Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 14:31

  Scope Ratings: Παρά την ύφεση και το σοκ της πανδημίας οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρές

  Scope Ratings: Παρά την ύφεση και το σοκ της πανδημίας οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας σταμάτησε απότομα λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας η οποία και οδήγησε στην εφαρμογή μέτρων στήριξης της οικονομίας για την καταπολέμηση της κρίσης, όπως σημειώνει η Scope Ratings η οποία διατηρεί σταθερή την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ με θετικές προοπτικές.

  Ωστόσο, όπως τονίζει, η ισχυρή "απάντηση" από την ΕΕ, την ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους.

  Κατά τον οίκο, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών.

  Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό, που πλήττεται από το lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν και από το υψηλό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που αποτελείται από αυτοαπασχολούμενους.

  Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το ελληνικό πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 15,2% σε ετήσια βάση και η Scope αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα οδηγήσει σε νέο lockdown με αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και στην τροχιά δημόσιου χρέους.

  Επιπλέον, η χαμηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα NPLs, περιορίζει την ικανότητά τους να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Ο οίκος προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 7,8% φέτος, διατηρώντας έτσι την εκτίμησή του σταθερή σε σχέση με πριν, μετά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου.

  Η Scope πάντως τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επωφελείται από τα αποτελεσματικά κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της κρίσης στη δημόσια υγεία και τη  δημοσιονομική δράση για τη στήριξη της οικονομίας.

  Επιπλέον, η έκτακτη δράση της ΕΚΤ και της ΕΕ ωφελούν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να παρέχει πόρους στην Ελλάδα, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, ίσους με το 16% του ΑΕΠ του 2019 περίπου.

  Ο συνδυασμένος αντίκτυπος των παραπάνω αναμένεται να περιορίσει την πτώση της δραστηριότητας το 2020 και να συμβάλει σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021, με το ελληνικό ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 5,2%, όπως εκτιμά ο οίκος.


  Ισχυρή παρουσία στις αγορές

  Η ισχυρή στήριξη σε επίπεδο Ευρώπης και ευρωζώνης την έναρξη της κρίσης Covid-19 βελτίωσε σημαντικά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο PEPP της έχει ενισχύσει τον όγκο συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2020 από 0,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2019 και η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε στο 1,2%, σημειώνει ο οίκος με την Ελλάδα να βγαίνει πρόσφατα στις αγορές ενώ έχει ήδη καλύψει τον στόχο εκδοτικής δραστηριότητας για φέτος. Η μικρή μόνο μείωση του μεγάλου cash buffer της Ελλάδα έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μία σημαντική δημοσιονομική απάντηση στην κρίση, ύψους 14 δισ. ευρώ έως τώρα, ενώ οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσουν να εισρέουν στη χώρα το 2021, βελτιώνοντας ακόμη τη χρηματοδοτική δυνατότητά της.

  Η βελτιωμένη πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, όπως τονίζει η Scope, ενισχύει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Στο βασικό σενάριο του οίκου, ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί από την κορυφή του 2020 και το 199% σε περίπου 181% το 2024. Στο δυσμενές σενάριο, αναμένεται πολύ σταδιακή μείωση του δείκτη χρέους, από την κορυφή του 2020 και το 209% στο 207% το 2024, εκτιμήσεις οι οποίες βασίζονται σε χαμηλότερες παραδοχές για την ανάπτυξη, υψηλότερες εκτιμήσεις για την ανεργία, ασθενέστερη απορρόφηση πόρων της ΕΕ, τα οποία και θα οδηγήσουν σε λιγότερες επενδύσεις και χειρότερη δημοσιονομική απόδοση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ