Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιουλ-2020 14:43

  Προσκλητήριο ΗΠΑ προς Ελλάδα για την αντλησιοταμίευση

  Προσκλητήριο ΗΠΑ προς Ελλάδα για την αντλησιοταμίευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στο διεθνές forum για την αντλησιοταμίευση απηύθυνε σύμφωνα με πληροφορίες το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας στο ελληνικό υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Όπως αναφέρει η επιστολή πρόσκληση που απευθύνεται στον υφυπουργό ενέργειας Γεράσιμο Θωμά, το forum αποτελεί μια κυβερνητική πρωτοβουλία – πλατφόρμα για την κατανόηση και την διαμόρφωση του ρόλου των αντλησιοταμιευτικών υδροηλεκτρικών μονάδων στα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος. 

  Το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας επισημαίνει ότι η υδροηλεκτρική παραγωγή αποτελεί μια ουσιαστική υπηρεσία τόσο σήμερα όσο και για το μέλλον, διατηρώντας απρόσκοπτη την ενεργειακή τροφοδοσία. "Θα πρέεπι να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς τεχνολογίες και υποδομές πιο καθαρές και με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες αντλησιοταμίευσης μπορούν να παρέχουν ένα μεγάλο εύρος ευέλικτων υπηρεσιών που είναι καθοριστικές για την διατήρηση της αξιοπιστίας του ηλεκτρικού συστήματος και για την υποστήριξη της αυξημένης διείσδυσης της μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας” αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή, με την οποία προσκαλείται το ελληνικό υπουργείο ενέργειας να ενώσει της δυνάμεις του με την διακυβερνητική συντονιστική επιτροπή του forum  που αποτελείται από τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών, με επικεφαλής τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ D. Simmons.

  Η ίδια επιστολή χαρακτηρίζει τις υδροηλεκτρικές μονάδες αντλησιοταμίευσης ως την υδάτινη μπαταρία που αποτελούν μια αποδεδειγμένη τεχνολογία που καλύπτει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των συστημάτων ηλεκτρισμού. Οι μονάδες αντλησιοταμίευσης αντιστοιχούν με το 94% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος αποθήκευσης ενέργειας και διακρίνεται για την μακρά διάρκεια αλλά και την υψηλή δυναμικότητα ενεργειακής αποθήκευσης που είναι κρίσιμη για να αποφευχθούν ενδεχόμενα προβλήματα εξαιτίας της μεταβλητότητας της παραγωγής των ΑΠΕ. 

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στην Ελλάδα σχεδιάζονται δύο μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της αντλησιοταμίευσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η πρώτη στην Αμφιλοχία και η δεύτερη στο Αμάρι Ρεθύμνου. Ωστόσο για να προχωρήσουν τα δύο έργα απαιτείται προηγουμένως να θεσμοθετηθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μονάδων αντλησιοταμίευσης , το οποίο σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, θα παρουσιαστεί σύντομα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ