Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2020 08:16

  Τα δύο δισ. άγγιξε το "μερίδιο" φαρμακευτικών και ασθενών για τις ανάγκες σε φάρμακα

  Τα δύο δισ. άγγιξε το "μερίδιο" φαρμακευτικών και ασθενών για τις ανάγκες σε φάρμακα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ρυθμό καταιγιστικό αυξάνεται η συμμετοχή των φαρμακευτικών, αλλά και των ασθενών, στις δαπάνες του φαρμάκου, την ώρα που ο δημόσιος προϋπολογισμός του φαρμάκου (ΕΟΠΥΥ) μένει αμετάβλητος και χαμηλότερα από τις πραγματικές ανάγκες.

  Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "Η Φαρμακευτική Αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2019" που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, το "μερίδιο" πλέον επιχειρήσεων και ιδιωτών στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ, με αυξητικές τάσεις.

  Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στην Ελλάδα η συνολική εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη φτάνει στα 3,9 δισ. το 2019, εκ των οποίων μόλις το 1,945 δισ. αποτελεί δημόσια χρηματοδότηση. Το βάρος μετατοπίστηκε στους ασθενείς και στον ιδιωτικό τομέα, με το μεγαλύτερο μέρος να το επωμίζεται ο φαρμακευτικός κλάδος, μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback & rebates) που καταβάλει.

  Ειδικότερα, το μερίδιο της βιομηχανίας με τους μηχανισμούς υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate), για το 2019 θα φτάσει στο 1,355 δισ., σημειώνοντας 32%% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η συμμετοχή των ασθενών ανέρχεται στα 636 εκατ.

  Η συμμετοχή των ασθενών στα αποζημιούμενα φάρμακα διακρίνεται στη θεσμοθετημένη συμμετοχή (0% ή 10% ή 25% επί της τιμής αποζημίωσης), υπάρχει όμως και η επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης, όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης.

  Οι λοιπές ιδιωτικές πληρωμές για φάρμακο αφορούν: είτε σε φάρμακα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.), είτε σε συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται (Αρνητική Λίστα) είτε σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που όμως ο ασθενής επέλεξε να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού του δικαιώματος και επέλεξε να τα πληρώσει εξ’ ολοκλήρου από την τσέπη του.

  Εκτροχιασμός του clawback

  Το clawback, δηλαδή οι αναγκαστικές επιστροφές από τις φαρμακευτικές για να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό του φαρμάκου και τις δαπάνες που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση των γιατρών, έφτασε τα 800 εκατ.

  ddgdg

  Οι εκτιμήσεις του ΣΦΕΕ για το συνολικό ποσό της υπερφορολόγησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων φέτος αγγίζουν τα 2 δισ.

  Την ίδια ώρα, η δημόσια νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ  για το 2019, μειωμένη κατά 44% σε σχέση με το 2015 (764 εκατ.), πριν την επιβολή κλειστού προϋπολογισμού.

  Η συνεχόμενη μείωση της δημόσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, την αύξηση της επιβάρυνσης της φαρμακοβιομηχανίας (μέσω των μηχανισμών αυτόματης επιστροφής και εκπτώσεων), η οποία για το 2019 έφτασε τα 483 εκατ.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ