Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Ιουλ-2020 08:01

  Πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας τα εταιρικά ομόλογα  – Κεφάλαια 1,070 δισ. αντλήθηκαν σε 15 ημέρες

  Πυλώνας ανάπτυξης τηςΟικονομίας τα εταιρικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε μια αγορά με θεσμική υπόσταση, βάθος και αναγνωρισιμότητα, που "άντεξε" και στο ισχυρότερο "crash-test", αυτό του COVID-19, έχει εξελιχθεί η αγορά των εταιρικών ομολόγων. 

  Το τελευταίο δεκαπενθήμερο, μέσω τριών ομολογιακών εκδόσεων (Τιτάν, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 17 Ιουλίου) αντλήθηκαν από τις αγορές κεφάλαια 1,070 δις. ευρώ, με τα κεφάλαια, μάλιστα, που άντλησαν οι δύο τελευταίες εταιρείες να συνδέονται με μεγάλα αναπτυξιακά έργα για τη χώρα.

  Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η Αγορά Ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει αναπτυχθεί ποσοτικά και ποιοτικά, έχει εδραιώσει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται με πολύ ισχυρούς ρυθμούς, με εξαιρετική ευελιξία και άμεση ανταπόκριση, επιτυγχάνοντας άκρως δυναμικά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι οι δυναμικές εταιρείες - εκδότες, η θεσμική παρουσία του τραπεζικού τομέα, η σημαντική συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών και βέβαια, η δυναμική παρουσία του επενδυτικού κοινού.

  Τα παραπάνω επισημαίνει στο Capital.gr, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής Corporate & Investment Banking του Ομίλου, Κώστας Βασιλείου. Όπως αναφέρει, για τις εταιρείες - εκδότες, η ελληνική αγορά ομολόγων αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο χρηματοδότησης που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην υλοποίηση του επενδυτικού τους πλάνου και συνεπώς στη διαδικασία εδραίωσης βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία  μεσομακροπρόθεσμα.  Στη διαδικασία αυτή, όπως τονίζει ο κ. Βασιλείου, ο ρόλος των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ σημαντικός, ενώ παράλληλα, αναδεικνύεται και το πόση σημασία θα έχει να διαδραματίσει μια ισχυρή εγχώρια κεφαλαιαγορά. 

  "Ένα καλό τραπεζικό σύστημα και μια καλή εγχώρια κεφαλαιαγορά είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας και αποτελούν ανάχωμα στις κρίσιμες στιγμές.  Ως Eurobank, η συμμετοχή μας στην αγορά των εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε σταθερά και έμπρακτα τα έργα και τα εργαλεία που ενισχύουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και επιταχύνουν την επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο ειδικά στην τρέχουσα, πρωτόγνωρη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομική κοινότητα", λέει ο κ. Βασιλείου.

  Η αγορά των εταιρικών ομολόγων "ενηλικιώθηκε" παράλληλα με τις ανάγκες του επενδυτή, των μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων και της ελληνικής Οικονομίας, διανύοντας μεγάλη απόσταση από την εποχή που έκανε τα πρώτα της βήματα και αντιμετωπιζόταν μεν θετικά, αλλά και με σκεπτικισμό, από εταιρίες και επενδυτές.

  Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την εμφάνιση του πρώτου ομολόγου με σκοπό την ευρεία διάθεση στο επενδυτικό κοινό, εισηγμένο στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από εκείνη την έκδοση, των 40 εκατ. ευρώ της Housemarket, που παρά το μικρό της μέγεθος αποτέλεσε ορόσημο για την αγορά, έως τα mega deals της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ των 500 εκατ. ευρώ και της Lamda Development των 320 εκατ. ευρώ, μεσολάβησαν πολλές επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

  Όπως επισημαίνει στο Capital.gr, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Eurobank, επικεφαλής τομέα Global Markets Trading, Sales and Structuring Νίκος Λάιος, η αγορά ομολόγων του ΧΑ αποτελεί πλέον πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας και σταδιακά συγκλίνει με τα αντίστοιχα πρότυπα των ώριμων ευρωπαϊκών αγορών. Η ανάγκη των επενδυτών για αποδόσεις σε περιβάλλον σχεδόν μηδενικών επιτοκίων, αλλά και η αναζήτηση από τις επιχειρήσεις εναλλακτικών και αξιόπιστων μορφών χρηματοδότησης (πέραν του "παραδοσιακού" τραπεζικού δανεισμού) έχει δώσει μεγάλη ώθηση στις ομολογιακές εκδόσεις. 

  Τύποι χρηματοδότησης, χρήστες, projects


  Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της αγοράς εταιρικών ομολόγων, ο κ. Λάιος αναφέρει ότι ισχυροί ελληνικοί όμιλοι, όπως οι ΟΠΑΠ, Coral (Motor Oil), ΓΕΚ-Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Άττικα Συμμετοχών, Aegean Airlines, Sunlight και Lamda Development, είναι οι κυριότεροι εκδότες οι οποίοι αντλούν κεφάλαια και επενδύουν σε projects εντάσεως κεφαλαίου.

  Τα αντληθέντα κεφάλαια στην αγορά ομολόγων του ΧΑ, μέχρι σήμερα, έχουν αξιοποιηθεί είτε για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού (σε ποσοστό τουλάχιστον 40%) είτε για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

  Οι όροι των Ομολογιών έχουν "σχεδιαστεί" με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια (covenants) και μηχανισμούς εποπτείας ώστε να "προστατεύουν" -σε κάποιο βαθμό- τον επενδυτή έναντι δυσμενών εξελίξεων. Ενδεικτικά, αναφέρονται μηχανισμοί όπως αυτοί της "Πρώτης ή εμπράγματης εξασφάλισης", λογαριασμοί εξασφάλισης ομολογιούχων, περιορισμοί στη διάθεση εσόδων από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και στη διανομή μερισμάτων. Η υιοθέτηση αυστηρών χρηματοοικονομικών όρων, αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας της εταιρείας και κατά συνέπεια στη μεσοπρόθεσμη ικανότητά της για αποπληρωμή του ομολόγου και των τόκων.

  Όπως αναφέρει ο κ. Λάιος, τα εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ομόλογα οφείλουν την επιτυχία τους σε πολλούς παράγοντες. Ο βασικότερος είναι οι επενδυτές και ιδιαίτερα η θερμή συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Επί συνόλου 13 εκδόσεων ονομαστικής αξίας 2,23 δισ. ευρώ, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών μόνον, στα βιβλία προσφορών, άγγιξε τα 3 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τα ζητούμενα κεφάλαια κατά σχεδόν 30% και με τον αριθμό των αιτήσεων συμμετοχών τους να ξεπερνάει τις 5.000 κατά μέσο όρο, ανά έκδοση. Η τελική κατανομή ομολογιών στους ιδιώτες επενδυτές προσδιορίζεται σε επίπεδα άνω του 60% του ποσού έκδοσης με το υπόλοιπο να κατανέμεται σε ειδικούς επενδυτές όπως αμοιβαία κεφάλαια, Ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, υπερεθνικούς οργανισμούς, ελληνικές και ξένες τράπεζες, Funds κ.ά.

  Οφέλη για την Οικονομία και την κοινωνία

  Ο Αναπληρωτής CEO, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking και ο επικεφαλής τομέα Global Markets Trading, Sales and Structuring της Eurobank (σημειώνεται ότι η Eurobank έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις στην Ελλάδα), κ.κ. Βασιλείου και Λάιος, επισημαίνουν τα πολλαπλά οφέλη της αγοράς εταιρικών ομολόγων.

  "Η χρήση της αγοράς ομολόγων, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη για εκδότες και επενδυτές απελευθερώνει πολύτιμους πιστωτικούς πόρους από το τραπεζικό σύστημα, οι οποίοι διοχετεύονται εκ νέου για την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας, με επιδίωξη τη δημιουργία ισχυρών πολλαπλασιαστικών ωφελειών. 

  Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, η αγορά ομολόγων του ΧΑ έχει συμβάλει ουσιαστικά, εξασφαλίζοντας κεφάλαια και ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης. Τα αντληθέντα κεφάλαια έχουν διοχετευθεί σε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκσυγχρονισμό στόλου αεροσκαφών, υποστήριξη έργων υποδομών καθώς και για το μεγαλύτερο οικιστικό project της Ευρώπης, το Ελληνικό.

  Ειδικά, ως προς το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και της Lamda Development τα οφέλη για τη χώρα αναμένονται πολύ ισχυρά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, η συμβολή του έργου στο ΑΕΠ αναμένεται να είναι 2,4% στον ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης με παράλληλη εισφορά σε φόρους για το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 14 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω μεγέθη είναι πολύ εύκολα αντιληπτό το όφελος που θα έχει το έργο στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δραστική μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία κερδών για την πραγματική Οικονομία", επισημαίνουν ο κ. Βασιλείου και ο κ. Λάιος.

  Διαβάστε ακόμα: 

  Lamda Development: Υπερκαλύφθηκε 1,93 φορές το ομόλογο -τεράστια συμμετοχή των μικρών επενδυτών 

  Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 

  Υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της Τιτάν

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ