Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουν-2020 20:00

  Citi, Wood: Η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά - Οι επιδόσεις το 2020 θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι εκτιμούν θεσμοί και αναλυτές

  Citi, Wood: Η Ελλάδα θα εκπλήξει θετικά - Οι επιδόσεις το 2020 θα είναι πολύ καλύτερες από ό,τι εκτιμούν θεσμοί και αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Ελλάδα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της πορείας του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο όπως επισημαίνει η Citi, τονίζοντας πως τελικά ίσως οι εκτιμήσεις των θεσμών, των διεθνών οίκων και των αναλυτών να είναι πολύ απαισιόδοξες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020.

  Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε λιγότερο από ό,τι οι περισσότερες άλλες βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πτώση κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σε σύγκριση με -3,8% στο σύνολο της Ευρωζώνης, -5,3% στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία και -2,2% στη Γερμανία. 

  Η περιορισμένη μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (-0,9% σε τριμηνιαία βάση) και οι αμετάβλητες πραγματικές εξαγωγές (0,1% σε τριμηνιαία βάση) υποστήριξαν το ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν απότομα κατά 8,3% σε επίπεδο τριμήνου (αν και μετά από +5,7% ανάπτυξη που σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2019).

  Η Ελλάδα θεωρείται γενικά ότι είναι μια από τις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα του COVID-19 λόγω της σχετικά μεγαλύτερης έκθεσής της στον τουριστικό τομέα ο οποίος και έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ (-9,9% το 2020) θα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Τα εισερχόμενα δεδομένα αμφισβητούν αυτήν την εκτίμηση, τονίζει η Citi. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τα χαμηλότερα κρούσματα και θανάτους από τον COVID-19 (ανά 1 εκατομμύριο άτομα) στην Ευρώπη, όπως τονίζει.

  Η μικρότερη πτώση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο ήρθε επίσης με το λιγότερο απαισιόδοξο οικονομικό κλίμα (τον Μάιο στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν στις 88,5 μονάδες, στην Ευρωζώνη στις 67,5). Οι δείκτες κινητικότητας της Google υποδηλώνουν ότι τα ελληνικά μέτρα περιορισμού, αν και εφαρμόστηκαν νωρίς, ήταν λιγότερο αυστηρά από ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία και παρόμοια με τη Γερμανία. Οι δείκτες κινητικότητας της Google δείχνουν επίσης μια πολύ ταχεία βελτίωση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες (η μέση κινητικότητα ήταν "μόλις" 13% κάτω από τα επίπεδα πριν την κρίση στα τέλη Μαΐου, έναντι -30% στην Ιταλία, -40% στην Ισπανία και -18% στη Γερμανία).

  Αυτό, όπως επισημαίνει η Citi,  υποδηλώνει ότι η μείωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μικρότερη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης (αν και πιο αρνητική από ό,τι στο α’ τρίμηνο) Από την άλλη πλευρά, η τράπεζα εξακολουθεί να εκτιμά ότι η μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό συνεπάγεται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ανακάμψει λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες το θερινό τρίμηνο.

  Από την πλευρά της η Wood, αναλύοντας και αυτή τα στοιχεία του ΑΕΠ α’ τριμήνου της Ελλάδας, τονίζει πως υποστηρίζουν τις εκτιμήσεις της ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο -4,3% το 2020 συνολικά και είναι πολύ καλύτερες από τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ το 2021 εκτιμά πως η ανάκαμψη θα κινηθεί στο 4,7%

  Η Wood πάντως σημειώνει πως τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου είχαν θετικά και αρνητικά σημεία.

  Στα θετικά, η συρρίκνωση είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της και η ανάλυση επιβεβαιώνει τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, αλλά και τη βελτίωση των καθαρών εξαγωγών.

  Στα αρνητικά, για άλλη μια φορά η ανάλυση του ΑΕΠ στο μέτωπο των εισοδημάτων δείχνει ότι τα συνολικά κέρδη (επιχειρήσεις) αγωνίζονται να ανακάμψουν.

  Αυτή η αδυναμία περιλαμβάνεται ήδη στην εκτίμησή της για την Ελλάδα, αλλά τα τελευταία στοιχεία είναι μια υπενθύμιση ότι παρόλο που η Ελλάδα κατά την άποψη της Wood θα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμένουν οι οίκοι, οι αναλυτές και οι θεσμοί, και καλύτερες από πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης, στο διαρθρωτικό μέτωπο οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ