Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαϊ-2020 11:39

  Βρούτσης: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων το Μάιο –Με ρήτρα πληρότητας οι αναστολές στον Τουρισμό

  Βρούτσης: Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων το Μάιο –Με ρήτρα πληρότητας οι αναστολές στον Τουρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων- απολύσεων το μήνα Μάιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών.

  Ο υπουργός υπογράμμισε ότι από 16 Ιουνίου οι επιχειρήσεις επιστρέφουν στην εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων στο "Εργάνη, ενώ ανακοίνωσε ότι οι αναστολές εργαζομένων στον τουρισμό θα γίνονται με "ρήτρα πληρότητας" των ξενοδοχείων.

  Συγκεκριμένα είπε ότι σε ξενοδοχείο με πληρότητα 20%  ο εργοδότης θα πρέπει να ανακαλέσει το 1/3 των συμβάσεων εργασίας που τελούν σε αναστολή, -με πληρότητα 50%, τα 2/3 συμβάσεων εργασίας και με  πληρότητα 80%: πρέπει ανακαλέσει όλες τις συμβάσεις εργασίας που έχουν ανασταλεί. Η ίδια "ρήτρα" θα ισχύσει και στα τουριστικά λεωφορεία.

  Σε ότι αφορά τους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό-επισιτισμό ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι θα λάβουν μηναία αποζημίωση το τρίμηνο Ιούνιο-Αύγουστος ίση με το τελευταίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν εφ’ όσον είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020.

  "Οι 80.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό καλύπτονται πλήρως. Κινητροδοτούμε για τους εποχικά εργαζόμενους και το κράτος θα καλύπτει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές" τόνισε ο υπουργός. "Με το πρόγραμμα Συν-Εργασία ύψους 1,4 δισ. πιάνουμε το χέρι του επιχειρηματία και του λέμε δεν θέλουμε να βάλεις λουκέτο".

  Από 15 Ιουνίου καταργείται το άρθρο 9 της  ΠΝΠ της 20ης Μαρτίου

  Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ακόμα ότι από 15η Ιουνίου θα καταργηθεί το άρθρο 9 της   Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου το οποίο αφορά το προσωπικό ασφαλείας και ψηφίστηκε για να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες λόγω κορονοϊού. Το άρθρο αυτό λέει ότι ο εργοδότης με απόφασή του μπορεί να ορίζει προσωπικό ασφαλείας ως εξής:

  α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,

  β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,

  γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.

  Μ. Ντ.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ