Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Σεπ-2020 12:00

  Ταμεία: Ρύθμιση σε έως και 24 δόσεις για τις υπό αναστολή εισφορές και των επαγγελματιών

  Ρύθμιση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στην ένταξη των υπό αναστολή εισφορών των πληττομένων ελευθέρων επαγγελματιών στην εξαγγελθείσα έκτακτη ρύθμιση των έως 24 δόσεων  (για τις υπό αναστολή εισφορές των πληττομένων εργοδοτών κλπ) προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.

  O λόγος για τις εισφορές του 4μηνου  Φεβρουαρίου -Μαΐου  2020 για την πληρωμή των οποίων δόθηκε 6μηνη παράταση αλλά και δυνατότητα εξόφλησής τους σε 4 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους.

  Έτσι, για παράδειγμα,  οι εισφορές Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 πρέπει να καταβληθούν από τον τρέχοντα μήνα σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή στο διάστημα Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2020, ενώ οι  εισφορές Απριλίου πρέπει να πληρωθούν σε 4 δόσεις στο διάστημα Οκτωβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021.

  Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προωθεί νέα  παράταση για τις εισφορές του προαναφερθέντος 4μηνου.

  Έτσι πχ οι εισφορές του Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν τον Απρίλιο, οι εισφορές Μαρτίου έως το Μάιο, οι εισφορές Απριλίου έως τον Ιούνιο, ενώ οι εισφορές Μαίου έως τον Ιούλιο.

  Εναλλακτικά, σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, θα μπορούσε το σύνολο των υπό αναστολή εισφορών Φεβρουαρίου -Μαΐου να ενταχθούν στην εξαγγελθείσα ρύθμιση των 12-24 δόσεων. Δηλαδή είτε να εξοφληθούν σε έως 12 άτοκες δόσεις, είτε σε 13 έως 24 έντοκες (με 2,5%) δόσεις. Η σχετική δυνατότητα αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2021.

  Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως έχουν "ξεπαγώσει" οι δόσεις των ρυθμίσεων των πληττόμενων επαγγελματιών ήδη από την 30η Ιουνίου. Έτσι στην παραπάνω ημερομηνία έπρεπε να πληρωθεί η δόση του Μαρτίου, κατά την 31η Ιουλίου έπρεπε να καταβληθεί η δόση του Απριλίου, κατά την 31η Αυγούστου η δόση Μαΐου κλπ. Ανοιχτό παραμένει το τι θα γίνει με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Στις 31 Αυγούστου έληξε το "πάγωμα" της λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για τους πληττομένους οφειλέτες και, στα πλαίσια του γενικότερου κλίματος παρατάσεων των μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών,  δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα προθεσμία προστασίας από κατασχέσεις πχ έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ