Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 12:10

  "Βουτιά" 30,6% των εξαγωγών τον Απρίλιο

  "Βουτιά" 30,6% των εξαγωγών τον Απρίλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:38

  Τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και των εισαγωγών καταγράφουν την πίεση που δέχθηκε το εμπόριο και η οικονομία λόγω της πανδημίας. Μόνο για τον Απρίλιο (τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ), μήνα κατά τη διάρκεια του οποίου η πανδημία και η καραντίνα ήταν μέρος της ζωής μας, το κόστος ξεπέρασε τα 913 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εξαγωγών. Την ίδια στιγμή πάντως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε σημαντικά κατά 1,134 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε μείωση, 30,3%.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, τον Απρίλιο υποχώρησε στα 2,068 δισ. ευρώ έναντι 2,981 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019 παρουσιάζοντας μείωση, 30,6%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 204,4 εκατ. ευρώ δηλαδή 10,5% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 203,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10,5%, σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο 2019.

  Αντίστοιχα η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, τον Απρίλιο υποχώρησαν στα 3,202 δισ. ευρώ έναντι 4,608 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του έτους 2019 παρουσιάζοντας μείωση, 30,5%. Η αξία των εισαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά το μήνα Απρίλιο παρουσίασε μείωση κατά 771,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 22,8%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία κατά το μήνα Απρίλιο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 769,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 22,9%, σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο 2019.

  Αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε στα 1,134 δισ. ευρώ έναντι 1,627 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση, 30,3%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση του ελλείμματος κατά 567,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 39,6%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 565,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 39,7% σε σχέση με τον μήνα Απρίλιο του 2019.

  Σε επίπεδο τετραμήνου η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών διαμορφώθηκαν στα 10,042 δισ. ευρώ έναντι 10,988 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 8,6%. Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 86,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,1% και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 100,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,3%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2019.

  Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2020 ανήλθε στο ποσό των 16.400,7 εκατ. ευρώ (17.974,6 εκατ. δολάρια) έναντι 18.238,7 εκατ. ευρώ (20.596,1 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2019, παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ 10,1%.

  Η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 742,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,6%. και η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 680,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,1%, σε σχέση με το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2019.

  Αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου υποχώρησαν στα 6,358 δισ. ευρώ έναντι 7,250 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση, σε ευρώ, 12,3%.

  Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 828,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 14,4% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 780,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 13,8%.

  Ορατό το πλήγμα της πανδημίας 

  Αναμενόμενη χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων την εικόνα που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο κορυφώθηκαν τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων για την ανάσχεση της πανδημίας. Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος η πτώση της τάξης του 30,6% αποτυπώνει το πλήγμα που δέχθηκε η οικονομική δραστηριότητα από την επιβολή του "lockdown" στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, όπου κατευθύνεται η πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και η ραγδαία κάμψη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ένα αγαθό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος για τις ελληνικές εξαγωγές.

  Στον αντίποδα, αισθητά λιγότερες είναι οι απώλειες των ελληνικών εξαγωγών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 10,5%. Κάτι που αποδεικνύει την ανθεκτικότητα των ελληνικών προϊόντων και την υπερπροσπάθεια, την οποία κατέβαλαν οι Έλληνες εξαγωγείς για να διατηρήσουν ανοιχτά τα δίκτυα διανομής, προκειμένου να τροφοδοτούν τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα.
   
  Σχολιάζοντας τα παραπάνω η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε τα εξής:
   
  "Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς επιπτώσεις που προκάλεσε στην οικονομική δραστηριότητα η πανδημία του κορονοϊού.
   
  Παρά το δυναμικό ξεκίνημα και τις θετικές προοπτικές για το 2020, η επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου κατευθύνεται η πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων ανέτρεπε πλήρως το σκηνικό, με αποτέλεσμα τη ραγδαία επιβράδυνση και τελικά την υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.
   
  Οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν κόντρα στις δυσμενείς συνθήκες να κρατήσουν λειτουργικά τα δίκτυα διανομής και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνεργατών τους, αποδεικνύοντας σε όλους πως αποτελούν ένα αξιόπιστο εταίρο πάνω στον οποίο μπορούν να βασισθούν. Η κληρονομία αυτή, θα αποτελέσει καταλύτη για την επανεκκίνηση των ελληνικών εξαγωγών όταν θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στη διεθνή οικονομία. 

  Αυτή τη στιγμή, πάντως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από την επόμενη μέρα και τις προκλήσεις που γεννά η νέα κανονικότητα. Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να συνεχισθούν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας για όσο διάστημα κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ