Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουν-2020 12:05

  "Πρόβα" τραπεζών - Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας

  "Πρόβα" τραπεζών - Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Τις "μηχανές" για τις δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουν "ανάψει" οι τράπεζες. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, από χθες και σήμερα γίνεται το "τεστ" ενόψει της εκκίνησης της λειτουργίας του προγράμματος στην πράξη, καθώς οι τράπεζες αποστέλλουν στην Αναπτυξιακή Τράπεζα τις πρώτες αιτήσεις για να "τεσταριστεί" η ροή ανταλλαγής αρχείων. Οι τράπεζες αναμένουν ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να λειτουργεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 50.000 και το συνολικό αιτούμενο ποσό τα 16 δισ. ευρώ.  

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση και του δεύτερου 1 δισ. ευρώ εγγυήσεων, αφού ήδη με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στις τράπεζες έχει εξαντληθεί η εγγύηση του 1 δις. ευρώ, η οποία, με μόχλευση, μπορεί να καλύψει αιτήματα για δάνεια 3,5 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ)είναι ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο με τη μόχλευση αναμένεται να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ για δάνεια προς όλο το φάσμα των επιχειρήσεων: μεγάλες, μεσαίες και μικρές, είτε ανήκουν σε αυτές που πλήττονται άμεσα από την τρέχουσα κρίση, είτε υφίστανται έμμεσα τις επιπτώσεις της.

  Οι τράπεζες

  Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θεωρείται το "βαρύ πυροβολικό" των προγραμμάτων στήριξης της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια. Η συμβολή των τραπεζών θα είναι καθοριστική ώστε όχι μόνο να διοχετευθεί ταχύτατα η ρευστότητα εκεί όπου χρειάζεται πραγματικά, αλλά επίσης με την ελάχιστη επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε, μιλώντας στο DelphiEconomicForumτην περασμένη Παρασκευή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας,  η Eurobankπεριορίζει τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις σε κάτω του 40% του δανείου, ενώ 9 στα 10 δάνεια του προγράμματος θα είναι χωρίς προσημείωση. Ανάλογη πολιτική θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες, με κοινό παρονομαστή επίσης, την τήρηση των τραπεζικών πιστοδοτικών κριτηρίων, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.  

  Σημειώνεται ότι με απόφαση της ΤτΕ, τα ανοίγματα των τραπεζών προς την Αναπτυξιακή Τράπεζα εξομοιώνονται με τα ανοίγματά τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.Αν η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χορηγούσε μηδενικό RiskWeightedAsset για τα ανοίγματά τους έναντι της ΕΑΤ, τότε οι τράπεζες θα έπρεπε να αντισταθμίσουν το ρίσκο της χρηματοδότησης επιχειρήσεων με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με κεφάλαια που θα έβαζαν στην άκρη για την κάλυψη του αναλαμβανόμενου κινδύνου. Τα κεφάλαια που θα χρειαζόταν να βάλουν στην άκρη για κάθε δανειοδότηση, θα ισούνταν με τον κίνδυνο της δανειοδοτούμενης επιχείρησης (Risk Weight Factor), ο οποίος θα ήταν τόσο μεγαλύτερος όσο χαμηλότερη θα ήταν η πιστοληπτική αξιολόγηση της επιχείρησης Χ τον κεφαλαιακό δείκτη της τράπεζας Χ την ονομαστική αξία της συναλλαγής (ύψος δανείου).

  Με την εξίσωση των δανείων που θα χορηγήσουν σε επιχειρήσεις εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, με δάνεια προς το Δημόσιο, οι τράπεζες δεν θα έχουν κεφαλαιακή επιβάρυνση, αν και στην πράξη αναλαμβάνουν αυξημένο ρίσκο για μη αποπληρωμή μεγάλου μέρους των δανείων αυτών. 

  Το ύψος του ποσού δανείου που θα μπορούν να χορηγήσουν οι τράπεζες με εγγύηση της ΕΑΤ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, όποιο είναι μεγαλύτερο:
   
  1)   Το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης για το 2019. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας, 

  ή
   
  2)  Το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019,
  ή

  3)   Μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ