Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Αυγ-2020 10:40

  Επανέρχεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο

  Επανέρχεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους τον Αύγουστο -Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την επαναφορά της οριζόντιας εφαρμογής της δυνατότητας της αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, κατά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία εξέδωσε η κυβέρνηση χθες.

  Σύμφωνα με όσα προβλέπει ειδική διάταξη του Υπουργείου Εργασίας στην εν λόγω ΠΝΠ "επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020.''. 

  Υπενθυμίζεται πως με βάση με το πλαίσιο το οποίο ίσχυε προ της χθεσινής ΠΝΠ δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο είχαν μόνο οι επιχειρήσεις στους πληττόμενους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών. Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, προβλέφθηκε η ίδια δυνατότητα για τον Αύγουστο και για τις επιχειρήσεις της εστίασης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

  Με τη χθεσινή ΠΝΠ, συνεπώς, περνάνε δύο αλλαγές σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

  Κατά πρώτον, προβλέπεται επέκταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων για το Σεπτέμβριο για όλους τους κλάδους (πλην τουρισμού και μεταφορών) που ίσχυε μόνο για τον Αύγουστο (δηλαδή και για εστίαση, αθλητισμό και πολιτισμό).

  Κατά δεύτερον, η εν λόγω δυνατότητα επεκτείνεται τόσο για τον Αύγουστο όσο και για το Σεπτέμβριο για όλους τους πληττόμενους κλάδους οι οποίοι είχαν αποκλειστεί ιδίως μετά το Μάιο.

  Συνεπώς, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ΠΝΠ επανέρχεται σε γενικές γραμμές το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας το οποίο εφαρμόστηκε κατά το 2μηνο Μαρτίου-Απριλίου, καθώς δίδεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων σε έως και το 100% του προσωπικού όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων (σ.σ. σε έως και το 60% που ίσχυσε αποκλειστικά το Μάιο). 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ