Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Ιουλ-2020 08:44

  Τι αλλαγές φέρνει το Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου

  Τι αλλαγές φέρνει το Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Τάξη στις δαιδαλώδεις και συχνά… παράλογες διαδικασίες του Δημοσίου επιχειρεί να βάλει το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, το οποίο μάλιστα θα έχει και δεσμευτικό χαρακτήρα με τους Δημόσιου λειτουργούς που δεν το ακολουθούν να αντιμετωπίζουν πειθαρχικές κυρώσεις.

  Όπως αναφέρουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τον "Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης”, που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 17 Ιουλίου ( http://www.opengov.gr/digitalandbrief/?p=1943),  στο Μητρώο που θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, θα καταχωρούνται όλες οι ψηφιακές ή φυσικές διαδικασίες του Δημόσιου, για πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις, αλλά και προς το ίδιο το Δημόσιο.

  Όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρακτικά με το εργαλείο αυτό ο πολίτης θα μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει τις όποιες διαδικασίες απαιτεί η συναλλαγή του, χωρίς να είναι έρμαιο φαινομένων αυθαιρεσίας ή περιττής γραφειοκρατίας από οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου.

  Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

  Όπως αναφέρεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, στη γενική γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης συστήνεται και τηρείται Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών με σκοπό την καταγραφή, την αποτύπωση και μοντελοποίηση των ψηφιακών ή φυσικών διοικητικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα.

  Ειδικότερα, στο Μητρώο θα καταγράφονται τουλάχιστον:

  - το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία και τα επιμέρους στάδια αυτής,

  -οι αρμόδιες υπηρεσίες διεκπεραίωσης της διαδικασίας και των επιμέρους σταδίων αυτής,

  -τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας ή των επιμέρους σταδίων αυτής,

  -το διάγραμμα ροής της διαδικασίας και των βημάτων αυτής, σύμφωνα με τυποποιημένη μεθοδολογία διαγράμματος,

  -οι εκτιμώμενοι χρόνοι ανά βήμα της διαδικασίας και

  -το κόστος παραβόλων ή άλλων τελών.

  Οι φορείς του δημοσίου τομέα με αρμοδιότητα θεσμοθέτησης διοικητικών διαδικασιών υποχρεούνται να προβαίνουν στην αρχική καταχώριση και την καταχώριση κάθε μεταγενέστερης μεταβολής τους η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, εντός τριών  μηνών από τη θεσμοθέτηση τους ή τη μεταβολή τους.

  Υποχρεωτική η τήρηση των διαδικασιών

  Οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που θα αναγράφονται στο Μητρώο δεν θα έχουν απλά ενημερωτικό χαρακτήρα αλλά θα είναι και δεσμευτικές για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δημοσίου.

  Όπως αναφέρεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, "η παράλειψη της υποχρέωσης καταχώρισης… συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κθ’ της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007 για το όργανο ή τον υπάλληλο που έχει τη σχετική υποχρέωση”.

  Παράλληλα, με τη διαπίστωση παράλειψης της υποχρέωσης καταχώρισης ή της απόκλισης κατά την εφαρμογή της καταχωρημένης διαδικασίας σύμφωνα, οι οποίες μπορούν να γίνουν είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, αναφοράς ή ελέγχου, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών ενημερώνει τον αρμόδιο φορέα για να ξεκινήσει η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

  Η διαδικασία καταχώρισης των διοικητικών διαδικασιών στο Μητρώο Διαδικασιών, η υποβολή αναφορών και προτάσεων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, ειδικότερα θέματα για την τήρηση του Μητρώου Διαδικασιών, καθώς και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος θα ρυθμιστούν με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει τη ψήφιση του νόμου.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ