Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Μαϊ-2020 08:15

  Αντίστροφη μέτρηση 4 ημερών για δηλώσεις 158.772 εργαζομένων

  Αντίστροφη μέτρηση 4 ημερών για δηλώσεις 158.772 εργαζομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δ. Κατσαγάνη

  Tέσσερις μέρες έχουν ακόμα στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που παραμένουν έως τέλος του τρέχοντος μηνός κλειστές προκειμένου να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" την αναστολή της σύμβασης των εργαζομένων τους.

  O λόγος για 105.847 (σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα κυβενητικά στοιχεία) επιχειρήσεις -ιδίως του τουριστικού τομέα- οι οποίες δεν θα λειτουργήσουν έως και την 31η Μαΐου με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους.

  Στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες ανήκουν σε 35 κλάδους οι οποίοι παραμένουν ακόμα κλειστοί, απασχολούνται 158.772 εργαζόμενοι (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς, οι εποχικοί εργαζόμενοι του τουρισμού), οι συμβάσεις εργασίας των οποίων μπορούν να τεθούν σε αναστολή για επιπλέον 31 μέρες (μεταξύ 1-31 Μαΐου) και έτσι οι  εν λόγω μισθωτοί να διασφαλίσουν την ειδική αποζημίωση από το κράτος ύψους 534 ευρώ.           

  Οι εργοδότες αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση τους στο "Εργάνη" έως την Τετάρτη 28 Μαΐου. Σημειώνεται πως όποια επιχείρηση εντάξει τους εργαζομένους της στο "καθεστώς" αναστολής, δεν μπορεί να απολύσει κανένα εξ αυτών 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής, δηλαδή έως τις 15 Ιουλίου.  Οι δε υπό αναστολή εργαζομένους των καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός κλειστών επιχειρήσεων, δεν απαιτείται  να προχωρήσουν σε επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης (σ.σ. στην εφαρμογή supportemployees.services.gov.gr)

  Όσον αφορά την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, θα γίνει μεταξύ 5-10 Ιουνίου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού ΙΒΑΝ ή στοιχείων μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

  Έως τις 28 Μαΐου, επίσης, μπορούν οι επιχειρήσεις-εργοδότες να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους, που αφορούν την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020, μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις επιχειρήσεων:

  *Για όσες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού Κώδικα Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) - βάσει σχετικής λίστας που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ.

  *Για όσες έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας Κώδικα Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) "Νοσοκομειακές δραστηριότητες" βάσει σχετικής λίστας  που έχει αποστείλει η ΑΑΔΕ.

  Παράλληλα, αναφορικά με τους εργαζόμενους, έως την 1η Ιουνίου, μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις στην εφαρμογή supportemployees.services.gov.gr (αρχικές και ορθές επαναλήψεις) οι εξής κατηγορίες μισθωτών:

  -Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή κατά το μήνα Μάιο και μόνο γι αυτούς που επιθυμούν να αλλάξουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ ή / και τα στοιχεία του μισθώματος κύριας κατοικίας.

  -Εργαζόμενοι, για τους οποίους υποβάλλονται για πρώτη φορά υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους από επιχειρήσεις - εργοδότες

  -Εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή, και δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

  -Εργαζόμενοι, για τους οποίους, ενώ έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, δεν κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό καθόσον αυτός απορρίφθηκε από την εταιρεία "Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε." (ΔΙΑΣ ΑΕ), συνεπώς θα μπορέσουν να δηλώσουν νέο τραπεζικό λογαριασμό.

  Εξάλλου  και έως την 31 Μαΐου μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενοι για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή αλλά έχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες οι εργαζόμενοι δεν έχουν δηλωθεί σε αναστολή, των οποίων όμως οι δηλωμένες στο  Πληροφοριακό Σύστημα "Εργάνη" εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας.

  Ποιες επιχειρήσεις μένουν κλειστές έως 31/5

  Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια του Μαΐου κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους ανήκουν στους ακόλουθους 35 πληττόμενους κλάδους

  1.Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα

  2.Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας

  3.Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα

  4.Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου, εκτός εάν διαθέτει ανεξάρτητη για το κοινό είσοδο 

  5. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο

  6. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο γηπέδου

  7. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου η κινηματογράφου

  8. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όχι από κινητές καντίνες

  9. Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)

  10. Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων

  11. Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)

  12. Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)

  13. Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση:

  - τις υπηρεσίες παροχής ποτών

  - τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ 

  - τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια 

  - τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια

  - τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ιντερνέτ καφέ)

  - τις υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο 

  14. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών

  15. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων 

  16. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:

  - τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία

  - τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους

  17. Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος καθώς και εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις), εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων που αφορούν πρόβες ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων και κινηματογραφικά γυρίσματα.

  18. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων

  19. Δραστηριότητες μουσείων

  20. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

  21. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κ.λπ.), εξαιρουμένων:

  - των υπηρεσιών λαχείων, παιχνιδιών με αριθμούς και μπίγκο - των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση 

  - των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών 

  - των υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση

  - άλλων υπηρεσιών στοιχημάτων

  22. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων εξαι-ρουμένων των υπηρεσιών πίστας καρτ

  23. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων

  24. Εγκαταστάσεις γυμναστικής

  25. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, εξαιρουμένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες

  26. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

  27. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας εξαιρουμένων του τομέα των παράλιων και των υπηρεσιών μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων (πλαζ)

  28. Υπηρεσίες που παρέχονται από παιδότοπους 

  29. Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων , με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής.

  30. Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών 

  31. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εξαιρουμένων:

  - των υπηρεσιών διαιτολογίας 

  - υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας με εξαίρεση τη σωματική άσκηση) 

  - υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες,.

  32. Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων 

  33. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ)

  34. Υπηρεσίες ιερόδουλων

  35. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing)

  Διαβάστε ακόμη:

  Διπλό σύστημα στήριξης εργαζομένων – επιχειρήσεων σε εστίαση, τουρισμό αθλητισμό, πολιτισμό

  Πώς θα εφαρμοστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας έως και τον Ιούλιο

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ