Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 18:46

  Ντονμέζ: Σε 3-4 μήνες ξεκινάμε γεωτρήσεις στις περιοχές που προβλέπει η συμφωνία με τη Λιβύη

  Ντονμέζ: Σε 3-4 μήνες ξεκινάμε γεωτρήσεις στις περιοχές που προβλέπει η συμφωνία με τη Λιβύη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία ενδέχεται να ξεκινήσει την έρευνες πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο εντός τριών ή τεσσάρων μηνών, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπέγραψε με τη Λιβύη, η οποία καταδικάστηκε από πολλές χώρες της περιοχής, δήλωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

  Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης υπέγραψε δύο παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στπον Σάρατζ, εάν ο τελευταίος το ζητήσει επίσημα και οριοθετείται ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, αγνοώντας πλήρως την Κρήτη, την Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά σαν να μην υπάρχουν στον χάρτη.

  Μιλώντας σε τελετή για την έναρξη της αποστολής του Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι η TPAO, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, η οποία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της σε περιοχές υπό τη συμφωνία με τη Λιβύη, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  "Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτύχαμε με τη Λιβύη, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις επιχειρήσεις εξερεύνησης πετρελαίου εκεί, μέσα σε τρεις έως τέσσερις μήνες", δήλωσε ο Ντονμέζ. Το νέο γεωτρύπανο Kanuni, θα πάει επίσης στη Μεσόγειο, αργότερα φέτος, πρόσθεσε.

  Η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή, όπου η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαραθέσεις για χρόνια με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για την ιδιοκτησία των φυσικών πόρων. Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις της ΕΕ για τις επιχειρήσεις της.

  Ξεχωριστά, ο Ντονμέζ είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα στις 15 Ιουλίου, επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ