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αύξηση του προϋπολογισμού της Επιστρεπτέας Προκαταβολής από τα 3 δισ. ευρώ σήμερα στα 3,5 δισ. ευρώ αλλά και την ανάγκη  να γίνει μια τεράστια εθνική προσπάθεια τα επόμενα χρόνια για να απορροφήσουμε τα ‘αδιανόητα’ μεγάλα ποσά που μας αναλογούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην Βουλή. Ο ίδιος χαρακτήρισε "μελαγχολικές" τις επιδόσεις σε απορροφητικότητα στο παρελθόν.

  Είπε ότι έως τέλος του χρόνου έχουν εξασφαλιστεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό κονδύλια 3 δισ. για τον κορονοϊο, 1,4 δισ. για τα αναδρομικά συνταξιούχων και 600 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό. Ειδικά για τα αναδρομικά ο υπουργός τόνισε ότι θα καταβληθούν στην σωστή στιγμή, ενώ επανέλαβε ότι έρχονται νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τον Πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη.

  Υπογράμμισε ότι η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγαλύτερη και από το 1974 και το 2008. Και είναι απολύτως εξωγενής. "Η Ελλάδα το α' εξάμηνο είχε χαμηλότερη ύφεση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και το β’ τρίμηνο είναι στον μ.ο. της ευρωζώνης" είπε. Ο κ. Σκυλακάκης μάλιστα χαρακτήρισε ανοίκειες τις πρόσφατες εκφράσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. "Δεν έχει καμία βάση ο ισχυρισμός για την ύφεση στην Ελλάδα, αυτές υπονομεύουν την αξιοπιστία του δικού τους πολιτικού λόγου" τόνισε.

  "Η ανάπτυξη θα έρθει σίγουρα το 2021, το πότε και το πώς δεν το ξέρουμε ακόμα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.  "Κλειδί" γι’ αυτό θα είναι το εμβόλιο και η εμπιστοσύνη η οποία είναι το μοναδικό μαξιλάρι που πρέπει να διατηρήσει η χώρα  ως κόρην οφθαλμού. Την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών".

  Ελαφρύνσεις 5 δισ.

  Όπως είπε, η ύφεση μας ανάγκασε να αλλάξουμε πολιτική και να πάμε σε έντονα επεκτατική πολιτική. Υπολογίζουμε ότι η παρέμβαση θα φτάσει ρευστότητα και δημοσιονομικές επιπτώσεις τα 24 δισ. ευρώ. Η επιστρεπτέα προκαταβολή συνολικά θα φτάσει τα 3,5 δισ., ενώ άλλο 1,5 δισ. ήταν από την μείωση της προκαταβολής φόρου, Συνολικά δηλαδή ελαφρύνσεις και ρευστότητα 5 δισ. "Είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσό αν υπολογίζετε  πως οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις  επιβαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

  Το γεγονός ότι δανειζόμαστε όμως δεν σημαίνει να στέλνουμε τα λεφτά των φορολογούμενων σε ένα ραντεβού στα τυφλά, όπως μας είπατε να κάνουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τα λεφτά πρέπει να επιστραφούν".

  Μ. Νταλιάνη 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ