Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Ιουλ-2020 16:01

  Μυστήριο στις Βρυξέλλες για το πώς θα εκδώσει η Κομισιόν τα "ευρω-ομόλογα"

  Μυστήριο στις Βρυξέλλες για το πώς θα εκδώσει η Κομισιόν τα 'ευρω-ομόλογα'.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Στο Μπερλεμόν, το κτήριο σύμβολο της Ε.Ε. και της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, σε έναν από τους πάνω ορόφους τρία στελέχη της DG-ECFIN δουλεύουν τα τελευταία 24ωρα με ιδιαίτερη ένταση.  Η δουλειά τους είναι να προωθήσουν άμεσα τις διαδικασίες εξασφάλισης του υψηλότερου δυνατού rating από τους Οίκους Αξιολόγησης για τα ομόλογα που θα εκδώσει η Κομισιόν. 

  Είναι στην πραγματικότητα η πλέον σημαντική πράξη για την ύπαρξη της Ε.Ε. μετά την κυκλοφορία του ευρώ, καθώς για πρώτη φορά – και παρά τον "έκτακτο” χαρακτήρα τους– ευρωπαϊκά ομόλογα των οποίων η αποπληρωμή θα αφορά τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα εκδοθούν από έναν θεσμικά "ευρωπαϊκό” φορέα και όχι από έναν "διακρατικό” όπως είναι ο ESM. 

  Αυτός άλλωστε είναι και ο νομικός όρος που δεν επιτρέπει την άμεση εμπλοκή του ESM στις εκδόσεις.

  Μέχρι στιγμής "τεχνική” βοήθεια στην DGEcofin παρέχουν διακριτικά τα υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας μέσω των οργανισμών διαχείρισης δημόσιου χρέους. 

  Το πρώτο βήμα θα είναι η επιβεβαίωση του υψηλότερου rating για τις εκδόσεις που θα γίνουν και το δεύτερο θα είναι ο σχεδιασμός των εκδόσεων σε συνάρτηση με τις προτάσεις-αίτηματα των χωρών που θα κατατεθούν για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου. 

  Για τον Σεπτέμβριο έχει προγραμματισθεί η οριστικοποίηση των όρων παροχής των επιχορηγήσεων και των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεδομένου ότι οι "όροι” αυτοί αν και σε γενικές γραμμές έχουν σκιαγραφηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, εντούτοις δεν έχουν ακόμα αποκρυσταλλωθεί στις αποφάσεις που θα πρέπει να περάσουν από το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια. 

  Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ θα αποτελέσει μία νέα αγορά ομολόγων με ευρωπαϊκή εγγύηση, μοναδικών στο είδος τους, αφού αποτελούν πλέον αμοιβαία υποχρέωση των χωρών μελών της Ε.Ε.       

  Μία από τις "ιδέες” που αρχικά είχε τεθεί αλλά τελικά έμεινε στην άκρη όπως φαίνεται, ήταν οι εκδόσεις αυτές να γίνονται από την κάθε χώρα μέλος και ποσοτικά να καλύπτουν το αίτημα της χώρας που ζητά τις επιχορηγήσεις, αλλά η Κομισιόν να εγγυάται την αποπληρωμή τους μέσω του κοινοτικού Προϋπολογισμού. 

  Κατά πώς φαίνεται η Κομισιόν κατάφερε να παρακαμφθεί αυτή η διαδικασία και να αναλάβει η ίδια την ευθύνη της έκδοσης όπως και τη διαχείριση, αποκτώντας έτσι και η ίδια την ισχύ που έχει ο ESM, του οποίου το χαρτοφυλάκιο θα είναι μικρότερο εκείνου της Κομισιόν.   
   

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Το αυξο-μειούμενο "μαξιλάρι" των 33 δισ. ευρώ κρατάει το ΥΠΟΙΚ μακριά... από τον ESM

  * Κανείς δεν το ομολογεί, αλλά η λίστα για δάνεια από τον ESM μεγαλώνει

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ