Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 20:11

  Αδ. Γεωργιάδης: Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ

  Αδ. Γεωργιάδης: Περιμένουμε σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ και περιμένουμε και σημαντικές επενδύσεις στη βιομηχανία από τις ΗΠΑ”, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα: "Greek Insdustry and the New Growth Model: Necessary Reforms" και στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Μυλωνάς, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Alumil, Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Viohalco, Θεόδωρος Τρύφων, αντιπρόεδρος της Elpen Pharmaceutical και Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος.

  Ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε πως σήμερα ορίσθηκε και επίσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, σημειώνοντας "το φτιάξαμε, (σ.σ. Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας) για να έχουμε μια οργανωμένη και θεσμική συζήτηση, ώστε να κατευθυνθούν επισήμως από τους εμπλεκόμενους συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση για αναλάβει πρωτοβουλίες για τις θεσμικές και άλλες αλλαγές που απαιτούνται”.

  Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μετά και τη χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βούληση της Κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα για να αλλάξει την οικονομία και το παραγωγικό της μοντέλο. "Και σε αυτή τη νέα Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε, η βιομηχανία θέλουμε να αποτελέσει βασικό πυλώνα. Θα δώσουμε κίνητρα και θα προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε τις μεγάλες αδυναμίες. Αντιλαμβάνομαι ότι μια από τις μεγαλύτερες είναι και η πιο δυσεπίλυτη, είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας αλλά και διάφορα άλλα γραφειοκρατικά και χρηματοδοτικά θέματα στα οποία θα είμαστε αρωγοί", είπε.

  "Έχουμε φτιάξει το κέλυφος του θεσμικού διαλόγου", ανέφερε σε άλλο σημείο και τόνισε πως "οι πόροι που έχουν εξευρεθεί ξαφνικά μπροστά μας επιταχύνουν την ανάγκη να οργανωθούμε ώστε να μην σπαταληθούν με το συνήθη νεοελληνικό τρόπο". "Εγώ αισθάνομαι ότι είναι σαν να μας δίνει η ιστορία μια δεύτερη ευκαιρία τύπου δεκαετίας ’80. Εκείνη την χάσαμε, να μην χάσουμε και αυτή", συμπλήρωσε.

  Για την Ευρώπη ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως διανύει το μεγαλύτερο ιστορικό της άλμα από την ίδρυσή της. "Η απόφαση να βγει και να ζητήσει λεφτά από τις αγορές στο όνομα της ΕΕ είναι ιστορικού μεγέθους εξέλιξη που εμείς που τη ζούμε δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της. Είναι το πρώτο βήμα για μια Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Τώρα το τρένο ξεκινά και πρέπει να είμαστε μέσα και στα πρώτα βαγόνια, άρα πρέπει να τρέξουμε", είπε.

  Για την κρίση του Covid-19 και τις επιπτώσεις στην οικονομία ανέφερε: "Tο 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, θα είναι μια χρονιά με ανηφόρα, με πάρα πολλά προβλήματα, με επιχειρήσεις που θα κινδυνεύουν να κλείσουν, με έκρηξη της ανεργίας, όλα αυτά θα γίνουν αναπόφευκτα αλλά όλα αυτά μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε αλλά όχι με τρόπο για να διαλύσουμε την κοινωνία μας αλλά με τρόπο δημιουργικό για να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος και να είμαστε περήφανοι για αυτό που κάναμε”.

  Για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για τις start up και την έρευνα και ανάπτυξη που θα δίνει φορολογικά κίνητρα.

  "Η Κυβέρνηση αυτή είναι απολύτως αποφασισμένη να δουλέψει μαζί με την αγορά χωρίς ιδεοληψίες για να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις", είπε και συμπλήρωσε "αν αξιοποιήσουμε την πολιτική σταθερότητα και τους ευρωπαϊκούς πόρους μπορούμε να φτιάξουμε την Ελλάδα του μέλλοντος".

  Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Μυλωνάς σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης η ελληνική βιομηχανία κέρδισε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, ενώ ανέφερε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προσδιορίσει η χώρα σε ποιους κλάδους θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη καθετοποίηση.

  Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος είπε πως ο ανταγωνισμός είναι πιθανόν να ενταθεί λόγω της κρίσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν γέφυρες επικοινωνίας της Κυβέρνησης με την παραγωγή για την κατανόηση των θεμάτων, στα εργασιακά, στις αδειοδοτήσεις κ.ά. "Παρά την αποβιομηχάνιση υπάρχει ένα οικοσύστημα που φέρνει στη χώρα συνάλλαγμα πιο πολύ από το συνάλλαγμα που φέρνει ο τουρισμός" είπε. Και σημείωσε πως η χώρα πρέπει να φροντίσει να έχει παραγωγικό οικοσύστημα ως παράγοντα διαχείρισης ρίσκου. "Η Ελλάδα χρειάζεται βιομηχανική πολιτική που να θέτει τις βάσεις για ουσιαστική καινοτομία για να έρθουν επενδύσεις ανταγωνιστικότητας", τόνισε ο κ. Στασινόπουλος.

  Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και σημαντικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στο άμεσο και έμμεσο κόστος της μισθοδοσίας, της ενέργειας και στα προβλήματα διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή, ενώ τόνισε ότι 36 ερευνητικά επενδυτικά προγράμματα ύψους 50 εκατ. ευρώ ενεργοποιήθηκαν εν μέσω κρίσης. Ο ίδιος κάλεσε την Κυβέρνηση να μην κυνηγά μόνο τις ξένες επενδύσεις "αλλά καλό είναι να περιχαρακώσουμε και τις ελληνικές" όπως είπε.

  Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης σημείωσε πως η βιομηχανία έχει στο dna της την καινοτομία ενώ τόνισε πως η βιομηχανία πρέπει να είναι στο κέντρο της πολιτικής και ότι πρέπει να υλοποιηθούν δομικές αλλαγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ