Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 19:11

  Σταϊκούρας: Γενναία η πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης -το ζητούμενο γρήγορες αποφάσεις

  Σταϊκούρας: Γενναία η πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης -το ζητούμενο γρήγορες αποφάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:57

  Της Δήμητρας Καδδά

  "Είναι μια καλή, μία φιλόδοξη πρόταση", είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην τηλεόραση του Alpha αναφερόμενος στο νέο εργαλείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Μίλησε για μία φιλόδοξη πρόταση και για μία γενναία χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών και της ελληνικής οικονομίας.

  Εξήγησε ότι το εργαλείο των 750 δισ. αποτελείται από 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και δευτερευόντως από δάνεια. Θεωρεί ειδικής σημασίας πως χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

  "Ευχόμαστε γρήγορα να υπάρξουν αποφάσεις" είπε και πρόσθεσε πως "ευελπιστούμε πριν το κλείσιμο του καλοκαιριού να υπάρξουν οι αποφάσεις" ώστε να γίνουν εκταμιεύσεις συγκεκριμένων ποσών εντός του έτους.

  Εξήγησε πως το νέο πακέτο των 1,85 δισ. έρχεται να συμπληρώσει αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί (SURE, ESM, ΕΤΕπ). Από 1η Ιουνίου θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι αποφάσεις που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα για τα πρώτα 540 δισ. ευρώ είπε. Εκταμίευση χρηματικού ποσού έως και τον Ιούνιο δεν περιμένουμε για τα εν λόγω προγράμματα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

  "Προσδοκούμε από τα μέσα Ιουλίου να έρχονται οι πόροι από αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αποφασιστεί" πρόσθεσε. Επίσης, "περιμένουμε αποφάσεις μέσα στο καλοκαίρι ούτως ώστε η εκταμίευση των πόρων να αρχίσει από το 2ο εξάμηνο του 2020" είπε.

  Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε πως μοιράσθηκε σε 52.000 επιχειρήσεις και έφτασε σε ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος γύρος προσδιορίστηκε για το τέλος Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου και θα υπερβαίνει, όπως είπε, τα 1,4 δισ. ευρώ.

  Εξήγησε πως δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρχει εκταμίευση πόρων φέτος από το νέο σχήμα ανάκαμψης. Μίλησε επίσης και για επιδείνωση των προβλέψεων για την ύφεση στην ΕΕ. Αλλά είπε πως "είμαι  αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε θα βγούμε με τις ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις από την κρίση".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ