Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Ιουλ-2020 19:45

  Χρ. Σταϊκούρας: "Είμαστε έτοιμοι για την καλύτερη χρήση των πόρων του Ταμείου και την προώθηση μεταρρυθμίσεων"

  Χρ. Σταϊκούρας: "Είμαστε έτοιμοι για την καλύτερη χρήση των πόρων του Ταμείου και την προώθηση μεταρρυθμίσεων"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  "Το βασικό από χτες είναι ότι απλώνεται χέρι βοηθείας σε όσους δεν μπορούν. Είναι μεγάλο το πακέτο, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2010 και αν τα βάλεις όλα τα εργαλεία μαζί είναι ένα σημαντικό ποσό", είπε ο Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το IOBE από κοινού με το Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) in Greece & Cyprus με θέμα "Η ελληνική οικονομία και το ευρωπαϊκό περιβάλλον: (νέα) κρίση και ευκαιρίες".

  Τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, όσο ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετική την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ επισήμαναν τους υψηλούς συμβολισμούς της χτεσινής απόφασης για την πορεία της διαχείρισης της κρίσης αλλά και το πόσο σημαντικό είναι ότι "πέφτουν στο  τραπέζι ποσά από την ΕΕ που αθροιστικά φτάνουν το 1,3 τρις παράλληλα με τις δράσεις νομισματικής πολιτικής που εδώ και μήνες υλοποιεί η ΕΕ”. 

  Με τους κ.κ. de Guindos και Στουρνάρα, να σημειώνουν την ανάγκη η τρέχουσα συγκυρία να αποτελέσει ευκαιρία για καλύτερο συντονισμό στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών και για ενδυνάμωση της τραπεζικής ένωσης. Βέβαια όλοι οι ομιλητές επισήμαναν τον υψηλό δείκτη αβεβαιότητας που έχει η συγκυρία. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι σε βραχυπρόθεσμη βάση η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι επεκτατική. "Όταν περιοριστεί θα πρέπει να εστιάσουμε στην βιωσιμότητα των δημοσιονομικών. Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να στηριχθεί η οικονομία. Πρέπει, επίσης, στο άμεσο μέλλον να δούμε το θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης", είπε. Ο ίδιος ανέφερε πως "το επίπεδο αβεβαιότητας είναι μεγάλο. Η πορεία της πανδημίας είναι άδηλη π.χ. στον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται να εξαπλώνεται ενώ η πτώση του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο θα ξεπεράσει το 10%" προσθέτοντας ότι  "υπήρχε από πριν ανησυχία για την κερδοφορία των τραπεζών. Έτσι και μετά την πανδημία είναι ακόμη πιο επίκαιρο το να μειώσουν τα κόστη τους οι τράπεζες.” 

  Με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα να αναφέρει: "Είμαστε έτοιμοι για την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων του Ταμείου και να προωθήσουμε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων”. Όπως είπε ο υπουργός "μετά την έκρηξη της πανδημίας πήραμε μια σειρά από τεκμηριωμένα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ για την στήριξη της κοινωνίας και οικονομίας. Γι’ αυτό και η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμηση της για την πορεία του ΑΕΠ σε αντίθεση με ό,τι έκανε για την ευρωπαϊκή οικονομία”. Παράλληλα σημείωσε: "προωθούμε σειρά από σημαντικά μέτρα στο τελευταίο νομοσχέδιο. Επίσης έχουμε δρομολογήσει σειρά από διαδικασίες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, την προώθηση επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, λιμάνια)". Αναφερόμενος στο χρέος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως "το προφίλ του Ελληνικού χρέους είναι πολύ καλύτερο από άλλα κράτη μέλη”, ενώ σε σχέση με τις τράπεζες, ανέφερε: "οι προκλήσεις είναι μπροστά. Είμαστε ανοικτοί σε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις", επισημαίνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν "μειώσει τα κόκκινα δάνεια κατά 46%".

  Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως "θα πρέπει να υπάρξει μια αργή επιστροφή στην κανονικότητα των βιώσιμων δημοσιονομικών. Δε θα πρέπει να βιαστούμε. Δεν έχουμε στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού. Δε θα πρέπει να ανησυχούμε". Ο Διοικητής τόνισε πως "υπάρχουν εξελίξεις που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε. Το Ταμείο, η πορεία της διεθνούς οικονομίας, η ύπαρξη ενός κινήτρου σε παγκόσμιο επίπεδο να αντισταθούμε στην ύφεση”, σημειώνοντας πως "η Ελλάδα ευνοήθηκε πολύ από τα εργαλεία της ΕΚΤ". 

  Ο κ. Στουρνάρας είπε "είμαστε σε στενή επαφή με το ΥΠΟΙΚ για το τραπεζικό σύστημα. Έχουμε προωθήσει μια σειρά από νομοθετικά εργαλεία και η κουλτούρα πληρωμών έχει βελτιωθεί. Το θέμα είναι να μην καλλιεργήσουμε και πάλι κάτι τέτοιο. Υπάρχουν δυο προβλήματα, το ένα είναι τα κόκκινα δάνεια, και το άλλο είναι το tax credit, ο αναβαλλόμενος φόρος που προσπαθούμε να λύσουμε." Αναφέροντας παράλληλα πως "πάντα μέσα από την κρίση υπάρχουν ευκαιρίες. Κι εδώ υπάρχουν ευκαιρίες για προώθηση της τραπεζικής ένωσης, την εναρμόνιση των νομοθεσιών κι την αποφυγή μελλοντικών κρίσεων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ