Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 04-Ιουλ-2020 09:05

  Κυβέρνηση: Νέα "ασπίδα" για τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις

  Κυβέρνηση: Νέα "ασπίδα" για τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Πρώτο μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων".

  Η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή, δεν είναι η πρώτη φορά που ήρθε στο προσκήνιο. Από την ημέρα που η χώρα μπήκε στο…χωροχρόνο της πανδημίας, η οποία προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στην παγκόσμια κοινότητα, μέλημα της κυβέρνησης δεν ήταν μόνο η θωράκιση της δημόσιας Υγείας. Αλλά και η στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες βρέθηκαν στην περιδίνηση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού. Η χώρα πέρασε με επιτυχία τη διαχείριση του αρχικού κύματος του ιού, αποτελώντας, ουσιαστικά, διεθνές παράδειγμα μίμησης. Η ασφάλεια των πολιτών, των επισκεπτών της Ελλάδας αυτό το κρίσιμο καλοκαίρι ήταν, είναι και θα είναι στην προμετωπίδα. Το βλέμμα, ωστόσο, του Μεγάρου Μαξίμου στρέφεται συνεχώς στην ενίσχυση του κόσμου της εργασίας. Στην ενίσχυση της οικονομίας. Στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.

  "Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούνται διαρκώς οι εξελίξεις και ανάλογα αποφασίζονται βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί, ώστε να ωφεληθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο κόσμος της εργασίας", τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. "Διατηρούμε οικονομικές εφεδρείες ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε τυχόν νέες προκλήσεις. Δεδομένου ότι η χώρα, όπως και η παγκόσμια οικονομία, βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι στατικό", επισημαίνουν.

  Πράξη η δέσμευση 

  Τα νέα μέτρα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ακόμα μία δέσμευση που είχε αναληφθεί. Ποια ήταν αυτή; Η κυβέρνηση να παρατηρεί, "με πολύ μεγάλη προσοχή", το τι συμβαίνει, κυρίως στην αγορά εργασίας και να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις  στήριξης.

  Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης:

  -Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις, των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% λιγότερος από εκείνον του πρώτου εξαμήνου του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η μείωση της προκαταβολής θα κυμαίνεται από το 30% στο 70%.

  -Μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Είναι οι επιχειρήσεις, οι οποίες καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το τρίτο τρίμηνο του έτους. Όλες, δηλαδή, οι τουριστικές επιχειρήσεις δε θα πληρώσουν φέτος προκαταβολή.

  -Μισή προκαταβολή θα καταβάλλουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Συνολικά, πρόκειται για μία παρέμβαση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου.

  -Τρίτο κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ενός δισεκατομμυρίου.  Αυτή θα αφορά πλέον και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα καταβάλλεται με βάση τον τζίρο  του Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου. "Είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας απολύτως αναγκαία για τις επιχειρήσεις, που θα προσπαθήσουν να κρατηθούν πάνω από το νερό και που χρειάζονται αυτή τη ρευστότητα", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  -Η επιδότηση κατά 60%  από την Πολιτεία όλων των εργοδοτικών εισφορών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται  και για τον Αύγουστο και για το Σεπτέμβριο και για τον Οκτώβριο. Η παρέμβαση έχει ύψος περίπου 600 εκατομμύρια. 

  -Οι εποχικές επιχειρήσεις δε θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές  για το τρίμηνο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος.

  -Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.

  Οι επόμενες προκλήσεις

  "Συμπληρώνουμε ένα χρόνο στο τιμόνι της χώρας. Και πιστεύω ότι θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές. Τις αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με επιτυχία. Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας".

  Πέραν του σύντομου θετικού απολογισμού για τον πρώτο χρόνο της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στο...μικροσκόπιό τους και τα στοιχήματα που ανοίγονται στον ορίζοντα. Οικονομία. Επενδύσεις. Υποστήριξη της απασχόλησης. Μεταρρυθμίσεις. Αυτές είναι ορισμένες από τις προτεραιότητες. "Προσπαθούμε την εξωγενή ύφεση να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο ήπια. Και να θέσουμε τα θεμέλια για μία πιο γρήγορη ανάπτυξη, όταν βρεθεί το εμβόλιο κατά της πανδημίας και αφήσουμε πίσω μας αυτήν την υγειονομική περιπέτεια", είναι το μήνυμά του πρωθυπουργού.

  Έχοντας εκφράσει, στο μεταξύ, την πλήρη στήριξη της χώρας μας στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, "η οποία αποτελεί ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης και δε γίνεται να πάμε κάτω από αυτό", ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα ανοίξει το φάσμα των συνομιλιών του, ενόψει της επόμενης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Όταν και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν...ραντεβού με την ιστορία, καθώς καίριο ζητούμενο είναι να βγει…λευκός καπνός για την ενίσχυση των οικονομιών. 

  "Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους ηγέτες χωρών  που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. "Η συμφωνία πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ανεβάζουν τον πήχυ των προσδοκιών των πολιτών από εμάς", ανέφερε, αναδεικνύοντας την έννοια-κλειδί της ευελιξίας.

  Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι τα ποσά που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα κατευθυνθούν, κατά κύριο λόγο, στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις. "Θα έχει η χώρα στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει αυτή τη φιλόδοξη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Κονδύλια, τα οποία ξεπερνούν τις προσδοκίες μας, τουλάχιστον όταν ξεκινήσαμε αυτές τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από κάποιους μήνες. Συζητήσεις που εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουν να οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε για τα καλά να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους…Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση αυτή η μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα να μην πάει χαμένη", σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ