Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Μαϊ-2020 17:56

  Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να γλιτώσει την προσφυγή στο ΔΝΤ

  Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να γλιτώσει την προσφυγή στο ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι δεν θα υποκύψει σε κλήσεις πολιτικών αντιπάλων και επενδυτών να υπογράψει άλλη μία συμφωνία δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυτή τη φορά για να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού.

  Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν μπορεί να αψηφήσει αυτές τις προειδοποιήσεις και να αποφύγει την επιστροφή στο ΔΝΤ -το προηγούμενο πρόγραμμα της Τουρκίας έληξε το 2008- ανέφεραν οι Financial Times την Τετάρτη.

  Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα αποθεματικά ξένου νομίσματος της Τουρκίας δεν επαρκούν για να τα βγάλει πέρα τους επόμενους μήνες χωρίς εξωτερική βοήθεια - αριθμούν σε σύνολο, λιγότερα από τα μισά από τα 169 δισεκατομμύρια δολάρια του εξωτερικού χρέους που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους 12 μήνες. Αυτοί οι φόβοι συνέβαλαν στο να πέσει η λίρα στα χαμηλότερα επίπεδα της σε 7.269 ανά δολάριο, στις 7 Μαρτίου.

  Ωστόσο, η λίρα έχει ενισχυθεί από τότε, ωθούμενη από τη δέσμευση του περιφερειακού συμμάχου της Τουρκίας, του Κατάρ, να αυξήσει μια συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Τουρκία στο ισοδύναμο των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα προηγουμένως συμφωνημένα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Οι FT είπαν ότι η αντίθεση του Ερντογάν στο ΔΝΤ προέρχεται από το αφήγημα που δημιούργησε για τον εαυτό του, ως ενός ισχυρού ηγέτη που δεν θα υποκύψει στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Ερντογάν αρνήθηκε επίσης να υπογράψει μια συμφωνία με το ΔΝΤ όταν ξέσπασε η νομισματική κρίση το 2018. Αντ' αυτού, πλημμύρισε την Τουρκία με φτηνό δανεισμό από κρατικές τράπεζες, απέλυσε και αντικατέστησε τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας και μείωσε τα επιτόκια.

  Περίπου το 70% των Τούρκων είναι αντίθετοι στην υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ, ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι μια πρόσφατη έρευνα του Istanbul Economics Research.

  Η λίρα έχει σταθεροποιηθεί αφότου οι τουρκικές αρχές έκαναν πιο δύσκολο το σορτάρισμα του νομίσματος περιορίζοντας την ικανότητα ξένων τραπεζών να διαπραγματεύονται με τοπικούς ομολόγους τους στην offshore αγορά. Ωστόσο, οι ξένες επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές της Τουρκίας έχουν επίσης δεχτεί χτύπημα, κάνοντας πολλούς επενδυτές να αναρωτιούνται από πού θα πάρει ο Ερντογάν τα μετρητά που απαιτούνται για να διατηρήσει μια οικονομική ανάκαμψη.

  Η Τουρκία μπορεί ακόμη να προσελκύσει κάποια ξένα χρήματα που βγήκαν πρόσφατα από τη χώρα, δήλωσε ο Özgür Güyüldar, επικεφαλής των κεφαλαιαγορών στο Raiffeisen Centrobank της Αυστρίας, σύμφωνα με τους FT.

  Ωστόσο, ο Güyüldar δήλωσε ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι παραμένουν -ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί το φθινόπωρο, κάτι που στη συνέχεια θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εκροές κεφαλαίων και περαιτέρω πίεση στη λίρα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια και να βάλει φρένο στην οικονομική ανάπτυξη.

  Ο Refet Gürkaynak, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας, δήλωσε ότι ο Ερντογάν μπορεί να χρειαστεί να εισαγάγει νέες μορφές ελέγχου κεφαλαίου σε περίπτωση που αποτύχουν όλες οι άλλες. Αν και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να διατηρήσει την οικονομία χωρίς χρήματα του ΔΝΤ, δεν θα ήταν και θρίαμβος, είπε.

  "Έτσι όπως το βλέπω, δεν το έχουμε ξεπεράσει και δεν κινούμαστε προς τα εκεί", είπε ο Gürkaynak, αναφερόμενος στην υψηλή ανεργία και τα χαμηλά επίπεδα επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. "Απλώς η Τουρκία δεν διανύει επ' ουδενί μια καλή περίοδο".

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ