Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουν-2020 08:48

  Προθεσμία μίας ημέρας για την καταβολή του Δώρου Πάσχα από τις πληττόμενες επιχειρήσεις

  Προθεσμία μίας ημέρας για την καταβολή του Δώρου Πάσχα από τις πληττόμενες επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Αντίστροφη μέτρηση μόλις μιας ημέρας ξεκινά από σήμερα για την καταβολή του Δώρου Πάσχα από τις πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις.

  Συγκεκριμένα, έως αύριο, Τρίτη 30 Ιουνίου, θα πρέπει οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κατέβαλαν το Δώρο Πάσχα στους εργαζομένους τους έως την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, να προβούν σε αυτήν την πληρωμή.

  Η διευκόλυνση αυτή δόθηκε από πλευράς κυβέρνησης στις πληττόμενες επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο ελαστικά, από άποψη χρόνου, τις μισθολογικές -μη μισθολογικές υποχρεώσεις τους, εν μέσω της πανδημίας της περιόδου Μαρτίου -Μαΐου.

  Αφορούσε, μάλιστα, όχι μόνο σε όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, αλλά και στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν αλλά ανήκαν σε πληττόμενους κλάδους.

  Επίσης, αφορούσε όχι μόνο στους εργαζομένους, οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου, αλλά και σε όσους συνέχισαν να απασχολούνται.

  Και οι δύο κατηγορίες των εργαζομένων των πληττόμενων επιχειρήσεων (είτε έκλεισαν, είτε όχι) δικαιούνται να λάβουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα έως 30 Ιουνίου, το οποίο, αντιστοιχεί στο 50% του μισθού τους.

  Ωστόσο, για όσους εργαζομένους τέθηκαν σε αναστολή μετά τα μέσα Μαρτίου και έως τα τέλη Απριλίου, με έκτακτη διάταξη που πέρασε η κυβέρνηση, το κράτος αναλαμβάνει το ποσοστό του Δώρου Πάσχα, που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής.

  Έτσι πχ αν η αναστολής σύμβασης εργασίας ενός μισθωτού διήρκεσε από την 1η έως την 30η Απριλίου, το κράτος θα αναλάβει το 1/4 του Δώρου Πάσχα, μαζί και των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών και των εργοδοτών τους που αναλογούν σ΄αυτό το ποσοστό.

  Αν το Δώρο ανέρχεται πχ σε 400 ευρώ, το κράτος θα καταβάλλει τα 100 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει οι εργοδότες να καταβάλουν πρώτα ολόκληρο, στο 100% το Δώρο Πάσχα, και έπειτα να αιτηθούν την επιστροφή του 1/4 (βάσει του προηγούμενου παραδείγματος) από το κράτος. Οι σχετικές δηλώσεις των εργοδοτών θα γίνουν από 1 έως 10 Ιουλίου.

  Η επιστροφή του ποσοστού του Δώρου που αναλαμβάνει το κράτος, θα γίνει αμέσως μετά το αργότερο έως τέλος Ιουλίου.

  Με νεότερη εγκύκλιο του ο ΕΦΚΑ, αναφορικά με την διαδικασία υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, διευκρινίζει τα εξής:

  * Ως προς την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα :

  Οι πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να καταβάλουν το επίδομα εορτών Πάσχα, σε χρόνο μεταγενέστερο από τον οριζόμενο στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 30ης Ιουνίου 2020.

  Συνεπώς, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αποκλειστικά και μόνο για τις ως άνω επιχειρήσεις-εργοδότες, θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη εφόσον πραγματοποιηθεί έως τις 31/07/2020.

  Μετά τη παρέλευση, της ως άνω προθεσμίας, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

  * Ως προς την καταχώρηση του Δώρου Πάσχα 2020 στην Α.Π.Δ.:

  Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), στην οποία συμπεριέλαβαν αποδοχές Δώρου Πάσχα απασχολούμενων, των οποίων η εργασιακή σχέση τελούσε σε αναστολή, κάνοντας χρήση Τύπου Αποδοχών καταχωρώντας μόνο την αναλογία του Δώρου Πάσχα, που αντιστοιχεί στην περίοδο απασχόλησης έως την ημερομηνία αναστολής των εργασιακών συμβάσεων, θα πρέπει να υποβάλλουν Συμπληρωματική Αναλυτική Περιοδική Δήλωση ( Α.Π.Δ.) με μισθολογική περίοδο Μαΐου 2020, ανεξάρτητα εάν αυτό καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του Απριλίου 2020, του Μαΐου 2020 ή του Ιουνίου 2020, μέχρι 10 Ιουλίου 2020.

  Επισημαίνεται ότι, στην ανωτέρω Α.Π.Δ., θα καταχωρηθεί μόνο η αναλογία του Δώρου Πάσχα 2020 που αντιστοιχεί στο διάστημα της αναστολής των εργαζόμενων, με τον Τύπο Αποδοχών.

  Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που υπέβαλαν Κανονική Α.Π.Δ., στην οποία συμπεριέλαβαν αποδοχές Δώρου Πάσχα, του συνόλου των απασχολούμενων (με ή χωρίς αναστολή των εργασιακών συμβάσεων), κάνοντας χρήση μόνο του Κωδικού Τύπου Αποδοχών θα ακολουθήσουν την κάτωθι διαδικασία:

  - Θα πρέπει να αποστείλουν, άμεσα, ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση tm.yposefarmmisth@efka.gov.gr, προκειμένου να μας γνωστοποιήσουν, ότι ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων επιχειρήσεων, που υπέβαλαν το Δώρο Πάσχα.

  - Στη συνέχεια, χωρίς άλλη προειδοποίηση, θα υποβάλλουν Συμπληρωματική Α.Π.Δ. με μισθολογική περίοδο Μαΐου 2020, καταχωρώντας τις αποδοχές Δώρου Πάσχα, κάνοντας χρήση των Τύπων Αποδοχών για τους απασχολούμενους που τελούσαν σε αναστολή οι εργασιακές τους συμβάσεις.

  Στην ίδια Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) θα καταχωρηθούν οι αποδοχές του Δώρου Πάσχα και για τους λοιπούς, χωρίς αναστολή των εργασιακών συμβάσεων, απασχολούμενους, με Τύπο Αποδοχών.

  Ως προς το θέμα αυτό, δεν ισχύουν οι οδηγίες του σχετικού μας Γενικού Εγγράφου περί υποβολής Δελτίων Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης (ΔΜΣΑ) στα Υποκαταστήματα e-ΕΦΚΑ.

  Σημειώνεται ως προς την άμεση ανταπόκριση στα παραπάνω, καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) του Δώρου Πάσχα είναι η 10 Ιουλίου 2020.

  * Ως προς την καταχώρηση του Δώρου Πάσχα 2020 στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), μετά την έκδοση των οδηγιών

  Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που υπέβαλλαν Κανονική (01) Α.Π.Δ., στην οποία συμπεριέλαβαν τις αποδοχές Δώρου Πάσχα των απασχολούμενων, των οποίων η εργασιακή σχέση τελούσε σε αναστολή, κάνοντας χρήση των Κωδικών Τύπου Αποδοχών, δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ