Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Αυγ-2007 15:18

  Fed: Αιφνιδιαστική μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου σε 5,75%

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου σε 5,75% από 6,25% προηγουμένως προχώρησε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) , μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Η Fed προχώρησε σε αυτήν την κίνηση επικαλούμενη πως οι συνθήκες στην αγορά έχουν επιδεινωθεί από την τελευταία συνεδρίαση της στις 7 Αυγούστου.

  H Fed σε ανακοίνωση της αναφέρει τα εξής:

  "Οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν επιδεινωθεί, ενώ η κρίση στις πιστωτικές αγορές και η αυξημένη αβεβαιότητα ενδέχεται να συγκρατήσουν στο μέλλον τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, παρά τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν πως η αγορά θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μετριοπαθή ρυθμό, η νομισματική επιτροπή της ομοσπονδιακής τράπεζας εκτιμά πως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να παρέμβει όποτε κριθεί αναγκαίο για να αμβλύνει τις δυσμενείς επιδράσεις στην οικονομία που προκάλεσαν οι αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές.

  Με στόχο την  προώθηση στις χρηματοοικονομικές αγορές, επιτροπή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ ενέκρινε προσωρινές αλλαγές στη βασική πιστωτική θυρίδα προεξοφλήσεων. Ειδικότερα, η επιτροπή ενέκρινε την μείωση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού πιστωτικού επιτοκίου στο 5,75%, ούτως ώστε να περιορίσει κατά 50 μονάδες βάσης  το περιθώριο μεταξύ του βασικού πιστωτικού επιτοκίου και του στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων που έχει θέσει η νομισματική επιτροπή της ομοσπονδιακής τράπεζας.

  Οι αλλαγές αυτές θα βρίσκονται σε ισχύ έως ότου η Fed κρίνει πως η ρευστότητα στην αγορά έχει βελτιωθεί ουσιαστικά. Αυτές οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για παρέχουν σε πιστωτικά ιδρύματα μεγαλύτερες διαβεβαιώσεις αναφορικά με το κόστος και τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτήσεων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα συνεχίσει να αποδέχεται ευρύ φάσμα επιπρόσθετων ασφαλειών για    τη θυρίδα προεξοφλήσεων δανείων, συμπεριλαμβανομένων χρεογράφων διασφαλισμένων σε ενυπόθηκα δάνεια, καθώς και σε άλλα πάγια. Σημειώνεται πως το περιθώριο πρόσθετης εξασφάλισης θα διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Με την ενέργεια αυτή, το διοικητικό συμβούλιο της Fed ενέκρινε τις εισηγήσεις των διοικητικών συμβουλίων των Κεντρικών Τραπεζών της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο".

  Μείωση του βασικού επιτοκίου προβλέπουν οι αναλυτές

  Σε μείωση του βασικού επιτοκίου εκτιμούν οικονομολόγοι της Goldman Sachs και της Lehman Brothers ότι θα προχωρήσει εντός του 2007 η Fed. Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο μέσα στο 2007 στο 4,5% από 5,25% που βρίσκεται σήμερα. Σύμφωνα με μελέτη των αναλυτών, η αμερικάνικη κεντρική τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιο της κατά 0,25 μέχρι τη συνάντηση -ή και πριν- της 18ης Σεπτεμβρίου.

  Εξάλλου, οικονομολόγοι της Lehman Brothers προβλέπουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου 50 μονάδες βάσης, στο 4,75%, έως το τέλος του έτους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ