Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουν-2020 21:00

  Γιατί η Κύπρος "ξαφνικά" προτίμησε τα δάνεια του ESM

  Γιατί η Κύπρος "ξαφνικά" προτίμησε τα δάνεια του ESM
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Ολοι ξαφνιάστηκαν, αλλά κανείς δεν το σχολίασε. Θα έλεγε κανείς ότι "εξαφανίσθηκε” σαν είδηση με το που υπήρξε. 

  Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου στα τέλη του Μαΐου και μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις ανακοινώσεις για την πρόταση συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης από την Κομισιόν, επέλεξε με δημόσια δήλωσή του να ανακοινώσει ότι η Κύπρος μελετάει αίτημα προσφυγής σε δανεισμό από το πακέτο των 240 δισ. ευρώ του ESM. 

  Αυτό που ακολούθησε μέσα στο ίδιο 24ωρο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά προς το παρόν όχι απόλυτα κατανοητό: τα spreads του δεκαετούς ομολόγου με τα γερμανικά δεκαετή "έπεσαν” μέσα σε μία μέρα κατα 60 μονάδες βάσης! 

  Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρότι μετά την δήλωση του ΥΠΟΙΚ ακολούθησε διευκρίνιση από την αρμόδια υπηρεσία δημόσιου χρέους της Κύπρου ότι δεν μελετάται άμεσα τέτοια προσφυγή, η αντίδραση της αγοράς ήταν πολύ θετική. 

  Και ερμηνεύθηκε μάλιστα, αντίθετα με τις προβλέψεις, όχι ως μία ένδειξη αυξημένης αβεβαιότητας για την κατάσταση στην Κύπρο, αλλά ως "καθησυχαστική” όσον αφορά το μέλλον της, με αποτέλεσμα τη μεγάλη διολίσθηση των spreads έναντι των Bunds και όχι απλώς την ανάλογη διολίσθηση των αποδόσεων. 

  Αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι η "εξέλιξη” αυτή, παρότι δεν σημειώθηκε δημοσίως ιδιαίτερα, περίπου συμπίπτει χρονικά με τις τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κατα την πρόσφατη ακρόασή του στην Βουλή (επί τη ανανεώση της θητείας του). 

  Στις τοποθετήσεις αυτές μεταξύ άλλων -και πέραν της αναφοράς στην ανάγκη μιας bad bank για τα κόκκινα δάνεια- αναφέρθηκε (σχεδόν συνέστησε) στη θετική δυνατότητα προσφυγής της Κυβέρνησης σε δάνεια από τον ESM, στο πλαίσιο του πρόσφατα ανακοινωθέντος πακέτου των 540 δισ. ευρώ. 

  Αυτό έγινε λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ και λίγα 24ωρα πριν από τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για την πρόταση συγκρότησης του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ με τα 500 δισ. επιδοτήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. 

  Δεν μπορεί παρά να επισημάνει κανείς -έστω και με σχετική καθυστέρηση- τόσο τη χρονική σύμπτωση των ανακοινώσεων σε Κύπρο και Αθήνα όσο και την ταυτότητα των προσεγγίσεων, παρά το γεγονός ότι η δημοσιότητα κυριαρχείται τα τελευταία 24ωρα από τις "δυνατότητες” πολλών δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και όχι μόνο δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

  Προφανώς δικαιολογείται κανείς να αναρωτηθεί, τι γνωρίζουν ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ (αναμενόταν ανάλογη ανακοίνωση και από τη Μάλτα αλλά δεν έγινε) και ο Έλληνας διοικητής της ΤτΕ, για να συμπέσουν στην ίδια "σύσταση”, ενω η δημοσιότητα σε επιπεδο ευρωζώνης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. 

  Κάτι που καθιστά το ερώτημα ακόμα πιο έντονο είναι η πολύ θετική αντίδραση των αγορών στη δήλωση του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, όπως επίσης και το γεγονός ότι στα ελληνικά ομόλογα η τάση διολίσθησης τα τελευταία 24ωρα τόσο των spreads οσο και των αποδόσεων είναι αξιοσημείωτη και διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις διακριτικές παρεμβάσεις του ΟΔΔΗΧ στις αγορές. 

  Την απάντηση αναμένεται να δώσει ο σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ που είτε θα ανακοινωθούν την Πέμπτη (4/6) είτε θα γίνουν δηλώσεις που θα προδιαγράφουν τις κινήσεις αυτές μέσα στον Ιούλιο. 

  Σχετικές πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για επικείμενη επέκταση του PEPP (έκτακτο QE) τόσο στο σκέλος των αγορών σε εταιρικά ομόλογα, όσο και σε αλλαγή του ποσοστού αγοράς τίτλων των λεγόμενων Supras, δηλαδή τίτλων που εκδίδονται από υπερεθνικούς οργανισμούς της Ε.Ε., όπως του ESM, ή των φορέων της Κομισιόν που εκδίδουν ή θα εκδώσουν χρέος όπως το Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ. 

  Με άλλα λόγια η ΕΚΤ ετοιμάζεται να "αγοράσει” περισσότερο "ευρωπαϊκό” (SUPRAS) και όχι απλά "εθνικό” χρέος στο πλαίσιο του PEPP. 

  Αυτό σημαίνει ότι για να γίνει αυτό, η "ομπρέλα” υπό την οποία το χρέος αυτό θα εκδίδεται και θα απορροφάται από την ΕΚΤ, σε κάθε περίπτωση θα τελεί λιγότερο ή περισσότερο υπό κάποιο καθεστώς εποπτείας. 

  Αρμόδιο στέλεχος της ΤτΕ στο οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr για διευκρινίσεις, αρνήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα, αλλά σχολίασε ότι στο φάσμα αυτών των αποφάσεων και κινήσεων της ΕΚΤ, ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί η απάντηση στα ερωτηματικά που έχει προκαλέσει η πρόσφατη δήλωση του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, όπως και η "σύσταση” του διοικητή της ΤτΕ στην Αθήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ