Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 12:13

  Capital Economics: Το μεγάλο βάρος της κρίσης παραμένει στις πλάτες της ΕΚΤ

  Capital Economics: Το μεγάλο βάρος της κρίσης παραμένει στις πλάτες της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η δημοσιονομική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η δημοσιονομική απάντηση της Ευρώπης θα είναι αρκετά μεγάλη για να περιορίσει τις ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της τρέχουσας κρίσης, σημειώνει η Capital Economics. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, και τα χρήματα πιθανότατα δεν θα αρχίσουν να ρέουν μέχρι το επόμενο έτος. Έτσι, η ΕΚΤ θα πρέπει να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης.

  Το Ταμείο Ανάκαμψης συνδέεται με το επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το 2021-27, επομένως είναι απίθανο να εκταμιευτεί πριν από τον Ιανουάριο του 2021, επισημαίνει η Capital Economics. Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά ένα από τα έγγραφα της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν χθες υποδηλώνει ότι μπορεί να εκταμιευθεί για περίοδο τεσσάρων ετών. Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, των ψηφιακών και περιβαλλοντικών επενδύσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και αν τα κεφάλαια διατεθούν από το επόμενο έτος, οι δαπάνες θα χρειαστούν χρόνο και τα αποτελέσματά τους επίσης.

  Σε ό,τι αφορά το πώς θα επιστραφούν τα χρήματα, η Capital Economics σημειώνει πως οι διαθέσιμες λεπτομέρειες δείχνουν ότι τα χρήματα θα εξοφληθούν μόνο μετά το τέλος του επταετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Κατά συνέπεια, είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε τι και πόσο θα επιστραφεί από κάθε χώρα. Στην πράξη, τα κεφάλαια θα μπορούσαν να εξοφληθούν μέσω της αύξησης των συνεισφορών στον προϋπολογισμό της ΕΕ ή / και μέσω νέων φόρων σε επίπεδο ΕΕ, γνωστών ως "ιδίων πόρων", τους οποίους η Κομισιόν έχει προτείνει για τα πλαστικά, τον άνθρακα ή τις ψηφιακές εταιρείες, μεταξύ άλλων.

  Πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια; Αν και δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διανομής χρημάτων μεταξύ χωρών, ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές θα υπάρξουν επιχορηγήσεις περίπου 82 δισ. ευρώ για την Ιταλία, 77 δισ. ευρώ για την Ισπανία, 39 δισ. ευρώ για τη Γαλλία και 22 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Αυτά θα ισοδυναμούσαν με 4,6% του ετήσιου ΑΕΠ (Ιταλία), 6,2% (Ισπανία), 1,6% (Γαλλία) και 10,6% (Ελλάδα), κατανεμημένα για αρκετά χρόνια. Η χρηματοδότηση σε αυτή την κλίμακα είναι σαφώς χρήσιμη, αλλά καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του κόστους χρηματοδότησης της κρίσης, δεδομένου ότι τα βάρη του δημόσιου χρέους θα αυξηθούν κατά 20-35% του ΑΕΠ. 

  Όπως τονίζει η Capital Economics, για να εφαρμοστεί, αυτή η πρόταση πρέπει να συμφωνηθεί ομόφωνα και από τα 27 κράτη μέλη, οπότε θα υπάρξει μια περίοδος διαπραγμάτευσης πριν από τη σύνοδο της 18-19 Ιουνίου. Οι τέσσερις χώρες- η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία- θα προσπαθήσουν να μειώσουν το στοιχείο των επιχορηγήσεων και ενδέχεται να υποστηρίξουν πρόσθετες εγγυήσεις και προϋποθέσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των χρημάτων. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχει την στήριξη των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της ΕΕ καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τελική συμφωνία θα είναι πολύ κοντά στην τρέχουσα πρόταση.

  Υποθέτοντας ότι αυτή η πρόταση, ή κάτι κοντά σε αυτήν, συμφωνηθεί τελικά, θα αποτελέσει μια σημαντική αλλαγή στην οικονομική αρχιτεκτονική της ΕΕ. Ωστόσο, τα δημοσιονομικά οφέλη για τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο θα είναι σχετικά μέτρια στο εγγύς μέλλον, αντικατοπτρίζοντας το γεγονός ότι η ΕΕ προσπάθησε να ανταποκριθεί στη δημοσιονομική κρίση ως προς τις υπάρχουσες δημοσιονομικές δομές της. Αυτό με τη σειρά του θα αφήσει την ΕΚΤ να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της συγκράτησης του εθνικού κόστους δανεισμού των χωρών. Η Capital Economics αναμένει πως η ΕΚΤ θα αυξήσει το μέγεθος του έκτακτου QE στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, επομένως οι άμεσοι κίνδυνοι δεν είναι πολύ μεγάλοι. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνημένη μακροπρόθεσμη λύση για την αυξανόμενη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021