Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιουλ-2020 12:31

  ΕΒΕΠ: Ικανοποίηση για τα μέτρα βελτίωσης του πλαισίου στήριξης των μικρών επιχειρήσεων

  ΕΒΕΠ: Ικανοποίηση για τα μέτρα βελτίωσης του πλαισίου στήριξης των μικρών επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επικροτεί τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την έμπρακτη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, συνεπεία του κορονοϊού.

  Σύμφωνα με τη νέα 3η τροποποίηση, η ΕΕ ενέκρινε την επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, το οποίο συνιστά τη νομική βάση υλοποίησης των δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του προγράμματος επιχειρηματικών δανείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Για μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή για όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών και σύνολο του ετήσιου ισολογισμού μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, ο έλεγχος της "προβληματικής", περιορίζεται πλέον στην υποχρέωση η επιχείρηση να μην έχει υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία πληρωμών. Δεν απαιτείται, συνεπώς, πλήρωση του κριτηρίου περί μη απώλειας του μισού εταιρικού κεφαλαίου τους, σύμφωνα με το σημείο 15 της νέας τροποποίησης.

  Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι αν μια επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους, που ήταν προβληματική στις 31/12/19, προβεί σε διορθωτικές ενέργειες πριν την υποβολή αιτήματος προς ενίσχυση και χορήγηση αυτής, είναι δυνατό να ενισχυθεί βάσει του Προσωρινού Πλαισίου. Το συγκεκριμένο μέτρο, αποτελεί μια επιπλέον προσθήκη ευελιξίας και διευκόλυνσης των επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα παρεχόμενα εργαλεία ρευστότητας. Επισημαίνεται, πως η δυνατότητα επιβεβαίωσης της μη προβληματικότητας, για τη δεδομένη χρονική περίοδο, βάσει των πρόσφατων διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων που τηρεί η επιχείρηση είτε υποχρεωτικά, είτε οικειοθελώς, ανεξαρτήτως αν έχουν δημοσιευτεί, θα μπορεί να δώσει την ευχέρεια υπολογισμού των απαιτούμενων μεγεθών.

  Περαιτέρω διευκολύνσεις για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ανακοίνωσε και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, στην προσπάθεια χρηματοδότησής τους από το τραπεζικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα του πρώην ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ και κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης εμφάνισαν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά, αλλά στη συνέχεια αποπλήρωσαν το σύνολο των οφειλών τους προς την ΕΑΤ, στο εξής δεν θα απορρίπτονται από το σύστημα της ΕΑΤ, αναγνωρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις αυτές σήμερα έχουν απόλυτη ανάγκη τη στήριξη που παρέχεται από το Ταμείο Εγγυοδοσίας κι εφόσον επιλέγονται ως αξιόχρεες από τις τράπεζες. 

  Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ.Α., Βασίλης Κορκίδης, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και η Πρόεδρος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, εμπράκτως αναγνωρίζουν την ανάγκη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, διευρύνοντας το πλαίσιο στήριξής τους και περιορίζοντας τα κριτήρια της προβληματικής επιχείρησης, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στα υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020