Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 19:46

  Τραπεζίτες: Ρευστότητα 15-20 δισ. στην Οικονομία - Διαχειρίσιμο το πρόβλημα των NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα οχυρωμένες με κεφάλαια και ρευστότητα, σε σχέση με το παρελθόν, για να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση του κορονοϊού, ενώ είναι σε θέση να στηρίξουν την ανάκαμψη της Οικονομίας με νέο δανεισμό στις επιχειρήσεις. 

  Την παραπάνω διαβεβαίωση έδωσαν οι Πρόεδροι της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, κ.κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα "Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα στην Ευρώπη εν μέσω της τρέχουσας κρίσης". Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Χρήστος Γκόρτσος, Καθηγητής Δημόσιου Οικονομικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Ινστιτούτου στη Φρανκφούρτη. Συμμετείχαν επίσης ως ομιλητές, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SAID Business School & St. Edmund Hall), Δημήτρης Τσομώκος.

  "Είναι λάθος να λέγεται ότι οι τράπεζες δεν δίνουν ρευστότητα στην Οικονομία. Η ρευστότητα που θα χορηγήσουν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι της τάξεως των 15 – 20 δισ. ευρώ και εάν στο ποσό αυτό προσθέσουμε και τα δις. ευρώ που οι τράπεζες δεν εισπράττουν από τις αναστολές πληρωμών που έχουν εφαρμόσει, τότε μιλάμε για ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα από τις τράπεζες στην Οικονομία", είπε ο Πρόεδρος της Eurobank, Γ. Ζανιάς. 

  Αναφερόμενος στον κίνδυνο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα είναι διαχειρίσιμο και διότι έχουν χαλαρώσει οι εποπτικοί κανόνες αντιμετώπισης των NPLs, αλλά και διότι οι τράπεζες διαθέτουν την τεχνογνωσία χειρισμού τους από την προηγούμενη κρίση. "Επιπλέον, αναμένουμε γρήγορη ανάκαμψη της Οικονομίας. Η ύφεση της τάξεως του 7% - 8% για την οποία μιλούν οι περισσότεροι, μεταφράζεται σε απώλεια 15 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ. Οι τράπεζες πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να καλύψουμε τις απώλειες αυτές", είπε ο κ. Ζαννιάς. Τόνισε παράλληλα, την ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, για μια ενιαία κεφαλαιαγορά στην ΕΕ, καθώς μέσω αυτής οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ζητούμενο της κρίσης που είναι να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους.  

  "Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την Οικονομία όχι μόνο από αίσθημα ευθύνης ή πατριωτισμού, αλλά και από συμφέρον, καθώς βγάζουν λεφτά όταν δίνουν δάνεια. Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι καταλυτικός για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση, καθώς τώρα οι τράπεζες δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του προβλήματος", είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου. Όπως πρόσθεσε, την πρόσβαση των τραπεζών σε περισσότερη, φθηνή ρευστότητα διευκολύνει η απόφαση της ΕΚΤ να κάνει αποδεκτούς ως ενέχυρα και χαρτοφυλάκια μικρών/μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων.

  Και ο κ. Χαντζηνικολάου εκτίμησε ως διαχειρίσιμο το πρόβλημα των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε, ωστόσο, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να "πετάξουν τα λεφτά εδώ κι εκεί", καθώς ακολουθούν κανόνες από την ΤτΕ και την ΕΚΤ, βλέπουν τον πιστωτικό κίνδυνο και θα λειτουργήσουν με ευελιξία μεν, σύνεση δε, ώστε να μην επαναλάβουν το πρόβλημα (NPLs) του παρελθόντος στο μέλλον.

  "Οι τράπεζες σήμερα είναι μέρος της λύσης του προβλήματος"

  Ερωτώμενοι για την διαφορετικότητα της τρέχουσας κρίσης από αυτές του παρελθόντος, και οι δύο τραπεζίτες έκαναν λόγο για την καλύτερη θέση στην οποία βρίσκονται τώρα οι τράπεζες.

  "Σήμερα βιώνουμε μια υγειονομική κρίση με σοβαρές οικονομικές συνέπειες (ύφεση) και όχι μία κρίση που οφείλεται σε οικονομικές ανισορροπίες ή εξάρσεις του οικονομικού κύκλου, όπως συνέβη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση του 2008, με την κατάρρευση της Lehman Brothers", είπε ο κ. Ζανιάς, θυμίζοντας ότι μέχρι και το 2007 όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης δανείζονταν με τα ίδια χαμηλά επιτόκια και η κρίση του 2008 εισήγαγε τον παράγοντα κινδύνου χώρας (country risk) που διαφοροποίησε τα επιτόκια δανεισμού και σταμάτησε την εισροή κεφαλαίων σε χώρες κινδύνου (όπως ήταν η Ελλάδα λόγω του δημοσιονομικού της ελλείμματος και του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών). 

  "Στη σημερινή κρίση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ηθικό κίνδυνο (moral hazard), αφού καμία χώρα δεν ευθύνεται για μια υγειονομική κρίση. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Οικονομία είναι μια χρηματοδότηση – γέφυρα, ώστε να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού ιστού, λιγότεροι άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους και η επανεκκίνηση της Οικονομίας να γίνει γρήγορα", επεσήμανε ο κ. Ζανιάς.

  "Σήμερα οι τράπεζες αποτελούν μέρος της λύσης και δεν είναι οι ίδιες το πρόβλημα όπως στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Ειδικά οι ελληνικές τράπεζες, βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση μετά την κρίση του 2015. Οι ταχύτατες ενέργειες των ευρωπαϊκών Αρχών έχουν αυξήσει τις δυνατότητες πρόσβασης των τραπεζών σε φθηνό δανεισμό, ενώ η χαλάρωση εποπτικών και λογιστικών κανόνων, μαζί με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, δημιουργούν για τις τράπεζες τη δυνατότητα να δώσουν και περισσότερα δάνεια και με μικρότερο ρίσκο", είπε ο κ. Χαντζηνικολάου. Αναφερόμενος στο "όπλο" των κεφαλαίων από το Next Generation EU Fund των 750 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται η ΕΕ, ο κ. Χαντζηνικολάου είπε ότι θα δώσει, από τα μέσα του 2021, μια άλλη προοπτική για την ελληνική Οικονομία. 


  Επισημάνσεις από Πρ. Παυλόπουλο και Δημ. Τσομώκο

  Αναφερόμενος στην εισαγωγή του στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και στην ανάγκη οι κανόνες να "βλέπουν" στο μέλλον, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι στην παρούσα κρίση, η Γερμανία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ώστε η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση να γίνει και πραγματική οικονομική ένωση.

  "Η Γερμανία πρέπει να αντιληφθεί και να αναθεωρήσει τις εμμονές της στα πλεονάσματα και στα πολύ μικρά ελλείμματα. Το πλεονέκτημα ότι το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα, μπορεί κατ΄ εξαίρεση να γίνει μειονέκτημα αν στερείται ευελιξίας. Τα βαριά δέντρα πέφτουν σε έναν τυφώνα και όσα είναι εύκαμπτα μένουν όρθια", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος, αναφέροντας ότι  τον ανησυχεί η πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Γερμανικού Δικαστηρίου (σ.σ. που προσέφυγε κατά της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ), καθώς θέτει εν κινδύνω το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

  Ο Καθηγητής κ. Τσομώκος, τέλος, δήλωσε πολύ αισιόδοξος, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, για την Ελλάδα. "Η κρίση αυτή μας βρήκε ως παρίες της Ευρώπης, μετά από αλλεπάλληλα λάθη και παλινωδίες, και χάρη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε, η εικόνα για τη χώρα έχει αλλάξει διεθνώς και έχουμε γίνει παράδειγμα προς μίμηση". Ο κ. Τσομώκος επεσήμανε ότι η τρέχουσα κρίση που θα εκτινάξει το δημόσιο χρέος, θα διευρύνει το χάσμα ευρωπαϊκού βορρά - νότου και εξήρε τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για τις κοινές και συντονισμένες ενέργειες των χωρών του νότου.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ