Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 09:12

  Το κομβικό "επιλέγω την ενίσχυση της εργασίας" του Κ. Μητσοτάκη και το "όπλο" των 24 δισ.

  Το κομβικό "επιλέγω την ενίσχυση της εργασίας" του Κ. Μητσοτάκη και το "όπλο" των 24 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Προσωπικά, νιώθω πιο δυνατός, έχοντας αντιμετωπίσει σε λίγους μήνες -και σχεδόν παράλληλα- την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημίας. Όλα ήταν δύσκολα. Πήγαμε όμως καλά. Για αυτό και αισιοδοξώ για την επόμενη μέρα. Γιατί ο στόχος μου παραμένει ένας: Η Ελλάδα να διατηρεί το δικαίωμά της να αλλάζει και να γίνεται όλο και καλύτερη. Στην αρχή της γέφυρας που έχουμε να διασχίσουμε, λοιπόν, σας ζητώ να κάνουμε το φετινό καλοκαίρι επίλογο της κρίσης και πρόλογο της αναγέννησης. Με αναπτερωμένη την υπερηφάνεια και την πίστη στις δυνάμεις μας. Κι όπως πάντα, με πυξίδα τον ρεαλισμό και με χάρτη μας το μελετημένο σχέδιο".

  Βάζοντας, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, τέλος στην όποια σεναριολογία αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα για πρόωρη προσφυγή σε εκλογές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 1.822 λέξεις του νέου τηλεοπτικού του μηνύματος προς τους πολίτες επέλεξε το συνηθισμένο για αυτόν μονοπάτι του ρεαλισμού. Χωρίς να ωραιοποιήσει στιγμή τις… Συμπληγάδες που ανοίγονται στον ορίζοντα της χώρας αυτό το κρίσιμο για την πραγματική οικονομία καλοκαίρι, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού momentum ένα πρόγραμμα δομημένο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα από την αβεβαιότητα του σήμερα στην ασφάλεια και την ανάπτυξη του αύριο. Παρακαταθήκη, οι εξετάσεις που πέρασε η χώρα με επιτυχία όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Οδηγός, το πρόγραμμα-γέφυρα, που έρχεται να δώσει απαντήσεις και να στηρίξει όσους επλήγησαν αυτό το δύσκολο δίμηνο.

  Άθροισμα κυβερνητικών παρεμβάσεων στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ. Πυλώνες της στρατηγικής, η στήριξη της εργασίας. Η μείωση των φόρων. Η τόνωση της επιχειρηματικότητας. "Το πρόγραμμα ενισχύει την συνοχή της κοινωνίας, προστατεύοντας τις θέσεις απασχόλησης. Ανακουφίζει τα νοικοκυριά, μειώνοντας τα καθημερινά τους έξοδα. Και διευκολύνει τον κόσμο της αγοράς, ώστε να κινητοποιηθεί ξανά. Με άλλα λόγια, και αυτή η δέσμη μέτρων έχει κοινωνική σφραγίδα και αναπτυξιακή υπογραφή. Είναι προσαρμοσμένη, όμως, στις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  "Επιλέγω την ενίσχυση της εργασίας"

  Με κάθε τρόπο και σε κάθε παρέμβαση που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες εβδομάδες, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν, σε όλους τους τόνους, ότι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της εποχής είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο ήρθε μέσα από το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ". Πρόκειται για μία τομή, η οποία διασφαλίζει ότι εργαζόμενοι που θα κληθούν να δουλέψουν προσωρινά με μειωμένο ωράριο, λόγω του περιορισμένου κύκλου εργασίας του εργοδότη τους, θα λαμβάνουν σχεδόν τον ίδιο μισθό, καθώς θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς. Όριο ασφαλείας παραμένει ο βασικός μισθός, ενώ παρατείνονται και όλα τα επιδόματα ανεργίας, ώστε κανείς να μη μείνει απροστάτευτος.

  "Αυτός ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης απ’ τη μία πλευρά επιτρέπει στις επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν, να ανασάνουν. Μειώνοντας το κόστος εργασίας. Και επιτρέποντάς τους ευελιξία στη διάταξη του προσωπικού τους. Απ’ την άλλη, θωρακίζει την απασχόληση, αποκλείοντας κάθε απόλυση εργαζομένου σε αυτό το πλαίσιο.  Και προστατεύει τις αποδοχές. Στο δίλημμα, συνεπώς, "επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση της εργασίας", επιλέγω "την ενίσχυση της εργασίας". Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα "λουκέτα" που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες", τόνισε ο πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Και, σε πρώτη φάση, θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από εκεί και πέρα:

  -Στη φορολογία, προβλέπονται μειώσεις ΦΠΑ στις μεταφορές, σε προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στους θερινούς κινηματογράφους. καθώς και γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου. Παρατείνεται επίσης, έως το τέλος του καλοκαιριού, η έκπτωση ενοικίου κατά 40% για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης.

  -Στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, σηκώνουν…αυλαία η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων και η  αναστολή  έως τον Σεπτέμβριο των πληρωμών χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

  "Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας. Θα πρέπει, όμως, να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη, που προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό για την Ελλάδα. Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. Ναι, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αλλά αποδείξαμε, ως λαός, ότι δεν φοβόμαστε τα δύσκολα. Κυρίως, δεν φοβόμαστε να αλλάξουμε. Πόσα στερεότυπα δεν κατέρρευσαν αυτούς τους μήνες; Ο Έλληνας, που κάποιοι έλεγαν ότι σκέφτεται ατομικά, έγινε συνειδητό μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας. Και το κράτος, που συχνά προκαλούσε εύλογα παράπονα, όταν χρειάστηκε έγινε ασπίδα προστασίας μας. Δεν λειτούργησε απλά, αλλά εκσυγχρονίστηκε και έγινε πιο αποτελεσματικό. Τη θέση της παλιάς καχυποψίας πήρε η εμπιστοσύνη. Πιστέψαμε ο ένας τον άλλον. Και όλοι μαζί πιστέψαμε στην Πολιτεία. Είμαι σίγουρος ότι αυτές οι παρακαταθήκες δεν θα γίνουν κάστρα στην άμμο που θα σβήσει το καλοκαιρινό κύμα. Αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας", ανέφερε, στο τηλεοπτικό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός.

  Το μεγάλο στοίχημα του Τουρισμού

  Τη στιγμή που η Αθήνα συνεχίζει τις διεθνείς κινήσεις της, προκειμένου να σχηματοποιήσει συμμαχίες με χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα στηρίξουν τον κλάδο-πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα:

  -Από την 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.

  -Στους επισκέπτες μας θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα.

  "Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας. Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος. Και θα το ξαναπώ: Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες του κλάδου να ετοιμάσουν την μεγάλη τους αντεπίθεση το 2021. Γιατί η υπεράσπιση της απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας δεν σημαίνει παρά διόγκωση των ανισοτήτων", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ