Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιουλ-2020 12:28

  Η κυρία με τα χρυσαφένια μαλλιά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Απόστολου Μάνθου

  Το βλέμμα τους έχουν στρέψει οι περισσότεροι επενδυτές, θεσμικοί και μη, πάνω στην όμορφη κυρία με τα χρυσαφένια μαλλιά. Οι λόγοι για ένα ειδυλλιακό φλερτ, πέρα από την ομορφιά και τη λάμψη, είναι αρκετοί. Να πούμε για το ποσό των κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση σε όλο τον κόσμο, που πλέον έχει περάσει πάνω από το ιλιγγιώδες νούμερο των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων; Να αναφέρουμε την εξασθένηση του δολαρίου από το συνεχές τύπωμα, οδηγώντας τον ισολογισμό της Fed στο τεράστιο ποσό των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο 33% του ΑΕΠ των ΗΠΑ; Ή να πούμε για το τέρας της ύφεσης, που έχει τραφεί από το υψηλό ποσοστό ανεργίας, τη μείωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και, φυσικά, τον φόβο για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας; Μέσα σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την αυξημένη δραστηριότητα των κεντρικών τραπεζών, που τελευταία έχουν προβεί σε αγορές άνω των 650 τόνων χρυσού, φτάνοντας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ετήσιων αγορών τα τελευταία 50 έτη, με πιο δραστήριους τη Ρωσία και το Καζακστάν. Τα δε επίσημα αποθέματα χρυσού βρίσκονται μόλις 10% κάτω από το ιστορικό υψηλό των 38.491 τόνων του 1966.

  Εμ, γι' αυτό οι άνθρωποι δεν σηκώνουν μάτι από πάνω της, με τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους, όπως η Morgan Stanley και η Citigroup, να βλέπουν λίαν συντόμως τα 2.000 δολάρια.

  Χρυσός

  Από διαγραμματικής άποψης, τώρα, η τιμή του χρυσού βρίσκεται από το 2016 πάνω στο άρμα του ανοδικού στροφέα, οδηγώντας τον μέχρι τώρα από τα 1.046 στα 1.800 δολάρια. Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στο μηνιαίο διάγραμμα είναι η κλίση της ανόδου, που στο τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει πιο επιταχυνόμενη, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το σενάριο ανοδικής διέλευσης από τα 1.800 δολάρια και κίνησης προς τα υψηλά του 2011 στα 1.920 με 1.900 δολάρια.

   

  χρυσός

   

  Από εκεί και πάνω, όμως, εάν επιτευχθεί επιβεβαιωμένη ανοδική διάτρηση του εν λόγω επιπέδου, θα προκαλέσει πιθανό αγοραστικό ντελίριο που μπορεί να φέρει την τιμή του χρυσού ακόμα και πάνω από τα 2.000 δολάρια, τοποθετώντας ως πιθανή ανοδική ακίδα τα 2.120 δολάρια μέσα στο έτος 2021. Συνένοχος στην ανοδική κίνηση δηλώνει και ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI), ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που του δημιουργεί η γραμμή τάσης του 2018. Καταστρατήγηση του εν λόγω άκρως ανοδικού σεναρίου μπορεί να προκληθεί μόνο με την πτωτική διάλυση του πατώματος στήριξης των 1.640 με 1.585 δολαρίων. Μέχρι τότε όλα τα λουλούδια στην κυρία με τα χρυσαφένια μαλλιά.

  GDX

  Σημάδια έγερσης των χρυσοθήρων δηλώνει και το ETF VanEck Vectors Gold Miners (GDX), καθώς τελευταία έχει διαλύσει ανοδικά την αντίσταση 7ετίας στα 31,80 δολάρια, αυξάνοντας σημαντικά τους όγκους συναλλαγών.

   

  gdx

   

  Η κίνηση δείχνει να εξελίσσεται προς το κατώφλι της αντίστασης των 38,60 δολαρίων, αντιμετωπίζοντας το πολύ ισχυρό προπύργιο των Bears. Ανοδική κατάλυση της εν λόγω περιοχής θα ανοίξει το έδαφος για μια βίαιη επέλαση προς τα 50 δολάρια. Παρά την υπεραγορασμένη κατάσταση αρκετών ταλαντωτών, η άνοδος δείχνει να έχει και άλλα περιθώρια.

  Ασήμι

  Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες για το άλλο πολύτιμο μέταλλο, το ασήμι. Στο μακροπρόθεσμο διάγραμμα του συμβολαίου του παρουσιάζεται να έχει πραγματοποιήσει ανοδική τμήση του καθοδικού στροφέα στα 17 δολάρια και να ετοιμάζεται να ταξιδέψει προς την ακανθώδη περιοχή των 18,45 με 19,70 δολαρίων.

   

  ασήμι

   

  Προσοχή, εάν το συμβόλαιο περάσει πάνω από τα 19,70 δολάρια, τότε το αμέσως επόμενο ισχυρό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στα 26,40 δολάρια ή 6,7 δολάρια ψηλότερα. Κέρδος αρκετά σημαντικό για όσους ασχολούνται με το ασήμι.

  Χαλκός

  Έτοιμος να εκραγεί παρουσιάζεται και ο χαλκός, με το συμβόλαιό του να απειλεί ανοιχτά πλέον την κρίσιμη περιοχή αντίστασης των 2,82 δολαρίων per pound. Ανοδική δραπέτευση πάνω από εκεί θα δώσει μακροχρόνιο σήμα αγοράς, βάζοντας ως στόχο τα 3,25 με 3,30 δολάρια.

   

  χαλκός

   

  Πάντως, στα τελευταία δύο έτη, με το που προσεγγίζει το νεφέλωμα του αλγοριθμικού Bollinger (πορτοκαλί χρώμα), η ανοδική τάση εξασθενεί, προκαλώντας καθοδικό pullback.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ