Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Ιουν-2020 08:14

  Σχέδιο δράσης για Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά μέχρι τέλος Ιουλίου

  Σχέδιο δράσης για Χρηματιστήριο και Κεφαλαιαγορά μέχρι τέλος Ιουλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένα Μαλλιάρα

  Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και θα καταρτίσει τον "οδικό χάρτη" για το χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά την επομένη της πανδημικής κρίσης, συστήνει το Υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, έτσι ώστε το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - που είναι έτοιμο και εκτιμάται ότι εν τω μεταξύ θα έχει πάει προς ψήφιση στη Βουλή – να μπορεί να "συμπληρωθεί" στη συνέχεια με την εξέταση κινήτρων ή την απαλοιφή αντικινήτρων για την προσέλκυση επενδυτών.

  Ο σχεδιασμός για το ελληνικό χρηματιστήριο και την κεφαλαιαγορά, με το βλέμμα στην επαύριον της κρίσης του Covid-19 για την Οικονομία, είναι κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση προς δύο κατευθύνσεις.

  Πρώτον, επειδή, ειδικά μετά την πανδημική κρίση και τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική η διεύρυνση των πηγών άντλησης χρηματοδότησης.

  Δεύτερον, επειδή η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στις σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις που προδιαγράφει η επιτάχυνση της Ενιαίας Κεφαλαιαγοράς στην μετά-Brexit περίοδο.

  Για τον σχεδιασμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου στη μετά την υγειονομική κρίση περίοδο, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού με τους παράγοντες της αγοράς.

  Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος επικεφαλής θεσμικών φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, και συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, Αθανάσιος Κουλορίδας, ο Πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Σπυρίδων Κυρίτσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, Θεοφάνης Μυλωνάς και ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ, Γιάννης Πολυχρονίου.

  Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τρόποι προσέλκυσης νέων επενδυτών και η εισαγωγή νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο, όπως επίσης και η δημιουργία νέων προϊόντων, ώστε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να αποκτήσει βάθος και ρευστότητα.

  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρηματοδότηση (άντληση κεφαλαίων) της βιώσιμης ("πράσινης") ανάπτυξης και στο "πράσινο ομόλογο", - τομείς που προωθούνται συστηματικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η Ελλάδα θέλει να συμμετάσχει και ενδεχομένως να προπορευθεί των εξελίξεων- . Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, καθώς και η ενίσχυση της παιδείας για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η εκπαίδευση αυτή, ήδη από το σχολείο, αναμένεται να υποστηριχθεί θεσμικά από τον ΣΕΒ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ