Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 07:59

  Η στάση πληρωμών τρομάζει την αγορά

  Η στάση πληρωμών τρομάζει την αγορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Μπροστά στον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών, βρίσκονται οι Τράπεζες, η  Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι προμηθευτές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

  Αν επαληθευθούν τα ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία 1 στις 5 επιχειρήσεις εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το προσεχές διάστημα στις υποχρεώσεις της προς την Εφορία, τον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τους λογαριασμούς ενέργειας κ.ά. και 1 στις 4 να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς της Τράπεζες και το ενοίκιο, τότε μιλάμε για σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

  Ήδη 1 στις 4 επιχειρήσεις, που συμμετείχαν στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, δήλωσε προς έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ) έναντι του 17,9% του προηγούμενου εξαμήνου.

  Παρόμοια είναι η κατάσταση και ως προς τον πρώην ΟΑΕΕ καθώς 1 στις 4 επιχειρήσεις (25,3%) δηλώνει πως έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ. Το 16,9% δήλωσε πώς έχει καθυστερημένες οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ έναντι 7,5% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο εξάμηνο. 

  Ως προς τις τράπεζες το 18,4% των επιχειρήσεων δήλωσε πως έχει καθυστερημένες τραπεζικές οφειλές, έναντι 13,4% που ήταν το προηγούμενο εξάμηνο.

  Την ίδια στιγμή 1 στις 5 επιχειρήσεις (ποσοστό 20,3%) δήλωσε πως έχει καθυστερημένες οφειλές ενοικίων έναντι 12,1% που είχε καταγραφεί το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ περισσότερες από 1 στις 4 επιχειρήσεις (26,7%) έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές.

  Σχεδόν 1 στις 4 (23,5%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο), ενώ 1 στις 5 (19,6%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λοιπούς λογαριασμούς (τηλέφωνο, ύδρευση).

  Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, η κατάσταση προδιαγράφεται δυσοίωνη καθώς 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες (23,9%) και στις υποχρεώσεις ενοικίου (24,8).

  Ενώ 1 στις 5 επιχειρήσεις ανέφερε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές της υποχρεώσεις (22,2%), στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (21,9% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 17,5% προς το ΙΚΑ) και στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (19,9%). 

  Την ίδια στιγμή 1 στις 3 (32,7%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα το 13% δήλωσε πως με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πολύ πιθανό να διακόψει την λειτουργία του ενώ το 19,7% δήλωσε πώς είναι αρκετά πιθανό.

  Από τις επιχειρήσεις αυτές το 17,9% δήλωσε πως ενδέχεται να διακόψει την δραστηριότητα εντός τριμήνου, το 42% μέσα στο εξάμηνο, ενώ το 38,2% αργότερα. Στα επιμέρους στοιχεία τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στον κλάδο των υπηρεσιών (35,9%), στις μικρότερες με βάση τον τζίρο επιχειρήσεις  (44,5%) και στις επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (45,7%).

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ