Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 15:20

  Συστημικές τράπεζες: Η κρίση της πανδημίας δημιουργεί ευκαιρίες, οι τράπεζες κάνουν το καθήκον τους

  Συστημικές τράπεζες: Η κρίση της πανδημίας δημιουργεί ευκαιρίες, οι τράπεζες κάνουν το καθήκον τους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Να αντιμετωπιστεί η κρίση ως ευκαιρία και όχι ως απειλή συστήνουν οι επικεφαλής των ελληνικών συστημικών τραπεζών που συμμετείχαν σε συζήτηση με θέμα την αντίδραση στην πρόκληση της πανδημίας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

  Με την ορατότητα για το μέγεθος της ύφεσης να είναι περιορισμένη, οι τράπεζες έχουν στρέψει την προσοχή τους στη στήριξη των επιχειρήσεων ούτως ώστε να μπορέσει να καλυφθεί, με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, το έλλειμμα ρευστότητας που προκάλεσε η πανδημία και υπολογίζεται στα περίπου 10 δισ. ευρώ.

  Παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του lockdown για την οικονομία, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank θεωρούν πως η κρίση ανέδειξε σημαντικές ευκαιρίες όπως η ενίσχυση του brand name της Ελλάδας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και η προσαρμογή του λειτουργικού μοντέλου τραπεζών και επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες.

  Συντονίστρια του πάνελ ήταν η δημοσιογράφος του Capital.gr και του Κεφαλαίου Νένα Μαλλιάρα.

  Η υγειονομική κρίση μετατράπηκε σε οικονομική κρίση και το μεγάλο στοίχημα είναι να επανέλθει η ανάπτυξη με γρήγορους ρυθμούς το 2021, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου. 

  Στο βασικό της σενάριο η τράπεζα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 8% το 2020, ανάκαμψη το 2021 και επιστροφή στα επίπεδα του 2019 το 2022. 

  Η Τρ. Πειραιώς έχει ήδη δανειοδοτήσει επιχειρήσεις με περίπου 2,5 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις από την αρχή του χρόνου και προσβλέπει να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

  Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε εφικτή την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για πιστωτική επέκταση 15 δισ. ευρώ φέτος. 

  Το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά όχι μια χαμένη χρονιά, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Παραδέχτηκε ότι η ορατότητα θα παραμείνει περιορισμένη χωρίς σαφή εικόνα για ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία κατά του κορονοϊού, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να γίνει ένας σχεδιασμός για το πώς το 2021 θα γίνει μια χρονιά ανάκαμψης στην οποία θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος ή και το σύνολο του χαμένου εδάφους λόγω της ύφεσης του 2020. 

  Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση του brand name της χώρας μέσα από τη σωστή διαχείριση της πανδημίας, κάτι που ο πρωθυπουργός αξιοποίησε επικοινωνιακά. "Η βελτίωση της εικόνας της χώρας είναι σημαντική και κεφαλαιοποιήσιμη", είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία και θα καταφέρει να κερδίσει επιπλέον μερίδιο στην ευρωπαϊκή τουριστική πίτα ήδη από φέτος το καλοκαίρι. 

  Στην αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από το μέγεθος της ύφεσης αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Η τράπεζα έχει επιχειρήσει να υπολογίσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, στη βάση ενός σεναρίου ύφεσης 7,5%. Το σενάριο αυτό είναι συμβατό με μία μείωση του τζίρου του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 20% που αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων 50 δισ. ευρώ. 

  Οι επιχειρήσεις θα αντιδράσουν στην απώλειεα μειώνοντας κυρίως το μεταβλητό κόστος, σταθερό κόστος και το κόστος απασχόλησης, με τα κρατικά προγράμματα να καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εσόδων των εργαζομένων. Οι τράπεζες έχουν προσφέρει διευκολύνσεις στις τραπεζικές υποχρεώσεις μέχρι το ύψος των 3-4 δισ. ευρώ με την αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων και η πολιτεία εφαρμόζει αναστολές στους φόρους. Αυτό αφήνει ένα κενό ρευστότητας των επιχειρήσεων κάτι λίγο κάτω από 10 δισ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά. Με τα 7 δισ. από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα 2 δισ. από το ΤΕΠΙΧ, συν τις πιστωτικές γραμμές που έχουν τραβήξει ήδη οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες, φαίνεται να υπάρχει μια ισορροπία, σημείωσε. Τα δάνεια των δύο προγραμμάτων, μάλιστα, θα δοθούν με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού για τους πελάτες. 

  Η πανδημία επιταχύνει μια αλλαγή που ερχόταν, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, αναφερόμενος στο λειτουργικό μοντέλο των τραπεζών και στην ψηφιοποίησή του. Οι απλές συναλλαγές θα φύγουν από τη φυσική επαφή με τον πελάτη και θα μεταφερθούν σε ηλεκτρονικά μέσα. Μια τάση που αφορά τις τράπεζες και ενδεχομένως και άλλους κλάδους. Παράλληλα θα δούμε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας και αυτοματοποίηση διαδικασιών back office. "Όποιος τρέξει και κάνει τις αλλαγές πιο γρήγορα θα είναι επιχειρηματικά ο νικητής και όποιος δεν τα καταφέρει θα υποστεί τις συνέπειες, όπως η μείωση μεριδίου αγοράς ή μια εξαγορά ή συγχώνευση", είπε.

  Έναν ενάρετο κύκλο που μπορεί να προκύψει από την κρίση της πανδημίας περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, συστήνοντας να δούμε την κρίση ως ευκαιρία και όχι μόνο ως απειλή. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει αφορμή να αλλάξουμε το τρέχον υπόδειγμα της οικονομίας για την ανάπτυξη. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της πρόκλησης μέσω δύο μεγάλων projects: τη διαχείριση των NPLs που θα οδηγήσει στην αναδιάταξη του επιχειρείν της χώρας και τη συμμετοχή στο εθνικό εγχείρημα κάλυψης του επενδυτικού κενού που άφησε η προηγούμενη πολύχρονη ύφεση που βιώσαμε.

  Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν αρωγός και σύμβουλος στη διαχείριση και την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα έρθουν την επόμενη δεκαετία. Η απορροφητικότητά των κονδυλίων θα ενισχυθεί μέσω της ανάληψης συγχρηματοδότησης έργων και συμβάλλοντας στην ενίσχυση ενός οικοσυστήματος που θα κινητοποιήσει κεφάλαια προς επένδυση. Οι πόροι, άνω των 50 δισ. ευρώ, που θα έρθουν από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μια συνολική επανεκκίνηση, με έμφαση στις δράσεις που η ίδια η ΕΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα: πράσινη οικονομία, έξυπνη οικονομία (ψηφιακή μετάβαση) και δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Η κινητοποίηση αυτών των κεφαλαίων μπορεί να οδηγήσει στον επανατρισμό ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επιπέδου που εστιάζει σε αυτές τις περιοχές έρευνας της ανάπτυξης και των νέων τεχνολογιών.  

  Αναστασία Κυριανίδη

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Παρέμβαση του CEO της Alpha Bank Βασίλειου Ψάλτη στο 5ο Delphi Forum

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ