Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Μαϊ-2020 18:49

  Αδ. Γεωργιάδης: Έκκληση στις τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις

  Αδ. Γεωργιάδης: Έκκληση στις τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:54

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Έκκληση στις τράπεζες να δώσουν δάνεια στις επιχειρήσεις χωρίς καθυστερήσεις για να στηριχθεί η εθνική οικονομία απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

  Ο υπουργός κάλεσε όλα τα τραπεζικά στελέχη "να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο -εκεί φυσικά που γίνεται- να δίνουν γρήγορα τα δάνεια, γιατί η οικονομία μας έχει άμεση ανάγκη παροχής ρευστότητας στο δυνατόν ταχύτερο διάστημα ώστε οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις υποχρώσεις τους και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια.", σημείωσε.

  Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη δημιουργία παρατηρητηρίου ρευστότητας το οποίο θα παρακολουθεί την πορεία που το τραπεζικό σύστημα παρέχει αυτά τα δάνεια, την ταχύτητα και σε ποιες επιχειρήσεις πηγαίνουν τα χρήματα αυτά εφόσον τα έχουν πράγματι ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.

  "Σέβομαι απόλυτα την ανεξάρτητη λειτουργία των τραπεζών και ασφαλώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι οι τράπεζες οφείλουν να έχουν τραπεζικά κριτήρια με τα οποία θα προστατεύσουν τους καταθέτες και τους μετόχους τους" είπε ο υπουργός. "Όμως αυτή η στιγμή θέλω να ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη και όλες τις διοικήσεις των τραπεζών να μην εξαντλούν σήμερα την αυστηρότητά τους ή τη γραφειοκρατία τους πάνω σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία", τόνισε.

  Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε επίσης ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις προκειμένου, όπως είπε, και άλλες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη ίδια δυνατότητα με τις περισσότερο οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης.

  "Στόχος μας είναι", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, "να μην μείνει καμία επιχείρηση πίσω. Για να μείνει η Ελλάδα όρθια σε αυτό το δύσκολο 2020 θα είμαστε στο πλάι για να βρούμε λύσεις". Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά, "αλλά όπως η Ελλάδα τα κατάφερε και εξέπληξε τον κόσμο στην υγειονομική φάση της κρίσης, το ίδιο πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καταπλήξει τον κόσμο και στην οικονομική φάση της κρίσης. αρκεί όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας".

  Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% των  χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών δανείων για κεφάλαια κίνησης ύψους 7 δισ. ευρώ μαζί με τη μόχλευση των τραπεζών ενώ ανακοίνωσε μια σειρά εργαλείων αλλά και επενδύσεων που πρόκειται να ενεργοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα για τη στήριξη των επιχειρήσεων τα οποία είναι τα εξής:

  -Αύξηση του ΤΕΠΙΧ κατά 300 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε δάνεια 750 εκατ. ευρώ με τη μόχλευση.

  -Εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων 700 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του έτους

  -Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών ύψους 400 εκατ. ευρώ γα έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και υποδομές τα οποία με τη μόχλευση θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ

  -Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ

  -Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής ύψους 50 εκατ. ευρώ

  -Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς επιχειρήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ

  -Αύξηση κατά 50 εκατ. ευρώ της δημόσιας συμμετοχής στο Equifund

  -Κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

  -100 εκατ. ευρώ συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις.

  -Εγκρίθηκαν από την ΕΕ πρόσθετης ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων ύψους € 2,7 δισ. στον Αναπτυξιακό νόμο.

  -Αδειοδοτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων ΑΠΕ €80 εκατ.

  -Δημιουργία μηχανισμού επιτάχυνσης 40 μεγάλων έργων προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ

  Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός υπέγραψε δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα καθεστώτα ενισχύσεων "Γενική Επιχειρηματικότητα", προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και "Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων", προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ