Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 23:59

  Σχοινάς: Η Ελλάδα να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

  Σχοινάς: Η Ελλάδα να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι λιγότερο αφελής απέναντι στις προθέσεις και τις διαθέσεις των γεωπολιτικών ανταγωνιστών της και ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσει στρατηγική αυτοδυναμία σε τομείς όπως τα φάρμακα και οι πρώτες ύλες, διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας απόψε, μέσω τηλεδιάσκεψης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Μάλιστα, χαρακτήρισε αυτή τη συνειδητοποίηση ως το ένα από τα τρία βασικά διδάγματα της πανδημικής κρίσης.

  "Η εξάρτησή μας από τις τρίτες χώρες σε φάρμακα, πρώτες ύλες και επικοινωνίες όπως το 5G, δεν μπορεί να είναι ο κανόνας πια. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε από τρίτους για μάσκες αναπνευστήρες, πρώτες ύλες, φαρμακευτικές ουσίες" είπε.

  Ως έτερο δίδαγμα περιέγραψε την αναγκαιότητα για ένα "μεγάλο ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός" για την ΕΕ, με την ανάληψη από κοινού των βαρών της ανάκαμψης και τη δημιουργία ενός πολύ μεγαλύτερου και πιο φιλόδοξου κοινοτικού προϋπολογισμού. Xάρη σε αυτό το δίδαγμα, εξήγησε, ελήφθησαν οι ιστορικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και έγινε το μεγάλο ομοσπονδιακό άλμα του περασμένου Ιουλίου, που επέτρεψε την αμοιβαιοποίηση του χρέους μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού. Το τρίτο δίδαγμα, που αναδείχτηκε με ενάργεια από τα προβλήματα που ανέκυψαν στον τομέα της υγείας, ήταν η ανάγκη να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών και των όσων τους παρέχονται στην πράξη.

  Ειδικά για την Ελλάδα ο κ. Σχοινάς είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει τάχιστα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το κέντρο βάρους των οποίων τοποθετείται στην πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Χαρακτήρισε δε ως τη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα το πώς οι στόχοι για την προαγωγή της πράσινης οικονομίας και της ψηφιακής μετάβασης "θα τεθούν σε κίνηση με επάρκεια, γρήγορα, με ποιότητα, χωρίς συντεχνιασμούς και καθυστερήσεις".

  Υπάρχει ένα ερώτημα, πρόσθεσε, "σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να κινήσουμε αυτούς τους πόρους. Είναι γνωστό ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΠΔΠ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) νομικά θα τεθούν σε ισχύ από το 2021, πιστεύω όμως ότι με τα κεφάλαια του προγράμματος SURE για φέτος και με τη δυνατότητα που υπάρχει να εγκριθεί το 10% του ποσού του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογεί σε κάθε χώρα ως προκαταβολή, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας σχετικά νωρίς, ώστε να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα".

  Πρόσθεσε ότι η ΕΕ επιβάλλεται να "ξαναδεί" το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, ώστε η υποστήριξη που δόθηκε στην πρώτη φάση της πανδημικής κρίσης να μη δώσει τη θέση της σε δράσεις που θα οδηγήσουν σε συστημική στρέβλωση του ανταγωνισμού.

  "Μπροστά μας θα έχουμε ένα δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα, αλλά με περισσότερα όπλα σε σχέση με την προηγούμενη άνοιξη. Η πανδημία γέννησε έναν καινούργιο κόσμο και μας καλεί να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με αποφασιστικότητα" σημείωσε και πρόσθεσε πως για τα επόμενα χρόνια η χώρα μας έχει στη διάθεσή της ένα ιστορικά υψηλό πακέτο, ύψους 71 δισ. ευρώ, "πολλαπλάσιο σε μέγεθος από το εμβληματικό πρόγραμμα Μάρσαλ που έχτισε την μεταπολεμική Ελλάδα".

  Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση παίρνει βάρη από τις επιχειρήσεις

  Λιγότεροι κατά περίπου 2 δισ. ευρώ (στα 1,5-1,6 δισ., έναντι 3,5 δισ. πέρυσι) είναι οι φόροι που καλούνται να καταβάλουν φέτος οι ελληνικές επιχειρήσεις, χάρη στο όφελος που προκύπτει από μέτρα όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και της προκαταβολής φόρου, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

  Ειδικά για την Κ.Μακεδονία επισήμανε ότι από όλα τα εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ενεργοποιήθηκαν, στην περιοχή "έπεσε" περίπου 1 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, μετά τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, από την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την επιστρεπτέα προκαταβολή επωφελήθηκαν 85.252 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι 49.054 στη Θεσσαλονίκη.

  Το ποσό της αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού έφτασε για την περιοχή στα 316 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των δύο κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής διαμορφώθηκε στα 240 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όσον αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, έχουν εγκριθεί 2.574 αιτήσεις, συνολικού ύψους 675,8 εκατ. ευρώ.

  Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι 135.000 εργαζόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων 101.000 στη Θεσσαλονίκη, έλαβαν 150 εκατ. ευρώ, ενώ 6.015 δικαιούχοι του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επωφελήθηκαν με 2 εκατ. Επιπρόσθετα, 8.926 εργαζόμενοι στον τουρισμό πήραν αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ύψους 6 εκατ. ευρώ.

  "Πλέον, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο. Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία" υπογράμμισε.

  Αδ. Γεωργιάδης: Έργα έως και 7 δισ. για τη βιομηχανία στην επόμενη 6ετία

  Έργα που μέσα την επόμενη εξαετία μπορεί να ξεπεράσουν και τα 7 δισ. ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της μεταποίησης και της βιομηχανίας στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση και τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι η βιομηχανία αποτελεί κομβικό σημείο για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, η οποία δεν μπορεί να βασίζεται μονοδιάστατα στον τουρισμό.

  Ο υπουργός έκανε και σειρά ανακοινώσεων που αφορούν ειδικά τη Θεσσαλονίκη και τη Β.Ελλάδα:

  *Την επόμενη Παρασκευή αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ της Παρευξείνιας Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συμφωνία για ειδικό εγγυοδοτικό εργαλείο, που θα απευθύνεται ειδικά στις επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας.

  *Υπάρχει πρόταση, ώστε να εξετασθεί η πρόσθετη χρηματοδότηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς Thess INTEC από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

   

  *Επειδή η Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου είναι υπερκορεσμένη (με πληρότητα σχεδόν 98% και διαθέσιμα μόνο τρία οικόπεδα), υπάρχει πρόβλεψη για δυτική επέκταση των ορίων της σε έκταση μερικών χιλιάδων στρεμμάτων, με άμεση πρόσβαση σε δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών (οδικό-σιδηροδρομικό). Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχει καταρτίσει μελέτη για την θεσμική αναγνώριση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου, που βρίσκεται νοτίως της ΠΑΘΕ και πρόθεση του υπουργείου αποτελεί η άμεση υλοποίηση αντίστοιχων μελετητικών ενεργειών για την περιοχή βορείως της ΠΑΘΕ. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη του διευρυμένου επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης Καλοχωρίου, που σε συνδυασμό με το εμπορευματικό κέντρο Γκόνου, εκτιμάται -όπως είπε- ότι θα μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή στη δυτική Θεσσαλονίκη σε πόλο ανάπτυξης. Κατά τον κ.Γεωργιάδη, η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά εξαιρετική επιλογή για ανάπτυξη διαμετακομιστικού κέντρου και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου αποτελεί ενδεδειγμένη λύση, η οποία θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα. "Μας απασχολεί και θα το κάνουμε" είπε χαρακτηριστικά.

  *Με το σκεπτικό ότι οι δυνατότητες της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, πολύ σύντομα, θα ανακοινωθούν κίνητρα και για την Τεχνόπολη.

  Προτάσεις των βιομηχάνων σε 10 πεδία

  Την εκτίμηση ότι η πανδημική κρίση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία, για να λυθούν χρονίζοντα προβλήματα, που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες την ελληνική βιομηχανία και γενικά τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, καταθέτοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου σε δέκα πεδία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας.

  Αναλυτικότερα, ο κ.Σαββάκης ζήτησε -μεταξύ άλλων- την κατάργηση σειράς ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας, "αναίτια και χωρίς κανενός είδους ανταποδοτικότητα" όπως υποστήριξε (ενδεικτικά ανέφερε την εισφορά του ποσοστού 0,6% της ΑΝΕ 128 στα δάνεια), τη θεσμοθέτηση -εκ νέου- προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, "κατά το πρότυπο του επιτυχημένου αντίστοιχου προγράμματος που είχε "τρέξει" προ οκταετίας μέσω του ΟΑΕΔ" και την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου.

  "Προτείνουμε, τέλος, για άλλη μια φορά, την υλοποίηση συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής, που θα οδηγήσει την εγχώρια μεταποίηση στην αύξηση της συνεισφοράς της στο ΑΕΠ, από το ισχνό 8% σήμερα, στο 12% την επόμενη πενταετία (...)" κατέληξε.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ