Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Αυγ-2020 12:24

  Υποψήφιες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 30 μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες, χρηματιστήριο, ασφάλειες

  Υποψήφιες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 30 μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες, χρηματιστήριο, ασφάλειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πρόκειται για τουλάχιστον 30 μεταρρυθμίσεις σε τράπεζες, χρηματιστήριο και ιδιωτική ασφάλιση, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή που θα αξιολογήσει συνολικά τις ελληνικές προτάσεις για να τις αποστείλει στην Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου.

  Οι τηλεδιασκέψεις για τη διαμόρφωση των προτάσεων είναι συνεχείς και χθες στο επίκεντρο βρέθηκε το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) και η φορολογική του αντιμετώπιση, με την παροχή κινήτρων που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στην αποταμίευση. Σημειώνεται ότι τα PEPP θα έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά οπουδήποτε πωλούνται στην ΕΕ και θα μπορούν να προσφέρονται από ευρύ φάσμα παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Θα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες κρατικές, επαγγελματικές και εθνικές ατομικές συντάξεις, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν ούτε θα εναρμονίσουν τα εθνικά καθεστώτα ατομικής συνταξιοδότησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη μέλη να επιφυλάξουν την ίδια φορολογική μεταχείριση στο προϊόν αυτό με εκείνη που ισχύει για παρόμοια υφιστάμενα εθνικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα φορολογικά κίνητρα για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν εξετάζονται σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση φορολογικών κινήτρων για νέα χρηματιστηριακά προϊόντα ή για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο ΧΑ.

  Υποψήφιες για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι και οι προτάσεις για το χρηματιστήριο, καθώς πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επίσης συμβάλλουν θετικά στην μακροπρόθεσμη αποταμίευση και στην ενίσχυση της Οικονομίας. Μεταρρυθμίσεις για το χρηματιστήριο και την Κεφαλαιαγορά που άρχισαν να μπαίνουν σε τροχιά από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο (π.χ. αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση και στη λειτουργία του ΧΑ) μπορούν επίσης να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στην παρούσα φάση μία μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται είναι η στενή διασύνδεση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. 

  Πρόκειται για μεταρρύθμιση που αφορά στην εποπτεία της λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Σημειώνεται ότι η εποπτεία βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων τόσο για τη χρηματιστηριακή, όσο και για την τραπεζική αγορά, ενώ παράλληλα ανοίγει το κεφάλαιο και για την εποπτεία στην αγορά των κρυπτονομισμάτων (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα του ελέγχου των κρυπτονομισμάτων τίθεται στο νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος που αναμένεται προς διαβούλευση εντός των ημερών). 

  Στον τραπεζικό τομέα οι υποψήφιες για χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεις σχετίζονται κυρίως με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή (εξετάζεται και η δημιουργία ψηφιακής υποδομής με την οποία οι τράπεζες θα απαλλαγούν από μη αναγκαίες υπηρεσίες π.χ. back office κ.ά.) και στην πράσινη ανάπτυξη (πράσινες χρηματοδοτήσεις). 

  Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα που είναι υποψήφιες προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι και η δημιουργία μητρώου παρακολούθησης των συναλλαγών σε κόκκινα δάνεια που θα γίνονται μέσω του "Ηρακλή".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ